Hoe lang duurt een scheiding?

Op de vraag hoe lang een scheidingsprocedure duurt, is geen eenduidig antwoord te geven. Hoe lang dit duurt, hangt namelijk grotendeels af van de procedure die jij en je partner kiezen en in hoeverre het jullie lukt om zelf afspraken te maken en deze op papier te zetten. De snelste manier om te scheiden is in ieder geval online scheiden. Hierbij komt echter wel veel zelfstandigheid kijken: jij en je partner moeten zelf afspraken maken en de documenten invullen. Als jullie dat willen, kunnen de ingevulde documenten uiteraard nog wel gecontroleerd worden door een specialist van Netjes Scheiden. Als je kiest voor online scheiden, kan de scheiding binnen enkele weken geregeld zijn. Maar de snelste manier is niet voor iedereen altijd ook de beste manier. Het is namelijk heel goed denkbaar dat je wel wat hulp kunt gebruiken bij het maken van afspraken, bijvoorbeeld van een mediator. In dat geval duurt de scheiding iets langer, maar kun je alsnog op een goede manier uit elkaar gaan. Een mediationtraject bestaat gemiddeld uit zo’n 2 tot 8 gesprekken. De scheiding kan binnen enkel weken of maanden worden afgerond. De procedure duurt het langst wanneer jij en je partner ervoor kiezen om beiden een eigen advocaat in te huren. De scheiding wordt dan in de rechtbank behandeld. Omdat de rechter jullie beiden wil horen over verschillende onderwerpen kan de scheiding tot wel enkele jaren duren.

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.