Hoe neem ik de hypotheek over na de scheiding?
Als jij in jullie gezamenlijke woning wilt blijven wonen na de scheiding, moet je de hypotheek overnemen. Dat betekent dat de hypotheek volledig op jouw naam komt te staan. Voordat dit geregeld kan worden, zal de bank eerst willen onderzoeken of dit voor jou financieel haalbaar is. Daarvoor wordt gekeken naar jouw inkomen en de huidige waarde van de woning. Als er sprake is van overwaarde zal je naast het overnemen van de hypotheek ook een uitkoopsom moeten betalen aan je ex-partner. Vaak wil maar één van beide partners in de woning blijven wonen, maar soms komt het voor dat beiden dit willen en ook kunnen financieren. Het is dan aan de rechter om te bepalen wie er in de woning mag blijven wonen. Als er kinderen betrokken zijn bij de scheiding, zal de rechter de woning in de meeste gevallen toewijzen aan degene bij wie de kinderen gaan wonen.
Alsjeblieft, jouw checklist
Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.