Alimentatie – Draagkrachtberekening

 

De hoogte van de partneralimentatie en de kinderalimentatie is niet alleen afhankelijk van de behoefte, maar ook van de draagkracht van de partner die alimentatie moet gaan betalen. Om de draagkracht vast te stellen, wordt een draagkrachtberekening gemaakt. Deze wordt meegenomen in de algehele alimentatieberekening. Deze kunnen wij voor jou uitvoeren en helpen met de afspraken. 

Hoe werkt de draagkrachtberekening?

Om vast te stellen wat de draagkracht is van de partner die alimentatie moet betalen, wordt een berekening gemaakt. Dit wordt gedaan aan de hand van de Draagkrachttabel, die te vinden is in het Tremarapport. Allereerst moet worden vastgesteld wat het netto besteedbaar inkomen is van de alimentatieplichtige partner. Het is vastgesteld dat de alimentatieplichtige partner zelf altijd minimaal de hoogte van een bijstandsuitkering over moet houden. De hoogte van een bijstandsuitkering wordt dus afgetrokken van het netto besteedbaar inkomen. Daarnaast worden ook andere relevante lasten, zoals de premie voor de zorgverzekering en eventuele schulden uit het huwelijk van het netto besteedbaar inkomen afgetrokken. Deze aftrekposten vormen samen het draagkrachtloos inkomen. Het draagkrachtloos inkomen wordt van het netto besteedbaar inkomen afgetrokken. Het bedrag dat overblijft is de draagkrachtruimte. Als dit getal positief is, wordt de alimentatieplichtige partner in staat geacht om alimentatie te betalen. Deze draagkrachtruimte hoeft niet volledig als alimentatie worden afgedragen, maar slechts een percentage hiervan. Het draagkrachtpercentage is vastgesteld op 70%. De alimentatieplichtige partner moet dus 70% van de draagkrachtruimte betalen aan alimentatie.

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.