Alimentatie – Behoefte berekening
Bij de behoefteberekening van zowel de partneralimentatie als de kinderalimentatie komt veel kijken. Aan de hand van de behoefteberekening worden vervolgens de partneralimentatie en de kinderalimentatie vastgesteld. Hoe moet je dit berekenen? Dat vindt je in het artikel: berekenen.
Partneralimentatie
Allereerst wordt de huidige levensstijl, zoals het inkomsten- en uitgavenpatroon van de laatste jaren meegenomen in de behoefteberekening. Ook wordt het eigen inkomen of de mogelijkheid om eigen inkomen te vergaren meegerekend. Verder wordt er ook rekening gehouden met eventueel aanwezig eigen vermogen. Aan de hand van een rekenmodel wordt vervolgens de minimum behoefte bepaald. Dit zijn de kosten voor levensonderhoud, woonlasten, de zorgverzekeringspremie en andere noodzakelijke lasten. Meer luxe uitgaven die tijdens het huwelijk gedaan werden, zoals het hebben van een auto, worden meegerekend in de vrije ruimte en niet in de minimumbehoefte.
Kinderalimentatie
De behoefteberekening van de kinderen wordt gedaan aan de hand van Tremanormen. In het jaarlijkse tremarapport is de Behoeftetabel te vinden, aan de hand waarvan de behoefte berekend wordt. De tabel is ontworpen om op een eenduidige manier te bepalen wat de behoeften van het kind zijn en welke kinderalimentatie hier vervolgens aan gekoppeld wordt. Tot de scheiding is het gezamenlijk gezinsinkomen bepalend voor de behoeften van het kind. In de tabel wordt dan ook gerekend met het gezinsinkomen, omdat het de bedoeling is dat de kinderen na de scheiding dezelfde dingen kunnen blijven doen als daarvoor. Bij de behoeften van kinderen horen alle standaard kosten die met betrekking tot kinderen gemaakt worden: een gedeelte van de woonlasten, een gedeelte van de uitgaven aan gas, water en licht, kleding, eten en drinken, sport, muziekles, cadeautjes en uitstapjes. De behoeften die aan de hand van deze tabel worden berekend, hoeven overigens niet gelijk te zijn aan de uiteindelijke alimentatie die wordt toegekend. De hoogte van de alimentatie is immers ook afhankelijk van de draagkracht van de alimentatieplichtige ouder. Deze wordt berekend aan met een draagkrachtberekening.
Alsjeblieft, jouw checklist
Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.
Online scheiden in 99 seconden
In 4 stappen is jullie scheiding geregeld
Waar wij voor staan
Wij handelen in goed overleg jullie scheiding netjes af.
Betaalbaar
Vaste en duidelijke prijzen.
Subsidie bijna altijd mogelijk.
Snel
Een scheiding kan binnen 5 à 6 weken geregeld zijn.
Makkelijk
Ons scheidingsproces is heel makkelijk en online te regelen.
Professioneel
Onze scheidingsexperts en mediators
zorgen voor hoge kwaliteit.
Online
Het proces verloopt online, bezoek is niet nodig.
Kies het pakket dat het beste bij je past
Wij bieden verschillende pakketten aan, volledig afgestemd op jouw situatie!
Zelf doen
Je regelt alles zelf,
zonder controle!
Proces inclusief
- Indienen scheidingsplan (convenant)
- Advocaatkosten
- Afhandeling door rechtbank (griffiekosten)
Controle
Wij controleren jullie afspraken op alle belangrijke punten!
Proces inclusief
- Scheidingsplan (convenant)
- Advocaatkosten
- Afhandeling door rechtbank (griffiekosten)
- Zelf afspraken maken via online portaal
- Alimentatieberekening
- Juridische controle van alle afspraken
- Bespreken van het scheidingsplan met een scheidingsexpert
Begeleiding
Alles goed geregeld,
van afspraken tot scheidingsplan!
Proces inclusief
- Scheidingsplan (convenant)
- Advocaatkosten
- Afhandeling door advocaat (griffiekosten)
- Zelf afspraken maken via online portaal
- Alimentatieberekening
- Juridische controle van alle afspraken
- Bespreken van het scheidingsplan met een scheidingsexpert
- Begeleiding rondom huwelijkse voorwaarden/ ondernemingen
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.