Pensioen verevening

Als je werkt, bouw je pensioen op. Samen met de aow, kun je als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebt, van dit bedrag leven. Als jij en je partner uit elkaar gaan, moet het pensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap opgebouwd is, verdeeld worden. Dit wordt pensioenverevening genoemd. Of je aanspraak kunt maken op een deel van het ouderdomspensioen van je ex-partner, hangt af van wanneer je gescheiden bent.

Gescheiden voor 27 november 1981

Als je gescheiden bent voor 27 november 1981 kun je geen aanspraak maken op het pensioen van je ex-partner.

Gescheiden tussen 27 november 1981 en 1 mei 1995

Als je tussen deze twee data gescheiden bent, val je onder de regels van het pensioenarrest. Dit wordt ook wel het Boon van Loon arrest genoemd. Een advocaat kan je meer vertellen over waar je in dit geval recht op hebt. Neem dus contact op met een advocaat wanneer je tussen deze twee data gescheiden bent en aanspraak wilt maken op het pensioen van je ex-partner.

Gescheiden na 30 april 1995

Als je scheiding na 30 april 1995 is geregistreerd of als je geregistreerd partnerschap na 30 april 1995 definitief is beëindigd, val je onder de Wet VPS. Dat betekent dat je recht hebt op de helft van het ouderdomspensioen dat je ex-partner tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft opgebouwd. Om de pensioenverevening goed te regelen, is het echter wel van belang dat alle documenten binnen 2 jaar na de scheiding bij het pensioenfonds worden ingediend, ook wanneer de pensioengerechtigde leeftijd nog lang niet in zicht is. Het formulier ‘Mededeling van scheiding in verband met de verdeling van ouderdomspensioen’ moet ingeleverd worden. Als dit op tijd gebeurt, kan het pensioenfonds rechtstreeks uitkeren aan zowel jou als je ex-partner. Als het formulier niet op tijd wordt ingeleverd, kan het pensioenfonds alleen uitkeren aan de partner die het pensioen heeft opgebouwd. Deze partner zal het verschuldigde bedrag dan zelf moeten uitkeren aan zijn of haar ex-partner. Als de pensioenuitvoerder minder dan €465,94 per jaar moet uitbetalen aan de ex-partner, vindt er geen uitbetaling plaats. Dit valt onder ‘klein pensioen’ en wordt niet verdeeld.

Kiezen voor een andere verdeling

Standaard heb je recht op 50% van het ouderdomspensioen dat je ex-partner heeft opgebouwd. Jij en je ex-partner kunnen echter ook besluiten om een andere verdeling aan te houden. Deze kunnen jullie vastleggen in het echtscheidingsconvenant, of hadden jullie wellicht al eerder vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. In dat geval moet een kopie van dat document meegestuurd worden naar de pensioenuitvoerder. Het is verstandig om dit zo snel mogelijk te doen. Pas na het ontvangen van het document zal het pensioenfonds de door jullie gekozen verdeling aanhouden, anders wordt uitgegaan van de standaard 50-50 verdeling. Tot slot is het ook mogelijk om helemaal af te zien van een verdeling. Reden daarvoor kan bijvoorbeeld zijn dat jij en je ex-partner ongeveer evenveel verdienen. Ook als jullie besluiten om het opgebouwde pensioen niet te verdelen, moet dit worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant en doorgegeven worden aan de pensioenuitvoerder.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.