Scheidingspapieren aanvragen
De scheidingspapieren aanvragen doe je door bij de rechtbank een verzoek tot echtscheiding in te dienen. Dit verzoek moet door een advocaat ingediend worden. Als het jou en je partner is gelukt om samen afspraken te maken over de scheiding, kunnen jullie een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding indienen. Jullie hebben dan maar één advocaat nodig. Kom je er samen met je partner niet uit? Dan is er ook de mogelijkheid om een eenzijdig verzoek tot echtscheiding in te dienen.
Echtscheidingsverzoek indienen
Het echtscheidingsverzoek moet in ieder geval jouw persoonlijke gegevens en die van je partner bevatten. Ook moet uit het verzoek blijken dat jullie huwelijk duurzaam ontwricht is en dat jij of jullie daarom een scheiding aan willen vragen. De rechter zal hier verder geen onderzoek naar doen, maar duurzame ontwrichting is een voorwaarde om te kunnen scheiden. Daarom moet dit altijd opgenomen worden in het echtscheidingsverzoek.
Met het echtscheidingsverzoek moet een aantal documenten meegestuurd worden: uittreksels uit het persoonsregister meegestuurd worden met de gegevens van jou en je toekomstige ex-partner, een uittreksel uit het huwelijksregister en een uittreksel uit het geboorteregister als jullie minderjarige kinderen hebben. Het uittreksel uit het huwelijksregister kun je opvragen bij de gemeente waar je getrouwd bent, het uittreksel uit het geboorteregister bij de gemeente waar de kinderen geboren zijn.
Als jij en je partner gezamenlijk het verzoek tot echtscheiding indienen, kunnen jullie ook meteen het echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan meesturen. Hierin staan al jullie afspraken vastgelegd.
Echtscheidingsbeschikking
De rechter doet uitspraak in de vorm van een echtscheidingsbeschikking. Daarmee verleent de rechter jullie toestemming om van elkaar te scheiden. Nadat de echtscheidingsbeschikking is opgesteld, ben je nog niet officieel gescheiden. Dit is pas het geval als de beschikking binnen 3 maanden is ingeschreven bij de burgerlijke stand en er niet in hoger beroep is gegaan vanuit een van de betrokken partijen.
Akte van berusting
Als jij en je partner het beiden eens zijn met de uitspraak van de rechter en niet in hoger beroep willen gaan , kunnen jullie ook een akte van berusting ondertekenen. Daarin bevestig je dat je het eens bent met de uitspraak van de rechter. De termijn van 3 maanden komt dan te vervallen en de scheiding kan meteen definitief worden gemaakt.
Alsjeblieft, jouw checklist
Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.