Weigering medewerking bij verkoop huis

Je gaat scheiden en moet met elkaar een hoop afspraken maken. Het is belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven, zodat je alle verschillende zaken zo goed mogelijk kan afsluiten. Eén van de belangrijkste beslissingen die je moet maken zal zich rond de koopwoning afspelen. Ga je allebei verhuizen, of blijft toch één van jullie in het huis wonen? En wat als je het daar niet eens over kunt worden?

Als één van de partners weigert mee te werken aan de verkoop van de woning kun je verschillende stappen zetten. Als er afgesproken is dat de woning verkocht moet worden kan de ex-partner een boete van € 500 per dag krijgen bij weigering. Mocht je hier niet voor kiezen dan kun je de woning zelf verkopen of de woning zelf overnemen. Om gebruik te kunnen maken van één van deze regelingen, zal je dit bij de rechter af moeten dwingen.

 

Heb je voor-, na-, en tijdens je scheiding behoefte aan de begeleiding van zowel een hypotheekadviseur als een scheidingsexpert? Bekijk dan hier onze dienst ‘Wonen en Scheiden‘.

 

Hoe lang mag iemand in de woning blijven wonen?

Het is volledig afhankelijk van de afspraken die je tijdens de scheiding maakt over de woning. Als je de woning wilt verkopen, zal je het samen eens moeten worden over de termijn waarop de woning te koop aangeboden wordt. Als jullie het niet eens worden, kun je naar de rechter stappen om een termijn af te dwingen waarin de partner de woning moet verlaten en de woning te koop aangeboden kan worden. Tijdens de scheidingsprocedure kan één partner gebruik maken van de woning op basis van de wet. Welke partner dit is moeten jullie samen besluiten of bij de rechter neerleggen om daar een uitspraak over te doen.

Na de scheidingsprocedure kan ook nog één van de partners in de woning blijven wonen. Hier staat echter een maximale termijn van zes maanden voor, na inschrijving van de echtscheiding in de registers. Hiervoor hoort wel een vergoeding tegenover de andere partner te staan. Dat wordt ook wel een gebruiksvergoeding genoemd.

Als je een vermoeden hebt dat je ex-partner gebruik wil maken van de termijnen om langer in de woning te blijven, kun je proberen duidelijke afspraken te maken over wanneer de woning verkocht moet worden. Mocht je hier samen niet uitkomen kun je ook hiervoor de rechter vragen om een uitspraak te doen. Deze kan alvast maatregelen treffen, zodat de verkoop van de woning gestart wordt. De rechter zal dan rekening houden met hoe lang de andere partner nog in de woning mag verblijven, hierbij zorgt de rechter er wel voor dat de woning direct na deze termijn verkocht kan worden.

 

Wat moet ik doen als mijn partner weigert mee te werken aan de verkoop?

Als jullie een termijn hebben afgesproken waarin de partner nog in de woning mocht blijven wonen en deze termijn wordt overschreden, kun je maatregelen treffen om te zorgen dat de woning verkocht wordt. Dit kan ook als de rechter een termijn heeft opgelegd voor de andere partner. Je kunt via een kort geding bij de rechter afdwingen dat de ex-partner uit de woning vertrekt en andere maatregelen om het verkoopproces goed af te handelen. Daarnaast kan de rechter toestemming geven om de woning door de ander te laten verkopen of kan de rechter zelfs een dwangsom opleggen voor elke dag dat de ex-partner te lang in de woning blijft wonen.

Omdat er verschillende opties zijn waar je beroep op kunt doen zodra je te maken krijgt met een weigerende ex-partner is het verstandig om advies van buiten te ontvangen. Je kunt bij NetjesScheiden financieel advies krijgen over de woning en een mediator die je helpt bij gesprekken tussen jou en je ex-partner. Zo kom je er misschien toch er samen uit, zonder de kostbare gang naar de rechter.

Het kan ook zijn dat er een situatie is ontstaan waarin de ex-partner vindt dat hij of zij recht heeft om langer in de woning te blijven wonen. Het kan hier om financiële redenen gaan waarin het dusdanig voordeliger is om in de woning te blijven wonen, dan de woning te verkopen. Ook kan het zijn dat de ex-partner duidelijk kan laten zien dat de huisvesting een noodsituatie is. Op basis van één van deze situaties kan de rechter besluiten om de woning tot maximaal drie jaar onverdeeld te laten. De rechter zal dan opnieuw kijken naar de belangen van beide partners en een uitspraak doen over wat er met de woning gaat gebeuren.

Scheiden met koophuis?

Gaan jullie scheiden en hebben jullie een koophuis?

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.