Hoe wijzig ik de naam van mijn kind als mijn ex-partner weigert?

Als je graag de naam van je kind wilt veranderen maar de andere ouder het hier niet mee eens is, kan er een hele vervelende situatie ontstaan. Het is namelijk erg moeilijk, en soms helemaal niet mogelijk, om de achternaam van je kind te veranderen zonder toestemming van de andere ouder. Stel je kind altijd voorop en zorg ervoor dat hij of zij niet in een situatie terecht komt waarbij er gekozen moet worden tussen de ouders.

 

Indiening door ouder met ouderlijk gezag

De aanvraag om de achternaam van een kind te wijzigen, moet altijd worden ingediend door de ouder met het ouderlijk gezag. De ouder of ouders met het ouderlijk gezag zijn verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van het kind. Daarnaast zorgt het ouderlijk gezag ervoor dat de ouder officiële handelingen voor het kind mag uitvoeren. Meestal ligt het ouderlijk gezag bij beide ouders, maar het kan voorkomen dat het maar bij één ouder ligt. Voor een naamswijziging van een kind is echter vrijwel altijd de goedkeuring van de ex-partner nodig. Ook wanneer je als ouder het volledige ouderlijk gezag hebt is de kans groot dat een naamswijziging wordt afgewezen als de andere ouder het hier niet mee eens is.

Goedkeuring zonder toestemming van de andere ouder

Er zijn enkele situaties waarin een naamswijziging soms toch wordt goedgekeurd, ook wanneer de andere ouder geen goedkeuring geeft. Als je kind ouder dan 12 is en zelf graag een andere achternaam wil, wordt het verzoek vaak goedgekeurd. Je kind moet in dit geval aangeven dat hij graag een andere achternaam wil, zelfs al is de andere ouder het hier niet mee eens. Het kind wordt wel verplicht om de bedenkingen van de andere ouder te lezen, zodat ze van de redenen op de hoogte zijn. Maar in dit geval wordt er vaak goedkeuring verleend als het kind hiervoor kiest.

 

Kinderen jonger dan 12

Is het kind jonger dan 12 jaar? Dan wordt er alleen in hele enkele gevallen goedkeuring verleend zonder de toestemming van de andere ouder. Er worden uitzonderingen gemaakt als de andere ouder is veroordeeld voor het plegen van misdrijven tegen het kind, of wanneer het aantoonbaar is dat de andere ouder niet of nauwelijks met het kind heeft samengeleefd.

Naamswijziging via de rechter

Als geen van deze situaties bij jou het geval is, maar je toch de achternaam van je kind wilt veranderen moet dit via een rechter gaan. Je dient dan een verzoek in voor ‘vervangende toestemming’. Als de rechter dit verzoek goedkeurt kun je de aanvraag tot naamswijziging indienen zonder hiervoor de goedkeuring van de andere ouder nodig te hebben. Dit biedt niet de garantie dat de naamsverandering wordt goedgekeurd, het zorgt er alleen voor dat je de aanvraag tot naamsverandering in kunt dienen zonder de goedkeuring van de andere ouder.

 

De kosten voor de naamsverandering

Daarna betaal je de kosten die bij de aanvraag voor een naamsverandering moeten worden betaald. Controleer goed of je alles hebt ingevuld en alle documenten hebt toegevoegd. Als de aanvraag is aangekomen bij Justis, wordt er een onderzoek ingesteld. Tijdens het onderzoek controleren ze of alle gegevens kloppen en of de motivatie wel juist is. Daarnaast kan het zijn dat er gesprekken worden gevoerd met belanghebbenden, zoals familie en de andere ouder.

 

Beslistermijn

De beslissing wordt binnen 20 weken bekend gemaakt. Als de aanvraag wordt goedgekeurd moet je nog 6 weken wachten tot de naamswijziging officieel is. De andere ouder heeft namelijk 6 weken na de beslissing tijd om bezwaar aan te tekenen. Is de aanvraag afgekeurd en ben je het niet eens met de beslissing van Justis? Dan kun je tot 6 weken na de beslissing een bezwaar indienen. Ook belanghebbenden mogen een beroep of bezwaar indienen. Je aanvraag wordt vervolgens nog een keer bekeken door het ministerie.

 

In beroep gaan bij de rechter

Ben je het nog niet eens met de beslissing van het ministerie nadat de aanvraag opnieuw in behandeling is genomen? Je kunt dan een beroep instellen bij de rechtbank. Als laatste stap kan er beroep worden ingesteld bij de Raad van State. Dit is echter een lang en vervelend proces.

Justis vraagt bij een naamswijziging altijd naar de mening van de andere ouder. Dit gebeurt ook wanneer de andere ouder geen gezag heeft, geen alimentatie betaalt, en geen contact met het kind heeft. Het is dus niet mogelijk om een naamswijziging uit te voeren zonder dat de andere ouder hiervan op de hoogte is.

Kinderen en scheiden

Hebben jullie kinderen onder de 18 jaar?
Dan is het laten maken van een ouderschapsplan verplicht.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.