Alimentatie – Kosten

De kosten voor alimentatie zijn afhankelijk van verschillende factoren. De hoogte kan met hulp van ons berekend worden. 

Welke kosten moeten van de alimentatie betaald worden?

Voor zowel de partneralimentatie als de kinderalimentatie wordt gekeken naar de levensstijl die tijdens het huwelijk gehanteerd werd. De richtlijn is dat zowel partners als kinderen ook na de scheiding moeten kunnen blijven doen wat ze voor de scheiding deden. Sporten en andere hobby’s moeten dus gewoon beoefend kunnen blijven worden. Van de kinderalimentatie moeten dan ook alle kosten met betrekking tot het kind betaald worden, van eten en drinken tot kinderopvang en zwemles. Er zijn geen bijkomende kosten meer. Ook de ex-partner moet zover mogelijk tegemoet worden gekomen in zijn of haar levensonderhoud. In hoeverre dit mogelijk is, is afhankelijk van de hoogte van de kinderalimentatie in combinatie met de draagkracht van de alimentatieplichtige partner. De kinderalimentatie heeft namelijk altijd voorrang op de partneralimentatie.

Hoe hoog zijn de kosten voor alimentatie?

De kosten voor de alimentatie worden vastgesteld met behulp van een Behoeftetabel en een Draagkrachttabel. Hierin worden de behoeften en de financiële mogelijkheden van de alimentatieplichtige partner naast elkaar gelegd. Over de hoogte van de alimentatie is dus geen eenduidig antwoord te geven. Wel is het zo dat kinderalimentatie meestal tussen de 100 en 500 euro per maand bedraagt.

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.