Hoe hoog is de alimentatie?

De hoogte van de alimentatie is geen vaststaand bedrag, maar wordt bij iedere scheiding berekend aan de hand van jouw persoonlijke situatie en die van je ex-partner. Er wordt gekeken naar jullie beider inkomens, behoeften en de behoeften van jullie kinderen, als jullie die hebben. Aan de hand hiervan wordt een berekening gemaakt om de hoogte van de alimentatie te bepalen. Wat wel vast staat, is dat de kinderalimentatie altijd minimaal €25 per maand per kind is, ongeacht de hoogte van het inkomsten van de alimentatieplichtige partner. Er is geen minimumbedrag voor partneralimentatie. Wanneer het inkomen van de alimentatieplichtige partner niet toereikend is, vervalt de partneralimentatie dan ook. Het alimentatiebedrag kan niet zomaar aangepast worden, maar wordt wel jaarlijks geïndexeerd. Hoe hoog deze indexatie is, hangt samen met de stijging van de lonen in Nederland. Hoe meer de lonen zijn gestegen, hoe meer de alimentatie dus stijgt.

 

Beëindigen scheiding van tafel en bed

Een scheiding van tafel en bed heeft geen maximale duur. In principe zouden jullie dus de rest van je leven een scheiding van tafel en bed kunnen hebben, waarbij je officieel dus nog getrouwd bent. Je kunt de scheiding van tafel en bed uiteraard ook beëindigen. Je kunt hiermee twee kanten op: jullie kunnen de scheiding van tafel en bed beëindigen omdat jullie toch samen verder gaan, of jullie kunnen alsnog een echtscheiding aanvragen en definitief van elkaar scheiden.

 

Scheiding van tafel en bed beëindigen

Een scheiding van tafel en bed kan zo lang duren als je wilt, maar je kunt ook uiteindelijk overstappen op een officiële ontbinding van het huwelijk (de derde scheidingsmanier). Ook kunnen jullie een scheiding van tafel en bed beëindigen door bij de rechtbank jullie huwelijk weer officieel te laten bezegelen, waarmee jullie weer als getrouwd stel (met alle rechten en plichten) door het leven gaan.

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.