Wat doe je met het nabestaandenpensioen na een scheiding?
Als je Nederland werkt voor een werkgever bouw je pensioen op. Dit pensioen wordt op een vooraf bepaald moment uitgekeerd. Het meest bekende pensioen is het ouderdomspensioen. Dit wordt uitgekeerd wanneer je de wettelijke pensioenleeftijd hebt bereikt. Naast het ouderdomspensioen bouwen veel mensen ook een nabestaandenpensioen op. Dit wordt ook vaak een partnerpensioen genoemd. Deze pensioenregeling zorgt ervoor dat de achterblijvende partner (en kinderen) een maandelijks bedrag krijgt uitgekeerd wanneer je overlijdt.
Voor wie is het nabestaandenpensioen bestemd?
Het nabestaandenpensioen wordt uitgekeerd wanneer partner met de pensioenregeling komt te overlijden. Deze vorm van pensioen wordt ook uitgekeerd als beide partners nog niet de pensioenleeftijd hebben bereikt. Heeft de overledene ook nog minderjarige kinderen? Dan is een deel van het nabestaandenpensioen bestemd voor de kinderen. Dit deel wordt het wezenpensioen genoemd.
Bijzonder nabestaandenpensioen/Bijzonder partnerpensioen
Na een scheiding heb je in sommige gevallen nog steeds recht op een deel van het nabestaandenpensioen. Dit wordt dan een ‘bijzonder nabestaandenpensioen’ of ‘bijzonder partnerpensioen’ genoemd. De verdeling van het nabestaandenpensioen na een scheiding verloopt niet hetzelfde als de verdeling van het ouderdomspensioen. Dit komt omdat er verschillende soorten nabestaandenpensioenen beschikbaar zijn. De verdeling hangt af van het soort pensioen en hoe dit is opgebouwd. Er zijn twee soorten nabestaandenpensioen: een opbouw-nabestaandenpensioen en een nabestaandenpensioen op risicobasis. Je kunt het soort nabestaandenpensioen opvragen bij je pensioenfonds. Via de website Mijnpensioenoverzicht.nl krijg je inzage in de pensioenregelingen die voor jou gelden.
Bij een nabestaandenpensioen op risicobasis zijn de nabestaanden verzekerd zolang de werkgever mee blijft doen aan dit pensioen. Een nabestaandenpensioen op risicobasis vervalt na een echtscheiding.
Bij een opbouw-nabestaandenpensioen blijven de nabestaanden altijd verzekerd als jij overlijdt, ook wanneer je niet meer deelneemt aan de regeling. Een opbouw-nabestaandenpensioen daarentegen, gaat volledig naar de ex-partner.
Afspraken schriftelijk vastleggen in het echtscheidingsconvenant
In de meeste gevallen is het nabestaandenpensioen 70% van het ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk. Je kunt dit navragen bij het pensioenfonds. Ook over het nabestaandenpensioen kun je andere afspraken maken met je partner. Deze afspraken moeten schriftelijk worden vastgelegd. Dit kun je doen in een echtscheidingsconvenant. Deze moet vervolgens worden ingediend bij de notaris. Je moet het pensioenfonds op de hoogte stellen van de scheiding, en eventuele extra afspraken die jullie hebben gemaakt. Het pensioenfonds zorgt ervoor dat het nabestaandenpensioen wordt uitgekeerd wanneer je partner komt te overlijden.
Wat als mijn ex-partner een nieuwe partner heeft?
Ook wanneer je ex-partner later een nieuwe partner vindt en opnieuw trouwt, blijf je recht houden op het deel van het nabestaandenpensioen dat is opgebouwd tijdens jullie huwelijk. Wanneer je ex-partner overlijdt krijgt de nieuwe partner van je ex-partner daarom een lager bedrag uitgekeerd.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.