Wat kost een scheiding?

Een scheiding levert doorgaans veel werk op omdat er veel geregeld moet worden. En bij al dat werk moet er veel gebeuren via de rechtbank. Voor die zaken heb je vaak hulp nodig. Daarom is het handig om een overzicht te hebben hoeveel het ongeveer zal kosten om te scheiden.

Wat kost een scheiding?

Bij een scheiding moet je een procedure starten bij de rechter. Voor het starten van deze procedure betaal je griffierecht. Daarnaast moet een advocaat betaald worden die de procedure in gang zet bij de rechter. Je zou ook kunnen kiezen voor een mediator, die zal jullie helpen om afspraken te maken en goed uit elkaar te gaan.

Hoeveel kosten het griffierecht?

Griffiekosten zijn de kosten die betaald moeten worden aan de rechtbank. Dit moet omdat de procedure anders niet gestart wordt. De hoogte van griffiekosten verschilt per zaak. Sinds 1 januari 2019 bedragen de griffiekosten voor een scheidingsprocedure €297. Afhankelijk van je inkomen of vermogen kan dit bedrag lager zijn. Als je recht hebt op een toevoeging omdat je inkomen onder een bepaalde grens ligt, betaal je €81 aan griffiekosten. Als je samen hebt besloten te gaan scheiden en het verzoekschrift bij de rechter op verzoek van jullie beide wordt ingediend zullen de griffiekosten verdeeld worden onder jullie beiden. Anders betaalt degene die de scheiding aanvraagt deze kosten.

Wat kost een advocaat?

Zoals gezegd moet de advocaat de procedure bij de rechtbank starten. Daardoor moet je dus sowieso een advocaat inhuren. Dit zal ook meteen de grootste kostenpost zijn. Een advocaat vraagt gemiddeld tussen de €150 en €200 per uur. Het is afhankelijk van hoe ingewikkeld de scheiding is, hoeveel uren een advocaat ermee bezig is. Je kunt ook van te voren een vaste prijs afspreken met een advocaat, zo kun je de kosten duidelijk krijgen en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.
Een andere belangrijk aspect aan de kosten voor de advocaat is of jullie het eens zijn over de scheiding of niet. Zodra maar één persoon uit de relatie wil scheiden, zullen jullie allebei een advocaat in moeten huren. Deze proberen dan voor beiden zoveel mogelijk uit de scheiding te halen. Dit betekent ook dat je twee keer zoveel advocaatkosten betaalt dan wanneer je het met elkaar eens bent over een scheiding. Dan kun je namelijk met één advocaat gezamenlijk de afspraken maken.

Wat kost een mediator?

Een mediator is qua uurprijs ongeveer even duur als een advocaat. De mediator kan al het voorwerk doen zodat een advocaat alleen nog het verzoekschrift in hoeft te dienen bij de rechter. Ook bij een mediator hangt het er van af hoe ingewikkeld de scheiding is. Er zijn steeds meer bedrijven en mediators die scheiden voor een vaste prijs aanbieden. Zo krijg je vast pakket waar je gebruik van kan maken.
Wanneer jij en je partner samen tot afspraken kunnen komen, is het ook mogelijk om online te scheiden. Omdat deze vorm niet locatiegebonden is, is dit doorgaans de goedkoopste manier om te scheiden. Op netjesscheiden.nl worden pakketten aangeboden vanaf €296 per persoon. Als er haast is bij een scheiding kan er zelfs een spoedscheiding worden aangevraagd.

Wat kost een deurwaarder?

Bij veel scheidingen hoeft er geen deurwaarder aan te pas te komen. Dat is wel zo als er maar één van de twee echtgenoten wil scheiden en alleen het verzoekschrift voor echtscheiding bij de rechtbank indient. Dan moet het verzoekschrift namelijk ook getekend worden door een deurwaarder van de andere echtgenoot. Degene die het verzoek hiervoor aan de deurwaarder doet moet ongeveer €100 betalen. Als je in aanmerking komt voor een toevoeging omdat je een inkomen onder de grens hebt, betaalt de staat deze kosten voor je.

Zijn er nog andere kosten?

In bepaalde situaties zijn er misschien nog andere specialisten nodig om bepaalde zaken te bespreken en bijvoorbeeld te taxeren. Zo kun je nog het één en ander kwijt zijn voor een taxateur die moet bepalen wat de waarde van bepaalde gedeelde of niet gedeelde eigendommen zijn. Ook kan het handig zijn om een fiscaal specialist te vragen om te kijken naar de situatie en hoe deze in de toekomst het voordeligst uit kan komen. Daarnaast moeten er aktes opgevraagd worden. Dit kan vanaf €14 per akte en is afhankelijk van de gemeente waar je woont.

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.