Alles wat je moet weten rondom de nieuwe regels over partneralimentatie
Sinds begin dit jaar zijn er nieuwe regels rondom scheidingen in Nederland. De regels gaan vooral over partneralimentatie en hoe lang iemand daar recht op heeft. De wetgeving rondom partneralimentatie was aan vernieuwing toe; de regels die vorig jaar nog golden komen namelijk uit 1994. Volgens het kabinet zijn de tijden inmiddels veranderd en zijn er veel ex-echtgenoten die lang partneralimentatie moeten betalen. Dit terwijl de andere partner op den duur ook financieel onafhankelijk zou moeten zijn.
Klassieke verhoudingen worden verlaten
De regels uit 1994 hielden in dat de meestverdienende partner maximaal twaalf jaar lang het inkomen van de minder verdienende partner moet aanvullen als die niet genoeg geld heeft om van te leven. In de praktijk komt het bij man/vrouw huwelijken vaak voor dat de man de meestverdienende partner is en daarmee vaak lang alimentatie moeten betalen. Volgens politieke partijen is er tegenwoordig veel meer sprake van gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Hierdoor zouden vrouwen ook beter zelf rond moeten kunnen komen.
De nieuwe regels geven aan dat de alimentatie de helft van de huwelijksduur gaat duren met een maximum van vijf jaar. Hiermee is het maximum dus zeven jaar minder dan de regels die vorig jaar nog golden. Wel zijn er een aantal uitzonderingen:
– Als je voor of op 1 januari 1970 geboren bent en langer dan vijftien jaar getrouwd bent geweest heb je recht op tien jaar alimentatie.
– Als je kinderen onder de 12 jaar hebt houdt de ex-partner recht op twaalf jaar alimentatie tot het jongste kind twaalf jaar is.
– Als je bij een scheiding na een huwelijk van ten minste vijftien jaar, binnen tien jaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, heb je recht op alimentatie tot aan deze AOW-leeftijd met een maximum van tien jaar.
Goed moment om te scheiden. Althans, voor één van de twee
Het zorgde eind 2019 ervoor dat stellen die wilden scheiden vaak wat extra tempo achter de scheiding hebben gezet zodat ze nog onder de oude regels vielen. Vaak is december juist een rustige maand omdat veel stellen besluiten de scheiding uit te stellen tot na de kerstvakantie* maar dat was afgelopen jaar dus wel anders. Het was vaak de vrouwelijke partner die probeerde de scheiding voor 21 december te laten voltrekken.
Dat heeft gezorgd voor drukte bij de rechtbanken omdat veel echtscheidingszaken nu sneller verliepen en er meer conflicten ontstonden. Je kunt je voorstellen dat de meestverdienende partner de scheiding graag in 2020 wou laten voltrekken vanwege de gunstigere regels. Hierdoor kwamen er scheidingen voor de rechter die zonder de nieuwe regelgeving misschien wel op een vriendelijke manier waren verlopen.
Steeds minder gebruikt middel
Het is niet zo dat er bij veel scheidingen partneralimentatie betaald moet worden. Er wordt ook steeds minder gebruik gemaakt van deze alimentatie omdat vaak jonge vrouwen economisch zelfstandig zijn of willen zijn. Het lijkt er niet op dat de nieuwe regels het proces rondom het bepalen van de partneralimentatie makkelijker maken. Volgens advocaten zijn de meeste stellen het snel eens over de duur van de partneralimentatie maar is vooral de hoogte van het bedrag vaak nog voer voor discussie. Daarnaast voert men de afgesproken lengte niet altijd in zijn volledigheid uit. Er zijn veel ex-partners die besluiten om te stoppen met de alimentatie omdat ze niet meer afhankelijk van elkaar willen zijn.
* Wil je weten waarom dit het geval is? Bekijk hier de blog over de piek in echtscheidingen na de feestdagen
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.