Samenlevingscontract ontbinden met kinderen
Wanneer je als partners met een samenlevingscontract besluit uit elkaar te gaan, kan dat extra ingewikkeld worden als er minderjarige kinderen bij betrokken zijn. Hoewel het ontbinden van een samenlevingscontract vaak eenvoudiger is dan een echtscheiding, zijn er nog steeds belangrijke juridische en praktische aspecten waarmee rekening moet worden gehouden. Hier lees je alles wat je moet weten om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen, met oog voor de belangen van de kinderen.
Het Ouderschapsplan
Als er minderjarige kinderen bij betrokken zijn, is het in Nederland wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Dit geldt ook voor koppels die samenwoonden zonder gehuwd te zijn. In het ouderschapsplan worden afspraken vastgelegd over:
– Omgangsregeling: Hoe wordt de zorg en opvoeding van de kinderen verdeeld? Denk aan de verdeling van de tijd die de kinderen bij elke ouder doorbrengen.
– Vakantieregeling: Hoe worden vakanties en feestdagen verdeeld?
– Kinderalimentatie: Wat is de hoogte van de kinderalimentatie, en hoe wordt deze berekend?
– Informatie-uitwisseling: Hoe worden belangrijke zaken met betrekking tot de kinderen gedeeld, zoals schoolresultaten of gezondheidskwesties?
Hoewel een ouderschapsplan bij samenwonende stellen niet officieel door de rechter hoeft te worden goedgekeurd, kan het verstandig zijn om dit wel te doen. Dit maakt de afspraken juridisch afdwingbaar en kan toekomstige conflicten voorkomen.
Kinderalimentatie
Als jullie kinderen hebben, is het noodzakelijk om kinderalimentatie te regelen. Dit bedrag is bedoeld om bij te dragen aan de kosten voor de verzorging en opvoeding van de kinderen. De hoogte van de kinderalimentatie wordt onder andere bepaald door het inkomen van beide ouders en eventuele toeslagen, zoals het kindgebonden budget.
Jullie kunnen samen een bedrag afspreken, maar om discussie te vermijden, is het vaak verstandiger om een alimentatieberekening door een expert te laten maken. Zo weet je zeker dat het bedrag eerlijk is en voldoet aan de wettelijke normen.
Emotionele begeleiding voor de kinderen
Een scheiding of het ontbinden van een samenlevingscontract kan voor kinderen erg ingrijpend zijn. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan hun emoties en hen te helpen de situatie te begrijpen. Kindercoaching kan hier een waardevolle rol in spelen. Bij kindercoaching gaat een gespecialiseerde coach met de kinderen in gesprek om hen te ondersteunen bij het verwerken van de scheiding en om te leren omgaan met de veranderingen in hun leven.
Juridische en praktische ondersteuning
Bij het ontbinden van een samenlevingscontract is het verstandig om niet alleen te denken aan de juridische aspecten, maar ook aan emotionele en praktische steun. Goede communicatie en duidelijke afspraken kunnen veel problemen in de toekomst voorkomen. Bij NetjesScheiden.nl staan we klaar om jullie te begeleiden bij elke stap in dit proces, van het opstellen van een ouderschapsplan tot het regelen van financiële zaken en het bieden van kindercoaching.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.