Hoe bereid je jonge kinderen het beste voor op een scheiding?
Je kind vertellen dat zijn ouders gaan scheiden is voor iedereen moeilijk. Vooral als je kinderen nog jong zijn is het moeilijk om in te schatten hoe je ze het beste voor kunt bereiden op een scheiding. Jonge kinderen voelen vaak aan dat er iets verandert, maar weten niet precies wat een scheiding inhoudt. Er zijn verschillende dingen waar je rekening mee moet houden in de verschillende levensfases. Daarom hebben wij voor elke levensfase een ander advies op deze vraag. Wil jij graag hulp bij scheiding met kinderen? Wij helpen jou daarbij.
0-2 jaar
In de eerste twee jaren na de geboorte zijn kinderen volledig afhankelijk van de ouders. Ze beginnen zich te hechten en een vertrouwensband op te bouwen. Het creëren van een veilige en warme omgeving is in deze periode heel belangrijk. Omdat stabiliteit en vertrouwdheid zo belangrijk is tijdens de eerste levensjaren is het voor een jong kind niet goed om al de afwezigheid van een ouder mee te maken. Ondanks de jonge leeftijd kunnen kinderen goed aanvoelen dat er iets gebeurt. Probeer zoveel mogelijk samen te zorgen voor een veilige omgeving waarbij jullie samen voor de baby zorgen.
Als de situatie het toelaat is het voor de ontwikkeling van je kind het beste om beide ouders vaak te zien. Probeer een omgangsregeling te vermijden maar plan veel losse momenten. Op deze manier missen jullie beiden geen belangrijke momenten en ervaart de baby een situatie waarin de ouders betrokken zijn en er veel liefde is, ondanks de scheiding.
2-3 jaar
In de leeftijd van 2-3 jaar is het tijd voor je kind om te wereld te ontdekken. Dit is de fase waarbij alle nieuwe dingen interessant zijn. Hierbij heeft je kind veel aanmoediging en steun nodig om het zelfvertrouwen op te bouwen. Ook tijdens deze fase is het belangrijk dat jullie als ouders veel aanwezig zijn. Zo maken jullie allebei nieuwe dingen mee met je kind en zijn jullie aanwezig voor belangrijke mijlpalen.
Als je kind tussen de 2 en 3 jaar oud is, kun je proberen een kort gesprekje te voeren met je kind. Door er een verhaaltje of toneelstukje van te maken wordt het makkelijker te begrijpen voor je kind. Zo kun je op een simpele manier toch een uitleg geven. Gebruik korte zinnen en makkelijke woorden. Het is fijn voor je kind als jullie dit samen doen als ouders. Zo ontstaat er geen negatieve sfeer en kun je een verhuizing gewoon voorleggen als een verandering.
4-5 jaar
Als je kind rond de 4/5 jaar oud is kun je vaak al een eenvoudig gesprekje voeren. Kies een rustig en ontspannen moment uit waarop jullie samen als ouders vertellen over de veranderingen die er gaan komen, en wat dit betekent voor je kind. Op deze leeftijd kunnen er veel praktische vragen komen die gaan over de verhuizing, en wat er met zijn/haar slaapkamer gaat gebeuren. Neem alle vragen serieus en zorg dat je ze beantwoord. Stel je kind zoveel mogelijk gerust en laat duidelijk zien dat de relatie tussen ouder en kind niet verandert.
Los van de tips per leeftijdsfase, zijn er ook nog tips die gelden voor alle leeftijden.
Hou vast aan rituelen
Houd de rituelen die jullie hebben opgebouwd zoveel mogelijk in stand, deze zorgen ervoor dat je kind makkelijker kan wennen aan de andere veranderingen die er plaatsvinden. Het is ook belangrijk om samen leuke dingen te blijven doen. Op deze manier ervaart je kind niet alleen maar negatieve gevoelens maar laat je zien dat er nog veel leuke dingen blijven gebeuren.
Communiceer ook met schakels waarmee je de opvoeding deelt
Als je kind naar de basisschool gaat of een oppas heeft kun je die vertellen over de aankomende scheiding. Zij zien je kind in een andere omgeving en herkennen het waarschijnlijk snel als het gedrag verandert. Je kunt er zo op inspelen als je hoort dat gedragsveranderingen of verdriet lang aanhouden. Er zijn verschillende programma’s ontwikkeld die kinderen kunnen helpen bij het verwerken van een scheiding. Zoals kindercoaching. Deze programma’s zijn er voor kinderen van alle leeftijden.
Ook kun je denken aan familieleden of vrienden die verantwoordelijk zijn voor een deel van de opvoeding. Door goed te communiceren met de schakels waarmee je de opvoeding deelt, bereid je de kinderen beter voor op deze moeilijke periode. Er zal ook meer begrip ontstaan voor gedragsveranderingen in deze periode.
Kinderen en scheiden
Hebben jullie kinderen onder de 18 jaar?
Dan is het laten maken van een ouderschapsplan verplicht.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.