Hoe vertel je je kinderen dat je gaat scheiden

De beslissing maken om te scheiden is altijd een moeilijke beslissing, vooral als er kinderen bij zijn betrokken. Het is belangrijk om te zorgen dat er een goede dialoog ontstaat en het gesprek met je kind goed wordt gevoerd. Een goede basis zorgt er vaak voor dat de rest van de scheiding beter verloopt. Wij helpen jou met het maken van afspraken en de goede zorg voor kinderen.

 

Wanneer?

Het is belangrijk om daarom eerst zeker te zijn van je beslissing en te zorgen voor duidelijke communicatie met je partner. Er moeten duidelijk afspraken worden gemaakt over de omgang tussen jullie, en over de omgang met de kinderen. Vergeet hierbij niet je schoonouders. Hoewel jij misschien geen behoefte meer hebt om ze te zien, zijn ze nog steeds de opa en oma van je kinderen.

Heb je eenmaal alles duidelijk geregeld met je toekomstige ex-partner? Dan is het tijd om je kinderen te vertellen dat je gaat scheiden. Veel ouders zien erg op tegen dit gesprek. Zorg er daarom voor dat je voldoende tijd neemt om het gesprek voor te bereiden en na te denken over wat je wilt zeggen.

Het gesprek

Het is voor een kind vaak fijn als het gesprek tegelijkertijd met beide ouders wordt gevoerd. Zo krijgen ze de indruk dat het een gezamenlijke beslissing is, en beide ouders nog steeds evenveel om ze geven. Bespreek van tevoren samen wat jullie gaan zeggen en zorg ervoor dat je allebei aan het woord komt. Tijdens het gesprek is het belangrijk dat er conflicten voorkomen worden. De focus moet liggen op wat het beste is voor je kind. Je kind moet vooral de ruimte krijgen om vragen te stellen en zijn gevoelens te uiten.

Maak ook duidelijk dat jullie er alles aan zullen doen om in de toekomst goed samen te werken. Je kunt hierbij ook altijd aan je kind vragen wat zij fijn zouden vinden en hoe ze het voor zich zien.

Als er veel leeftijdsverschil tussen de kinderen zit kan het soms beter zijn om het gesprek los te voeren. Zo is er evenveel aandacht voor ieder kind en kunnen ze alle vragen stellen die ze hebben, zonder dat het gesprek door één kind wordt gestuurd.

Kies een rustig moment uit voor het gesprek. Doe dit niet voor het slapen gaan, een toets, of een sportwedstrijd. Bij voorkeur voer je het gesprek in het weekend, zodat er voor iedereen ruimte is om te doen waar ze zich goed bij voelen.

 

Wat vertel je je kinderen?

De inhoud van het gesprek is natuurlijk erg afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Als je jonge kinderen hebt, zal je veel details waarschijnlijk weglaten, terwijl oudere kinderen hier misschien wel naar vragen om de situatie beter te begrijpen.

De kinderen moeten in ieder geval duidelijk begrijpen waar de scheiding tot leidt: beide ouders zijn niet meer samen en zullen niet meer in één huis wonen. Je kunt bijvoorbeeld vertellen dat jullie niet meer verliefd zijn op elkaar of dat jullie het samen niet meer gezellig hebben. Omdat kinderen snel de neiging hebben zichzelf de schuld te geven moet je duidelijk uitspreken dat dit niet het geval is. Zorg er ook voor dat de schuld niet bij één van de ouders ligt. Communiceer dat het een beslissing is van beide ouders. Wanneer je kind het idee krijgt dat de fout bij één van de ouders ligt, kan dit de relatie tussen ouder en kind beschadigen.

Respecteer de reactie

Voor veel kinderen brengt een scheiding veel vragen met zich mee. Bied zoveel mogelijk duidelijkheid aan je kinderen en geef antwoord op de vragen die ze hebben. Het kan heel goed zijn dat deze vragen niet direct naar voren komen tijdens het gesprek. Sommige kinderen willen liever eerst verwerken wat ze hebben gehoord, en hebben in een later stadium veel vragen. Geef ze de ruimte om hun gevoelens te verwerken en na te denken over de vragen die ze later misschien willen stellen. Respecteer ook de reactie die je kind geeft. Het is niet meer dan normaal dat ze verdrietig of boos zijn. Ze moeten de ruimte krijgen om deze gevoelens te uiten, zonder deze weg te moeten stoppen. Als ze er niet over willen praten moet je dit ook accepteren, je kunt er dan het beste op een later moment nog eens over beginnen. Wij helpen jou graag met dit proces van uit elkaar gaan met kind.

Kinderen en scheiden

Hebben jullie kinderen onder de 18 jaar?
Dan is het laten maken van een ouderschapsplan verplicht.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.