Huis verkopen

Als je gaat scheiden, zullen jij en je ex-partner een beslissing moeten nemen over jullie koopwoning: blijft één van jullie in de woning wonen, of gaan jullie deze verkopen? Het besluit om jullie huis te verkopen heeft gevolgen voor jullie beiden. Wat deze precieze gevolgen zijn, is afhankelijk van de prijs waarvoor het huis verkocht wordt. NetjesScheiden helpt je graag aan de antwoorden op alle vragen die je hebt over je scheiden met een koopwoning.

Staan jullie beiden achter de verkoop?

Vaak staat de koopwoning waar jullie in wonen ook op naam van jullie beiden. In dat geval moeten jij en je ex-partner het er ook samen over eens zijn dat de woning verkocht wordt. De woning mag namelijk niet verkocht worden zonder toestemming van beide partners. Is je ex-partner niet bereid om mee te werken aan de verkoop? Dan kunnen er diverse maatregelen genomen worden. Als jij en je ex-partner in de echtscheidingsstukken hebben opgenomen dat je ex-partner moet meewerken aan de verkoop van de woning en hij of zij dit vervolgens weigert, kan een boete van €500 per dag opgelegd worden. Via een kort geding kan deze straf, in combinatie met het eisen van nakoming van de gemaakte afspraken, opgelegd worden. Ook is het mogelijk om bij de rechter een ‘machtiging tegeldemaking’ aan te vragen. Met deze machtiging heb je toestemming om het huis te verkopen zonder toestemming van je ex-partner.

Voor welke prijs wordt het huis verkocht?

Welke gevolgen de verkoop van het huis heeft, is afhankelijk van de prijs van het huis. Is er namelijk sprake van overwaarde of onderwaarde? Overwaarde betekent dat de opbrengsten van de verkoop van het huis groter zijn dan de hypotheekschuld van jou en je ex-partner. De overwaarde wordt dan over jou en je ex-partner verdeeld. Welk percentage jullie beiden krijgen, is afhankelijk van wat jullie bij de koop van de woning hebben afgesproken. Als jij en je ex-partner beiden voor de helft eigenaar zijn van het huis, krijgen jullie beiden de helft van de overwaarde en zijn jullie beiden fiscaal verantwoordelijk voor je eigen deel. Het kan echter ook voorkomen dat je je huis moet verkopen met onderwaarde. De opbrengsten van de verkoop zijn dan niet voldoende om de hypotheekschuld mee te financieren. Als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt, kan deze partij je misschien helpen. Je schuld wordt dan soms overgenomen door deze instantie. In het geval van een hypotheek zonder NHG, zul je zelf de restschuld moeten betalen. Deze wordt dan onder jou en je ex-partner verdeeld naar rato van jullie eigenaarschap over de woning. Je moet echter wel toestemming van de bank hebben om je huis met onderwaarde te verkopen. De hypotheekverstrekker wil er namelijk zeker van zijn dat hij zijn geld terugkrijgt.

Scheiden met koophuis?

Gaan jullie scheiden en hebben jullie een koophuis?

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.