Invloed huwelijkse voorwaarden op pensioen na scheiding

De manier waarop je jouw huwelijk hebt vastgelegd, heeft grote consequenties voor de scheiding. Als je voor 1 januari 2018 in Nederland bent getrouwd, ben je automatisch getrouwd in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat het vermogen waarover de partners beschikken, nu eigendom is van beide partners. Bij een scheiding moet dit vermogen dan ook verdeeld worden tussen beide partners.

De huwelijkse voorwaarden kunnen in Nederland ook worden vastgelegd bij een huwelijk. Het is een overeenkomst tussen twee echtgenoten. Hierin wordt het recht op huwelijksvermogen, wat bestaat uit het bezit en inkomen, geregeld. Je kunt kiezen voor huwelijkse voorwaarden wanneer je wilt afwijken van het wettelijk vermogensstelsel van de gemeenschap van goederen.

 

De wet verevening pensioenrechten bij scheiding

De ‘wet verevening pensioenrechten bij scheiding’ is automatisch van toepassing wanneer er geen andere afspraken zijn gemaakt over de verdeling van het pensioen. Hierin staat beschreven dat bij een scheiding de partners recht hebben op de helft van het ouderdomspensioen van de ex-partner dat is opgebouwd tijdens de periode van een geregistreerd partnerschap of huwelijk. Het kan echter zo zijn dat er in de huwelijkse voorwaarden al wel afspraken gemaakt zijn over de verdeling van het pensioen in het geval er een scheiding plaats vindt. In dit geval hebben de huwelijkse voorwaarden voorrang op de zo eerder beschreven wet. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat de verdeling 60/40 of 70/30 wordt wanneer beide partners het hier mee eens zijn.

Neem duidelijk op in de huwelijkse voorwaarden hoe je het pensioen wil regelen

In de huwelijkse voorwaarden moet heel duidelijk zijn beschreven wat er met het pensioen moet gebeuren in het geval er een scheiding plaats vindt. Wanneer er onduidelijkheid heerst over de situatie kan deze worden voorgelegd aan een rechtbank. De zaak kan worden voorgelegd door één van de ex-partners, of door het pensioenfonds. Het is daarom van belang om de huwelijkse voorwaarden goed te laten controleren door een advocaat om zeker te weten dat de belangen zijn vertegenwoordigd tijdens een scheiding.

 

Wijziging van huwelijkse voorwaarden

De huwelijkse voorwaarden kunnen tijdens een huwelijk nog gewijzigd worden. Als jullie het eens zijn over een aankomende scheiding kan het een optie zijn om de huwelijkse voorwaarden voor de tijd aan te passen. Op deze manier kun je met elkaar overleggen hoe de verdeling van het pensioen na de scheiding verloopt. Ook in dit geval is het belangrijk dat beide partners het eens zijn met de afspraken, en dat de gemaakte afspraken schriftelijk worden vastgelegd. Deze moeten vervolgens bij een notaris worden ingediend.

Afzien van pensioenrechten

Het is echter ook mogelijk om volledig af te zien van elkaars pensioenrechten. Dit kan een praktische uitkomst zijn wanneer de waarde van het pensioen van beide partners ongeveer gelijk is. Het is hierbij wel een voorwaarde dat beide partners het eens zijn over deze regeling. Wanneer je kiest voor deze optie moet dit schriftelijk zijn vastgelegd en worden doorgegeven aan de pensioenuitvoerder.

 

Schakel een scheidingsmediator in voor de verdeling

Een scheidingsmediator kan uitkomst bieden wanneer er onduidelijkheid ontstaat over de verdeling van het pensioen, of jullie beiden willen afwijken van de bestaande regelingen. Dit kan gebeuren wanneer zich een aparte situatie voordoet, of één van de partners bijvoorbeeld een eigen onderneming heeft. Een scheidingsmediator kan duidelijkheid creëren over de huidige situatie en eventuele mogelijkheden toelichten in een gesprek. Het is hiervoor wel een vereiste dat beide partners nog goed met elkaar overweg kunnen.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.