Alimentatie – Bij samenwonen

Of je alimentatie krijgt, is afhankelijk van verschillende factoren. Samenwonen zonder huwelijk of na het verbreken van een relatie weer opnieuw gaan samenwonen, kunnen beide van invloed zijn op je recht op alimentatie. Laat alimentatie nu hier berekenen.

Alimentatie nadat je hebt samengewoond

Wanneer je hebt samengewoond en je relatie verbroken is, heb je niet altijd recht op partneralimentatie. Dit is alleen het geval wanneer jullie een geregistreerd partnerschap hadden. Als er geen sprake was van een geregistreerd partnerschap, kun je geen aanspraak maken op partneralimentatie. Als er wel een geregistreerd partnerschap was, heb je recht op partneralimentatie als je ex-partner significant meer verdient dan jij. Wanneer jullie minderjarige kinderen hebben, zal er wel altijd recht zijn op kinderalimentatie, dus ook wanneer er geen sprake was van een geregistreerd partnerschap.

Alimentatie als je opnieuw gaat samenwonen

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je partneralimentatie ontving, maar na een tijdje weer gaat samenwonen met een nieuwe partner. Wanneer je een geregistreerd partnerschap of huwelijk aangaat, vervalt het recht op partneralimentatie meteen. Ook wanneer je duurzaam gaat samenwonen met je nieuwe partner en een gezamenlijke huishouding voert, vervalt het recht op partneralimentatie. De alimentatieplichtige partner moet dit dan wel kunnen bewijzen. Opnieuw gaan samenwonen hoeft geen gevolgen te hebben als je kinderalimentatie ontvangt. Het heeft wel gevolgen wanneer je besluit te gaan trouwen met je nieuwe partner. Dan geldt de zogeheten stiefouder verplichting en wordt van je nieuwe partner verwacht dat hij of zij ook een bijdrage zal leveren aan het onderhouden van jouw kinderen. Ook wanneer je als alimentatieplichtige partner met een nieuwe partner gaat samenwonen, kan dit van invloed zijn op de alimentatie. Wanneer je je nieuwe partner financieel moet onderhouden, daalt je draagkracht en kun je dus minder alimentatie betalen. Het kan echter ook andersom zijn. Als je nieuwe partner in staat is om te delen in de woonlasten en andere vaste lasten, stijgt jouw draagkracht, waardoor je meer partneralimentatie kunt betalen. De kinderalimentatie stijgt niet automatisch als je draagkracht stijgt doordat je opnieuw bent gaan samenwonen. De behoeften van de kinderen zijn vooraf vastgesteld en alleen als je voorheen niet aan het volledige bedrag kon voldoen door onvoldoende draagkracht, wordt de kinderalimentatie herzien. Kon je al het volledige aandeel dat verwacht werd betalen? Dan verandert er niets.

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.