Tweede Kamer debatteert over huwelijkse gevangenschap

door | 29 apr, 2019 | Actueel, Geen categorie

In de Tweede Kamer werd woensdagavond gedebatteerd over huwelijkse gevangenschap. Want hoewel alle Nederlanders al sinds 1971 recht hebben op ontbinding van het huwelijk, zijn er ook in Nederland nog altijd mensen die gevangen zitten in hun huwelijk. Dat gaat in de meeste gevallen om vrouwen die in het buitenland getrouwd zijn en waarvan de partner een religieuze scheiding weigert.

 

Betere voorlichting

 

De Kamer debatteerde woensdagavond over dat probleem, aan de hand van een rapport van een onderzoeker van de Universiteit Maastricht, dat in maart 2018 uitkwam. Daarin kwamen aanbevelingen naar voren om huwelijkse gevangenschap te verminderen onder andere door betere voorlichting. Maar het rapport reikt ook juridische instrumenten aan die partners zouden kunnen dwingen om mee te werken aan een scheiding. De VVD wil dat iedereen die meewerkt aan een illegaal religieus huwelijk, strafbaar wordt gesteld. 

 Vrijheid van godsdienst

 

De meningen in de Tweede Kamer zijn verdeeld, omdat de vrijheid van godsdienst wordt geraakt. Andere partijen willen wel een hardere aanpak en willen graag samenwerken met organisatie Femmes for Freedom van Shirin Musa. Ook zij zat jaren geleden gevangen in haar huwelijk, maar dankzij een rechtszaak in Nederland kon ze toch scheiden. Ze richtte daarna Femmes for Freedom op en helpt jaarlijks ongeveer 60 vrouwen.

 

Huidige aanpak onvoldoende

 

Shirin Musa hoopt dan ook dat er onder andere door het debat meer gaat gebeuren om huwelijkse gevangenschap te voorkomen. Want hoewel huwelijkse gevangenschap al sinds 2013 verboden is in Nederland, is de aanpak volgens haar nog onvoldoende. ” Onlangs werd ik nog met een jonge vrouw door de politie in Rotterdam weggestuurd, omdat de agenten er niet van op de hoogte waren dat het huwelijkse gevangenschap strafbaar is. Dat is een probleem”, vertelde ze erover aan RTL Nieuws.

 

Op 14 mei wordt er gestemd over de voorstellen die rondom huwelijkse gevangenschap zijn ingediend.

 

 

 

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.