Indexering alimentatie berekenen

Ieder jaar worden de alimentatiebedragen geïndexeerd. De alimentatie is namelijk gekoppeld aan de lonen. Wanneer de lonen stijgen, stijgt de alimentatie dus mee. Hoe hoog het indexatiepercentage is, wordt jaarlijks in november vastgesteld door de minister van Justitie. De indexering gaat dan in op 1 januari van het daaropvolgende jaar.

Indexatie 2024

Het indexatiepercentage voor 2024 is vastgesteld op 6,2%. De alimentatie stijgt dus met 6,2% ten opzichte van 2023. Als je vorig jaar ook al alimentatie ontving of betaalde, kun je het nieuwe bedrag uitrekenen op de website van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen.

Is indexering verplicht?

Het indexeren van de partneralimentatie is niet verplicht en kan worden uitgesloten in het echtscheidingsconvenant. Als deze uitsluiting niet is gemaakt, moet de partneralimentatie wel geïndexeerd worden. De kinderalimentatie moet altijd geïndexeerd worden en mag niet uitgesloten worden in het echtscheidingsconvenant. Als jij en je ex-partner vergeten zijn om in het verleden indexering toe te passen, kun je dat met terugwerkende kracht alsnog doen. Indien je ex-partner niet bereid is om hier aan mee te werken, kun je dit via de rechter vervolgens alsnog afdwingen. Een herberekening is dan handig. Deze wijziging bieden wij ook aan in ons nazorg na scheiden traject.

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.