Checklist: wat moet ik regelen als je een gezin samengevoegd?

Wanneer je besluit samen te gaan wonen met je nieuwe partner zijn er verschillende zaken die je moet regelen. Deze nieuwe periode kan spannend zijn voor iedereen in het gezin. Zorg er daarom voor dat je belangrijke dingen meteen goed regelt. Dit kan met behulp van onze experts via scheiden en kinderen. Hierdoor kun je snel genieten van het nieuwe gezin! We zetten hieronder alle belangrijke punten voor je op een rijtje.

 

Ouderschapsplan

Na de scheiding heb je in het ouderschapsplan alle details en regels omtrent de verzorging voor de kinderen vastgelegd. Het opstellen van een ouderschapsplan is altijd verplicht bij een scheiding met minderjarige kinderen. Wanneer je situatie gaat veranderen, is er een grote kans dat het ouderschapsplan ook moet worden aangepast. Bespreek het ouderschapsplan met je ex-partner en kijk welke regels er moeten worden verandert. Het belangrijkste in het ouderschapsplan is de omgangsregeling. Door de verschillende omgangsregelingen in het nieuwe gezin moeten deze worden samengevoegd tot een regeling die voor iedereen werkt.

 

Een nieuwe financiële situatie

Als je ervoor kiest samen te gaan wonen met je nieuwe partner, veranderen er financieel ook veel dingen voor jullie beiden. Ga met je partner om tafel zitten om samen te bespreken hoe jullie de financiën gaan regelen. Creëer duidelijkheid over de financiële verantwoordelijkheid die jullie beide nemen en hoe je dit in de toekomst gaat regelen. Kijk bij de Belastingdienst of de nieuwe situatie invloed heeft op toeslagen als huurtoeslag en zorgtoeslag. Kom je hier in de nieuwe situatie niet meer voor in aanmerking? Zet deze dan tijdig stop om boetes te voorkomen.

Veranderende alimentatie

De nieuwe situatie kan er ook voor zorgen dat de alimentatie verandert. Laat deze dus opnieuw berekenen om eventuele verrassingen in de toekomst te voorkomen. Ga je trouwen met je nieuwe partner of gaan jullie een geregistreerd partnerschap aan? Dan verandert er altijd wat in de alimentatie. Daarnaast is de nieuwe partner nu ook onderhoudsplichtig voor jouw kind. Dit geldt ook voor jou wanneer je nieuwe partner kinderen heeft. Denk hier dus van tevoren goed over na.

 

Veranderende kinderbijslag

Het samenstellen van twee gezinnen kan er ook voor zorgen dat er dingen veranderen met betrekking tot de kinderbijslag en het kindgebonden budget. In het nieuwe gezin kunnen beide partners kinderbijslag ontvangen. Er ontvangt echter maar één ouder het kindgebonden budget. Informeer bij de Belastingdienst wat de regels zijn voor jouw situatie, en controleer meteen of je zelf nog stappen moet ondernemen. Zo kom je later niet voor onaangename verrassingen te staan. Een financieel adviseur kan je helpen om inzage te krijgen in alle regels die van toepassing zijn in jouw situatie.

 

Communicatie

Het kan lastig zijn voor je ex-partner dat de kinderen nu ook onderdeel zijn van een nieuw gezin. Dit kan druk zetten op de communicatie tussen jullie, en vervolgens een nadelig effect hebben op de kinderen. Zorg ervoor dat je kinderen eventuele frustraties of ruzies niet meekrijgen en hier geen onderdeel van worden. Het kan helpen om een mediator in te schakelen als de communicatie niet goed verloopt. De mediator is onpartijdig en komt op voor de belangen van beide ouders, maar voornamelijk voor de belangen van het kind.

met kinderenRegel je erfenis

Hoewel je hier niet over na wilt denken wanneer je gaat samenwonen met je nieuwe partner, is het wel belangrijk om eens goed te gaan zitten voor je erfenis. Wanneer je opnieuw gaat trouwen heeft dit juridische gevolgen waar je soms niet altijd van op de hoogte bent. Een nieuw huwelijk kan ertoe leiden dat een erfenis anders wordt verdeeld wanneer er een ouder overlijdt. In dit geval zijn er veel emotionele zaken mee gemoeid.

 

Wat als er een schuld overblijft?

Een erfenis kan bestaan uit geld, vermogen, en persoonlijke eigendommen. Het kan echter ook voorkomen dat er een schuld achterblijft. Het is belangrijk om goed na te denken over wat er moet gebeuren in het slechtste scenario. Ook praktische zaken zoals een begraafplaats en uitvaart moeten worden geregeld. Zet voor jezelf op een rijtje wat jij belangrijk vindt en wilt dat er gebeurt in deze situatie. Het kan ook fijn zijn om dit met je ex-partner en nieuwe partner te overleggen om zeker te weten dat alle zaken omtrent de kinderen goed zijn geregeld. Weet je waar je voorkeur naar uitgaat? Leg dit dan schriftelijk vast in een testament zodat er geen verwarring kan ontstaan mocht een vervelende situatie zich voordoen. Wil je nu jouw scheiding zo goed mogelijk regelen? Bekijk dan nu ons pakket voor scheiden en kinderen

Kinderen en scheiden

Hebben jullie kinderen onder de 18 jaar?
Dan is het laten maken van een ouderschapsplan verplicht.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.