Wat je wel en niet moet doen bij het slechtnieuwsgesprek met je kind

Het voeren van een slechtnieuwsgesprek met je kind is natuurlijk nooit leuk. Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat zo’n gesprek beter verloopt. Door het gesprek goed voor te bereiden kun je de beste uitkomst bereiken. Dit is niet alleen voor je kind, maar ook voor jou. Wij helpen jou graag met de begeleiding van jouw scheiding met kinderen

 

Hou het overzichtelijk voor jezelf

Maak voor jezelf een overzicht van wat jullie willen vertellen. Je kunt dit eenvoudig houden en hoeft hierbij niet teveel tijd voor uit te wijden. Bereid het gesprek samen voor je met je (ex-)partner zodat jullie er beiden hetzelfde instaan. Het is belangrijk dat er één front wordt gevormd en er geen verwijten worden gebruikt. Een goede voorbereiding zal ook zorgen voor een eerlijke en volwassen reactie op de situatie. Zelfs als er onenigheid is tussen jullie, moet je je eigen gevoelens tijdens het gesprek opzij zetten en de prioriteit bij je kind leggen.

Do’s:

  • Creëer een veilige omgeving. Zorg dat je een sfeer neerzet waarin je kind zich op zijn gemak voelt en het veilig voelt om vragen te stellen. Het is belangrijk dat het moment niet gehaast of geforceerd voelt.
  • Breng het nieuws kort en duidelijk. Door de boodschap kort en bondig te houden, wordt het vaak makkelijker om te begrijpen. Zeker voor jonge kinderen is het essentieel om de hoofdpunten van het verhaal te begrijpen.
  • Geef je kinderen de ruimte. Het kan zijn dat het nieuws aankomt als een klap, waardoor ze veel gevoelens moeten uiten. Toon begrip en maak duidelijk dat ze hun gevoelens mogen tonen en deze niet hoeven te verstoppen.
  • Neem elke vraag serieus. Je kind kan vragen stellen die jij niet meteen begrijpt of die misschien niet relevant lijken. Toch zijn dit zaken waar je kind over in kan zitten, en moet je dit dus serieus nemen.
  • Werk toe naar een gevolg. Tijdens het eerste gesprek kan het zijn dat je nog niet duidelijk weet hoe de komende tijd eruit gaat zien. Je kunt dit ook aan je kind vertellen. Maak duidelijk dat je met je kind overlegt wat er in de toekomst gaat gebeuren, zodra je dit weet.
  • Maak afspraken. Als je kind weet wat er gaat gebeuren is het makkelijker om hier mee om te gaan. Maakt je kind zich bijvoorbeeld druk om het zien van vriendjes of vriendinnetjes? Leg uit dat hij deze nog steeds kan blijven zien, en dat jullie er duidelijke afspraken over zullen maken.

 

Don’ts

  • Forceer het moment niet door een gesprek te voeren wanneer dit eigenlijk niet uitkomt. Als je merkt dat je kind in een slechte bui is, of je nog niet goed weet wat je wilt zeggen, is het beter om het gesprek uit te stellen naar een later moment.
  • Ga niet in op alle details. Hoewel het natuurlijk goed is om eventuele vragen te beantwoorden, is het vaak niet goed om in te gaan op alle details. Door de details te delen kunnen je kinderen zich vaak schuldig voelen, of juist de schuld aan één ouder geven. Dit wil je natuurlijk ten aller tijden voorkomen.
  • Doe geen valse beloftes. Een scheiding is natuurlijk nooit leuk, dat voelt een kind ook aan. Wees daarin open en transparant en probeer niks te beloven wat je ook niet waar kan maken. Kinderen kunnen namelijk veel waarde hechten aan beloftes terwijl je daar zelf niet zo bij stil staat. 

We hebben gepraat: wat nu?

Na het gesprek heeft je kind even de tijd nodig om te verwerken wat er precies is gezegd en wat dit nu betekent. Geef je kind de ruimte en de tijd om er op zijn eigen manier mee om te gaan. Laat je kind weten dat hij altijd naar je toe kan komen met zijn gevoelens en met vragen. Neem zelf ook de tijd om dingen op een rijtje te zetten en het gesprek te verwerken. Zo bied je jezelf én je kind de beste basis voor een fijne toekomst.

Na verloop van tijd is het verstandig om een nieuw gesprek te houden. Tijdens dit gesprek kunnen jullie samen kijken of de gemaakte afspraken zijn nageleefd, en of iedereen tevreden is met de huidige situatie. Een eerlijke open communicatie moet altijd centraal staan.

Kinderen en scheiden

Hebben jullie kinderen onder de 18 jaar?
Dan is het laten maken van een ouderschapsplan verplicht.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.