Alimentatie – 18 jaar

Kinderalimentatie is altijd verplicht totdat het kind minimaal 18 jaar oud is. In de meeste gevallen loopt de alimentatieplicht nog een aantal jaren langer door. Wij kunnen jou helpen om de berekening te maken. 

Tot 18 jaar

Zolang het kind minderjarig is, is alimentatie altijd verplicht. De alimentatie wordt in die jaren betaald aan de verzorgende ouder. Van de alimentatie moeten alle kosten met betrekking tot het kind betaald worden, van eten en drinken tot muziekles en sport.

18 tot 21 jaar

Van hun achttiende tot hun 21e worden kinderen jongmeerderjarig genoemd. In de meeste gevallen geldt ook voor deze periode een alimentatieplicht. De meeste kinderen hebben dan namelijk nog geen vaste baan waarmee ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien, omdat ze nog studeren. Uiteraard heeft een kind altijd de mogelijkheid om te gaan werken. Dat is voor de alimentatieplichtige ouder echter geen geldig argument om geen kinderalimentatie meer te betalen. Er wordt namelijk van ouders verwacht dat ze hun kind de kans geven om hun studie af te ronden. Als het kind dit wil, moet er totdat het kind 21 jaar is alimentatie betaald worden. De alimentatie wordt in die jaren rechtstreeks aan het kind betaald. Als het kind zijn of haar studie niet serieus neemt, kan de rechter op verzoek van de ouder het recht op alimentatie ongedaan maken. Dit kan ook wanneer het kind zich zo erg misdraagt dat alimentatie moreel gezien niet van de ouders gevraagd kan worden. Deze situaties komen in de praktijk echter zelden voor. Wil jij nou ook hulp bij het uitzoeken van de alimentatie? In onze module scheiden en kinderen helpen wij jou met alle zaken rondom scheiden met kinderen. Krijg nu alle informatie en kies voor begeleiding van een professional. 

Kinderen en scheiden

Hebben jullie kinderen onder de 18 jaar?
Dan is het laten maken van een ouderschapsplan verplicht.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.