Alimentatie – Co-ouderschap

Bij een co-ouderschap dragen jij en je ex-partner allebei voor de helft van de tijd zorg voor jullie kinderen. Vaak betekent dat automatisch dat jij en je ex-partner beiden ook ongeveer de helft van de kosten maken om in het levensonderhoud van jullie kinderen te voorzien. Als de inkomens van jou en je ex-partner verschillen, kun je ook voor een andere verdeling kiezen. De afspraken die jij en je ex-partner maken over het co-ouderschap, zijn van invloed op de alimentatie. Wij kunnen de alimentatie voor jullie berekenen en helpen met afspraken. 

Kinderalimentatie

Als de zorg voor de kinderen precies fifty-fifty verdeeld is, hebben beide ouders recht op de helft van de kinderbijslag. Als jij en je ex-partner andere afspraken hebben gemaakt over de verdeling van de zorg, is het goed om deze op papier te hebben vastgelegd. Omdat jullie in principe beiden de helft van de zorg voor de kinderen dragen, is kinderalimentatie niet verplicht. Als jij en je ex-partner er samen niet uitkomen, kan de rechter besluiten om alsnog kinderalimentatie vast te stellen.

Partneralimentatie

In de meeste gevallen waarbij gekozen wordt voor co-ouderschap, hebben beide ouders voldoende inkomen om in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Partneralimentatie is in de meeste gevallen dan ook niet van toepassing, omdat de inkomensverschillen vaak klein zijn. In het geval van grotere inkomensverschillen kan alsnog partneralimentatie toegekend worden.

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.