Alimentatie – Aanvragen

Tijdens een huwelijk of geregistreerd partnerschap hebben jij en je partner een onderhoudsplicht naar elkaar toe. Dat betekent dat jullie de kosten voor levensonderhoud, en dat van jullie kinderen, moeten delen. Ook als jullie besluiten te gaan scheiden, blijft de onderhoudsplicht. Deze wordt vervolgens betaald in de vorm van alimentatie. Wanneer jouw inkomen aanzienlijk lager is dan dat van je ex-partner, kun je alimentatie aanvragen om in je levensonderhoud te blijven kunnen voorzien. Klik hier voor de berekening van alimentatie

Wanneer alimentatie aanvragen?

Alimentatie kan aangevraagd worden op verschillende momenten rondom de scheiding. Allereerst is het mogelijk om de alimentatie meteen aan te vragen, tegelijk met het verzoek tot echtscheiding. Dit is echter niet verplicht, de alimentatie kan ook later nog worden aangevraagd. Daarnaast kun je ook een voorlopige voorziening aanvragen. Dit is een tijdelijke alimentatie. Deze zorgt ervoor dat je ook tot de scheiding is uitgesproken kunt rondkomen. Eventueel is het ook mogelijk om pas na de scheiding de alimentatie aan te vragen, hiervoor moet dan wel een nieuwe procedure opgestart worden.

Partneralimentatie en kinderalimentatie

De partneralimentatie en kinderalimentatie kunnen apart van elkaar aangevraagd worden. De rechter zal echter ook altijd zelf onderzoek doen naar hoeveel kinderalimentatie er betaald moet worden. Hier hoeft dus niet per se een aanvraag voor ingediend te worden. Voor partneralimentatie is dit wel altijd het geval, tenzij alimentatie al in de huwelijkse voorwaarden was opgenomen. Wij helpen jullie graag met de keuzes over alimentatie. 

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.