Hoe laat ik mijn kinderen wennen aan het nieuwe samengestelde gezin?

Vaak duurt het een tijdje voordat kinderen zijn gewend aan de nieuwe situatie na een scheiding. Als je zelf een nieuwe relatie hebt, kan het zijn dat het ook wat tijd kost voordat ze hier aan gewend raken. Wij begeleiden jou graag met een deskundige die ook extra aandacht geeft aan de kinderen en begeleiding.

 

Geef ze de tijd

Voordat je besluit samen te wonen met een nieuwe partner, hebben de kinderen eerst tijd nodig om te wennen aan het idee dat hun ouder een nieuwe partner heeft. Begin door je kinderen te vragen hoe ze het zouden vinden als er een nieuwe vriend of vriendin is. Merk je dat ze hier negatief op reageren? Dan is het misschien nog te vroeg om je nieuwe partner te introduceren aan je kinderen. Als je kinderen positief of neutraal reageren op de vraag, kun je je nieuwe relatie voorstellen aan je kinderen. Doe dit op een rustig moment en zorg ervoor dat er niet te veel andere prikkelingen zijn. Een perfecte gelegenheid is bijvoorbeeld een lunch, het avondeten, of tijdens een wandeling in het park. Laat je kinderen zien dat je blij bent met de nieuwe partner en bouw dit rustig op. Zo raken ze aan het idee gewend en creëer je een normale nieuwe situatie.

Ga het gesprek aan

Ook wanneer je kinderen gewend zijn aan de nieuwe partner kan een verhuizing een grote stap zijn. Ga eerst het gesprek alleen aan met je kinderen, zodat ze een plek hebben om al hun gevoelens te uiten, zonder de nieuwe partner erbij. Je creëert zo een veilig gevoel en geeft je kinderen het gevoel dat ze hun mening mogen uiten. Voer het gesprek niet vlak voor de verhuizing maar geef je kinderen de tijd om aan het idee te wennen.

 

Zorg voor gezamenlijke regels

Als er twee gezinnen worden samengevoegd worden er ook twee verschillende manieren van leven op een hoop gegooid. Waar er in het ene gezin misschien veel specifieke regels zijn en kinderen zijn gewend dat ze per dag twee uur tv mogen kijken, kan er in het andere gezin veel meer vrijheid zijn. Als deze gezinnen worden samengevoegd kan het voor beide gezinnen lastig zijn om aan een nieuwe situatie te wennen.

Probeer een middenweg te vinden die fijn is voor iedereen in het nieuwe gezin. Als de kinderen niet gewend zijn aan veel regels, is het waarschijnlijk geen goed idee om veel nieuwe regels op te stellen. Ze zullen het nieuwe gezin dan niet als iets positiefs ervaren. Het is wel belangrijke om te zorgen dat de regels die je wel besluit op te stellen, gelden voor alle kinderen in het samengestelde gezin. Doe je dit niet? Dan ontstaat er een situatie met jaloezie waarbij je kinderen zich niet op hun gemak voelen.

Houd zelf het gezag over je kind(eren)

Als je gaat samenwonen met je nieuwe partner en kinderen wil je natuurlijk dat alles snel weer normaal voelt, en iedereen in het gezin blij is met de nieuwe situatie. Er ontstaan echter vaak problemen wanneer de stiefouders zich meteen gaan gedragen als de nieuwe ouders van hun stiefkinderen. Het is voor de kinderen natuurlijk ook niet vanzelfsprekend dat een vreemde zich plots als ouder gedraagt. Wees in het begin niet teveel betrokken bij de ouderrol van je stiefkinderen. Je kunt hier ingroeien naarmate de tijd vordert en de band tussen jou en je stiefkinderen groeit.

 

Besteed extra tijd met je kinderen

Voor je kinderen kan het voelen alsof ze hun ouder opeens moeten delen met veel meer andere, vaak nog vreemde, mensen. Het is belangrijk dat je ze gerust stelt, en duidelijk laat merken dat je kinderen altijd op de eerste plek staan. Maak eens wat extra tijd vrij voor je kinderen en plan bijvoorbeeld een dagje weg samen. Door wat tijd door te brengen alleen met je eigen kinderen worden ze gerustgesteld en geef je ze het gevoel dat ze nog steeds altijd bij je terecht kunnen en ze het belangrijkste zijn in je leven. Je kunt hiervoor speciale dagen inplannen dat je iets leuks gaat doen, of ervoor zorgen dat jullie wekelijks een momentje gereserveerd hebben waarin je een uurtje alleen met je kinderen bent.

Kinderen en scheiden

Hebben jullie kinderen onder de 18 jaar?
Dan is het laten maken van een ouderschapsplan verplicht.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.