Belastingdienst en Scheiden

Tijdens jullie huwelijk zijn jij en je partner ook fiscaal partners. Dat betekent dat jullie samen jullie belastingaangifte kunnen doen en bepaalde kortingen bijvoorbeeld onderling kunnen overdragen. Wanneer jij en je partner besluiten te gaan scheiden, heeft dit dus ook gevolgen voor de belastingaangifte. Volgens de definitie van de Belastingdienst ben je gescheiden vanaf het moment dat je niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven en het verzoek tot echtscheiding is ingediend. Vanaf dat moment ben je dus ook geen fiscaal partner meer. Jullie zullen dan in het vervolg ook afzonderlijk belastingaangifte moeten doen.

Toeslagen en kortingen

De toeslagen en kortingen die je van de Belastingdienst ontvangt, zijn onder andere afhankelijk van je inkomen en woonsituatie. Als jij en je ex-partner beiden werkten, kregen jullie allebei arbeidskorting en was het mogelijk om hiermee te schuiven. Door de arbeidskorting toe te wijzen aan degene met het hoogste inkomen, betaalden jullie relatief weinig belasting. Als jij en je partner uit elkaar gaan, is het niet meer mogelijk om te schuiven met kortingen en neemt de belastingdruk toe. Je inkomen daalt dus, wat wel tot gevolg kan hebben dat je toeslagen juist toenemen. Het is dus van belang om, nadat jij en je partner uit elkaar zijn, zo snel mogelijk je nieuwe gegevens op de website van de Belastingdienst in te vullen. Je toeslagen en korting worden dan automatisch opnieuw berekend en je ontvangt dan meteen de juiste bedragen.

Alleen belastingaangifte doen

Vanaf het moment dat jij en je partner gescheiden zijn, moeten jullie alleen belastingaangifte doen. Het komt echter bijna nooit voor dat een scheiding precies aan het einde van het jaar plaatsvindt. Daarom heeft de Belastingdienst een regel opgesteld voor het jaar waarin de scheiding plaats vindt. In dat jaar kunnen jij en je ex-partner ervoor kiezen om nog het volledige jaar fiscaal partner te zijn. Voor het gehele jaar vullen jullie dan nog samen de belastingaangifte in. Zo kunnen jij en je ex-partner nog profiteren van kortingen en toeslagen en deze gunstig verdelen. Vanaf het jaar na de scheiding, moeten jullie afzonderlijk belastingaangifte doen.

Welke kosten rondom de scheiding zijn aftrekbaar?

In het jaar van de scheiding maak je veel kosten, denk aan een advocaat, notaris of mediator. Deze kosten zijn helaas niet aftrekbaar van de belasting. Wat wel aftrekbaar is, is de eventuele partneralimentatie die je aan je ex-partner moet gaan betalen. De partneralimentatie is aftrekbaar van de inkomstenbelasting als deze is opgenomen in het echtscheidingsconvenant of door de rechter is vastgesteld. De kinderalimentatie die je betaalt is niet aftrekbaar van de belasting. Ontvang je alimentatie en heb je kosten moeten maken om deze alimentatie af te dwingen? Dan kun je de kosten die je hiervoor hebt gemaakt aftrekken van de belasting. Denk hierbij bijvoorbeeld aan proceskosten of juridische hulp die je in hebt moeten schakelen om alimentatie te krijgen.

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.