Alimentatie – Kinderalimentatie Berekenen
Als jij en je ex-partner uit elkaar gaan en jullie samen kinderen hebben, zal één van jullie waarschijnlijk kinderalimentatie moeten betalen. Hoe hoog de kinderalimentatie zal zijn, wordt berekend aan de hand van een aantal stappen. Aan de hand van de volgende stappen zal de rechter uiteindelijk de hoogte van de kinderalimentatie bepalen.
De behoeften van het kind onderzoeken
Allereerst onderzoekt de rechter welke behoeften het kind heeft. Hierbij wordt gekeken naar de kosten die op dit moment gemaakt worden voor het kind. Hierin worden alle kosten meegenomen, dus niet alleen kosten voor eerste levensbehoeften, maar juist ook de kosten voor uitstapjes en cadeautjes. Het is namelijk de bedoeling dat het kind net zo kan blijven leven als voor de scheiding.
De draagkracht van jou en je ex-partner vaststellen
Als inzichtelijk is wat de behoeften van het kind zijn, is van belang om te onderzoeken hoe groot de draagkracht van jou en je ex-partner is. Er wordt dus onderzocht in hoeverre jij en je ex-partner in staat zijn om ook daadwerkelijk in de behoeften van het kind te voorzien. Om dit vast te kunnen stellen, wordt een draagkrachtberekening gemaakt. Hierin wordt gekeken naar het netto besteedbaar inkomen van jou en je ex-partner en jullie vaste lasten. Aan de hand van het bedrag dat dan nog overblijft, wordt bepaald hoeveel alimentatie je zou kunnen betalen.
Draagkrachtvergelijking
De laatste stap is het vergelijken van de draagkracht van jou en je ex-partner. De rechter stelt dan naar rato vast welk bedrag jij en je ex-partner kunnen bijdragen aan het eigen aandeel in de kosten van de kinderen.
Voorbeeld
Om bovenstaande uitleg inzichtelijk te maken, volgt hieronder een voorbeeld. Volgens de Nibud-normen bedragen de eigen kosten bij 2 kinderen 700 euro per maand. Het gezamenlijke netto inkomen was tijdens het huwelijk 3.500 euro netto. Na de scheiding heeft de ene partner een draagkracht van 700 euro en de ander een draagkracht van 500 euro. Dit wordt vervolgens als volgt verdeeld: (aandeel in de eigen kosten van de kinderen : totale draagkracht van beide partners) x draagkracht van partner 1 = (700 : 1200) x 700 = 408,33. Voor partner 2 wordt dat: (700 : 1200) x 500 = 291,67. Partner 1 moet partner 2 dus €408,33 kinderalimentatie per maand betalen als de kinderen bij partner 2 gaan wonen.
Hoe moet je scheiden met kinderen?
Het scheiden met kinderen is natuurlijk heel lastig. Welke afspraken maken wij? Er komen veel zaken op je af waar je van tevoren vaak niet over heb nagedacht. Ook de hoogte van kinderalimentatie en dit goed vastleggen is dus één van de onderwerpen. Wij hebben een dienst speciaal voor kinderen en scheiden. Hier helpt een deskundige op het gebied van kinderen jullie met het regelen van de scheiding.
Kinderen en scheiden
Hebben jullie kinderen onder de 18 jaar?
Dan is het laten maken van een ouderschapsplan verplicht.
Online scheiden in 99 seconden
In 4 stappen is jullie scheiding geregeld
Waar wij voor staan
Wij handelen in goed overleg jullie scheiding netjes af.
Betaalbaar
Vaste en duidelijke prijzen.
Subsidie bijna altijd mogelijk.
Snel
Een scheiding kan binnen 5 à 6 weken geregeld zijn.
Makkelijk
Ons scheidingsproces is heel makkelijk en online te regelen.
Professioneel
Onze scheidingsexperts en mediators
zorgen voor hoge kwaliteit.
Online
Het proces verloopt online, bezoek is niet nodig.
Kies het pakket dat het beste bij je past
Wij bieden verschillende pakketten aan, volledig afgestemd op jouw situatie!
Zelf doen
Je regelt alles zelf,
zonder controle!
Proces inclusief
- Indienen scheidingsplan (convenant)
- Advocaatkosten
- Afhandeling door rechtbank (griffiekosten)
Controle
Wij controleren jullie afspraken op alle belangrijke punten!
Proces inclusief
- Scheidingsplan (convenant)
- Advocaatkosten
- Afhandeling door rechtbank (griffiekosten)
- Zelf afspraken maken via online portaal
- Alimentatieberekening
- Juridische controle van alle afspraken
- Bespreken van het scheidingsplan met een scheidingsexpert
Begeleiding
Alles goed geregeld,
van afspraken tot scheidingsplan!
Proces inclusief
- Scheidingsplan (convenant)
- Advocaatkosten
- Afhandeling door advocaat (griffiekosten)
- Zelf afspraken maken via online portaal
- Alimentatieberekening
- Juridische controle van alle afspraken
- Bespreken van het scheidingsplan met een scheidingsexpert
- Begeleiding rondom huwelijkse voorwaarden/ ondernemingen
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.