fbpx

Hoe vind ik een goede echtscheidingsadvocaat?

Een echtscheiding is voor alle betrokkenen een zeer ingrijpend proces. Daarom is het voor jou en je ex-partner prettig dat de scheiding zo snel mogelijk wordt afgehandeld en dat ieders belangen zoveel mogelijk worden behartigd. Daarom is het van belang om een goede advocaat in te schakelen bij een echtscheiding.

Wat doet een echtscheidingsadvocaat en wanneer heb ik deze nodig?

Wanneer jij en jouw ex-partner een scheiding willen aanvragen, is het in Nederland verplicht om een advocaat in te schakelen. Zonder de hulp van een advocaat kan de scheiding niet worden ingediend. Het verdelen van bezittingen en het maken van afspraken is daarentegen wel mogelijk zonder een advocaat. Een echtscheidingsadvocaat is gespecialiseerd in het afhandelen van echtscheidingen en kan bovendien hulp bieden bij het verdelen van bezittingen en het maken van afspraken. Verder zal deze het echtscheidingsverzoek indienen bij de rechter en is hij/zij er om alle onduidelijkheden op het juridische gebied te verhelderen.

Gedurende de scheiding zal er een echtscheidingsconvenant opgesteld worden. Hierin worden de gemaakte afspraken gedocumenteerd. Deze gaan bijvoorbeeld over alimentatie en de verdeling van de gezamenlijke eigendommen. Wanneer er kinderen zijn voortgekomen uit het huwelijk die op het moment van scheiden jonger dan 18 jaar zijn, zullen er aanvullende afspraken gemaakt moeten worden op het gebied van ouderschap. Dit kan worden verwerkt in een ouderschapsplan. Een echtscheidingsadvocaat kan helpen dit ouderschapsplan en de echtscheidingsconvenant op te stellen of te controleren.

Je kunt met je ex-partner ervoor kiezen om een gezamenlijke of een afzonderlijke echtscheidingsadvocaat in te schakelen. Een gezamenlijke echtscheidingsadvocaat kan een scheiding vaak sneller en voordeliger afhandelen. Wanneer beide partijen het echter gezamenlijk niet eens kunnen worden, zullen er afzonderlijke echtscheidingsadvocaten ingeschakeld moeten worden. Deze vertegenwoordigen dan alleen jouw belangen of die van jouw ex-partner.

Wat maakt een goede echtscheidingsadvocaat?

Een goede echtscheidingsadvocaat kan het proces van een scheiding een stuk minder zwaar maken. Een goede band tussen de advocaat en de cliënt is hierbij cruciaal. Tijdens het proces van de scheiding komt de advocaat in aanraking met jouw persoonlijke leven en vertegenwoordigt deze jouw belangen en eventueel die van jouw ex-partner. Het is dan ook erg belangrijk dat de echtscheidingsadvocaat jouw vertrouwen heeft en precies weet wat jouw belangen zijn. In het geval van een gezamenlijke echtscheidingsadvocaat moet dit voor zowel jou als voor jouw ex-partner goed aanvoelen.

Verder is het zeer aan te raden dat jouw echtscheidingsadvocaat beschikt over een specialisatie in familierecht. Deze gespecialiseerde advocaten zijn vaak aangesloten bij een specialisatievereniging. Een advocaat gespecialiseerd in familierecht zal bijvoorbeeld lid kunnen zijn van de vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). Lidmaatschap bij deze vereniging toont aan dat de betreffende advocaat veel ervaring heeft op het gebied van familierecht.

Het vinden van een goede echtscheidingsadvocaat

Wanneer je op zoek gaat naar een echtscheidingsadvocaat, kijk je al snel rond in je directe omgeving of netwerk. Wellicht ben je al bekend bij een advocatenkantoor of kies je bewust voor iemand binnen jouw netwerk. Wanneer dit niet het geval is, kun je door middel van (telefonische) kennismakingsgesprekken een keuze maken in de door jou geselecteerde kantoren. Deze gesprekken zijn bijna altijd vrijblijvend. Hoewel het vinden van een geschikte advocaat wel enige tijd in beslag kan nemen, hoef je hier in principe dus geen kosten voor te verwachten.

In voorbereiding op een kennismakingsgesprek is het handig om je vast in te lezen in de juridische aspecten van een echtscheiding. Dit zal het makkelijker voor je maken om te communiceren met een echtscheidingsadvocaat en dit stelt je in staat relevante vragen te stellen die helpen een juiste keuze te maken. Zo is het bijvoorbeeld goed om te weten hoeveel ervaring een advocaat al heeft op het gebied van echtscheidingen en of hij of zij ook lid is van een specialisatievereniging. Ten slotte is een kennismakingsgesprek er uiteraard voor om te bepalen of dit de advocaat is die jouw belangen gedurende de scheiding het beste zal kunnen behartigen. Als je al deze zaken meeneemt in jouw beslissing, is de kans groot dat je op een snelle en professionele manier wordt geholpen bij de echtscheiding.

Onze dienstverlening wordt beoordeeld met een 9.4

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.4

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.