Lijfrente en verzekeringen bij een scheiding

Met een lijfrenteverzekering spaar je als je het ware voor extra inkomen dat op een bepaald moment wordt uitgekeerd. Je kunt een lijfrenteverzekering afsluiten voor jezelf. Deze wordt op een bepaald moment, bijvoorbeeld bij je pensioen, uitgedeeld. Het is ook mogelijk om lijfrenteverzekering voor iemand anders af te sluiten, bijvoorbeeld voor je partner.

De lijfrente wordt periodiek uitgekeerd over een bepaalde termijn, of tot het moment van overlijden. Een betalingsregeling van deze soort wordt niet beschouwd als lijfrente wanneer het hele bedrag in één keer wordt uitbetaald of de totale hoogte van het bedrag vooraf staat vastgesteld.

 

Verzekering overdragen

Een lijfrente wordt afgesloten voor één persoon. Je kunt deze verzekering daarom niet zomaar overdragen op iemand anders. Dit is bijvoorbeeld ook het geval bij een zorgverzekering. Wanneer je van je partner gaat scheiden zijn er veel verschillende dingen waar je rekening mee moet houden als één van jullie beiden een lijfrenteverzekering heeft afgesloten. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden om de lijfrente te verdelen. Er moet hierbij gekeken worden naar de persoon, de verstrekker, en het soort verzekering dat is afgesloten. Daarom is er geen standaardprocedure om de verdeling van de lijfrente te bepalen. Daarnaast moet je ook nog rekening houden met de manier waarop jullie een partnerschap zijn aangegaan. De regels zijn verschillend voor ongetrouwde samenwonenden, geregistreerde partners, en echtparen.

Drie manieren om jouw leefrente te verdelen bij een scheiding

In de meeste gevallen zijn er verschillende mogelijkheden om de lijfrente te verdelen:

  • De lijfrentepolis kan worden voortgezet. Een financieel adviseur kan je vertellen hoe en onder welke voorwaarden dit mogelijk is. Dit kan een goede optie zijn als de verstrekker dit toelaat, omdat een lijfrentepolis niet zomaar op een andere naam kan komen te staan.
  • Je kunt de lijfrente ook afkopen. In dit geval verlies je helaas vaak wel een deel van de inleg. Bij het afkopen van de lijfrentepolis wordt er namelijk gekeken naar de waarde van de lijfrente op het moment van de scheiding. Deze waarde moet dan worden verdeeld. Je kunt hierbij ook te maken krijgen met belastingen die je moet betalen, waardoor er nog meer financieel verlies op kan treden. Kijk daarom voor de tijd goed naar de regels en wetten waar je mee te maken krijgt.
  • De lijfrentepolis kan in sommige gevallen ook worden stopgezet. De waarde op het moment van scheiden moet dan worden verdeeld tussen beide partners. In dit geval krijg je ook te maken met de belastingplicht en kan het zijn dat je een deel van de inbreng verliest.

 

Overige verzekeringen

Naast de lijfrente kunnen er nog andere verzekeringen zijn die jullie samen hebben afgesloten. Ook deze verzekeringen moeten waarschijnlijk verdeeld worden. Eén voorbeeld van zo’n verzekering is de levensverzekering. Deze verzekering wordt vaak afgesloten in combinatie met een hypotheek of lening bij de bank. Een levensverzekering kan er namelijk voor zorgen dat de bank geen verlies maakt als de hypotheek of lening niet meer betaald kan worden bij het overlijden van één van de partners. Om deze reden is het vaak niet mogelijk om zo’n verzekering te stoppen. Kijk goed naar de voorwaarden die staan beschreven in de polis, en kijk ook naar wie er op het polisblad staan. In sommige gevallen kun je de verzekering het beste door laten lopen, bijvoorbeeld bij een alimentatieverzekering. Zeker wanneer je jonge kinderen hebt is het fijn om ervoor te zorgen dat de alimentatie doorbetaald kan worden in het geval van overlijden. Zo weet je zeker dat je ex-partner en kinderen niet in de problemen komen te zitten mocht je onverhoopt overlijden.

Schakel een advocaat of mediator in voor advies

De regels voor verzekeringen en lijfrenten verschillen dus eigenlijk per situatie. We raden daarom aan om een advocaat of mediator in te schakelen. Zij kunnen je adviseren over de beste keuzes en mogelijkheden. Zo wordt het makkelijker om afspraken te maken over de lopende verzekeringen en zorg je ervoor dat alles na een scheiding goed is geregeld. De mediator kan in dit geval ook suggesties geven over extra maatregelen die je kunt treffen om te zorgen dat alles goed geregeld is voor de kinderen in de toekomst.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.