Getrouwd in gemeenschap van goederen: wat gebeurt er met je pensioen?
Wanneer je voor 1 januari 2018 ben getrouwd, ben je automatisch in gemeenschap van goederen getrouwd, tenzij je hier zelf andere afspraken over hebt gemaakt. Alle bezittingen en schulden zijn dan automatisch van beide partners. Dit geldt ook wanneer je hebt gekozen voor geregistreerd partnerschap. Ben je getrouwd ná 1 januari 2018? Dan ben je getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat je niet automatisch alle bezittingen en schulden meer deelt.
Geen invloed op de je pensioen
Hoewel de (beperkte) gemeenschap van goederen invloed heeft op de bezittingen en schulden tijdens en na het huwelijk, heeft dit geen invloed op je pensioen. De ‘wet verevening pensioenrechten bij scheiding’ is automatisch van toepassing wanneer er geen afspraken zijn gemaakt over de verdeling van het pensioen. Deze wet is ook geldig wanneer je in (beperkte) gemeenschap van goederen bent getrouwd. In de wet staat dat beide partners recht hebben op de helft van het pensioen van de ex-partner over de periode dat er pensioen werd opgebouwd.
Afspraken over de verdeling
Het is ook mogelijk om andere afspraken te maken over de verdeling van het pensioen. Deze moeten wel samen gemaakt worden en beide partners moeten het eens zijn met de verdeling die er plaatsvindt. Wanneer je hiervoor kiest, moeten deze afspraken schriftelijk worden vastgelegd en worden ingediend bij een notaris. Het kan ook voorkomen dat er in de huwelijkse voorwaarden al iets is opgenomen over de verdeling bij het pensioen. In dit geval hebben de regels die zijn opgesteld in de huwelijkse voorwaarden voorrang op de wet ‘pensioenverevening’.
Vier manieren van verdeling
Er zijn vier manieren om het pensioen te verdelen bij een huwelijk in gemeenschap van goederen. Je kunt de volgende afspraken maken:
- Wanneer er geen afspraken zijn gemaakt over de verdeling van het ouderdomspensioen hebben jullie wettelijk recht op de helft van het pensioen dat is opgebouwd tijdens de periode dat jullie geregistreerd stonden als partner.
- Tijdens de scheiding kun je andere afspraken maken over de verdeling van het pensioen. Beide partners moeten het hiermee eens zijn.
- Het ouderdomspensioen kan ook worden gesplitst in plaats van verdeeld. Deze keuze heet conversie. Je hebt dan een eigen pensioenpotje met de waarde van het bedrag dat je partner heeft afgestaan.
- Je kunt er ook voor kiezen om het ouderdomspensioen niet te verdelen. Het is in dit geval later niet meer mogelijk om aanspraak te maken op het pensioen van je ex-partner.
Geef jullie keuze door aan het pensioenfonds
Ongeacht de keuze die je maakt over de verdeling van je pensioen, moet de keuze worden doorgegeven aan het pensioenfonds. Zij moeten op de hoogte zijn van de gezamenlijke keuze van de partners en hebben hier ook schriftelijk bewijs van nodig.
Het pensioenfonds is verantwoordelijk voor de uitbetaling van het pensioen en moet daarom binnen twee jaar na de scheiding op de hoogte zijn gesteld van de keuzes die er zijn gemaakt over de verdeling van het pensioen. Geef je de gemaakte keuzes niet op tijd door aan het pensioenfonds? Dan betalen zij het pensioen uit aan één partner en moet je later een betaalregeling opzetten met je ex-partner. Dit is een vervelende stap voor beide ex-partners. Zorg er daarom voor dat je binnen twee jaar na de scheiding alles omtrent je scheiding en pensioen hebt geregeld.
Schakel een scheidingsmediator in
Een scheidingsmediator kan je helpen met het maken van afspraken over de verdeling van het pensioen. Zij kunnen er ook voor zorgen dat alle gemaakte afspraken goed staan vastgelegd en zijn doorgegeven aan het pensioenfonds. Op deze manier zijn alle zaken omtrent het pensioen eenvoudig en snel geregeld, en hoef je je hier later niet meer druk om te maken.
Alsjeblieft, jouw checklist
Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.