Pensioen na scheiding

In de periode dat je werkt, bouw je pensioen op. Wanneer je gaat scheiden, moet het pensioen dat je hebt opgebouwd tijdens je huwelijk of geregistreerd partnerschap in de meeste gevallen verdeeld worden tussen jou en je ex-partner.

Ouderdomspensioen

De eerste vorm van pensioen die van belang is, is het ouderdomspensioen. Dit is het bedrag dat je tijdens je werkende leven opbouwt om tijdens je pensioen van te kunnen leven. Na een scheiding heeft je ex-partner in veel gevallen recht op de helft van het bedrag dat je tijdens jullie huwelijk hebt opgebouwd. Of je ex-partner hier recht op heeft, is echter afhankelijk van de datum waarop jullie gescheiden zijn en de afspraken die jullie zelf gemaakt hebben.

Nabestaandenpensioen

De tweede vorm van pensioen is het nabestaandenpensioen. Dit is een uitkering die iemand krijgt wanneer zijn of haar partner overlijdt. Ook wanneer je al gescheiden bent en je ex-partner overlijdt, heb je recht op een deel van het nabestaandenpensioen. Dit heet bijzonder nabestaandenpensioen. Je hebt dan recht op het deel van het nabestaandenpensioen dat is opgebouwd tijdens jullie huwelijk. Het bijzonder nabestaandenpensioen is vaak zo’n 70% van het ouderdomspensioen.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.