Selecteer een pagina

Uit elkaar zonder samenlevingscontract met koophuis

Als je besluit uit elkaar te gaan zonder samenlevingscontract, huwelijk of geregistreerd partnerschap kan dat ingewikkeld zijn. Zeker als er een koophuis bij betrokken is. Bij NetjesScheiden begrijpen we dat de afwikkeling zonder afspraken op papier lastig kan zijn en bieden we begeleiding om dit proces toch eerlijk en respectvol te laten verlopen.

 

Geen samenlevingscontract: wat nu?

Wanneer er geen samenlevingscontract is, betekent dit dat er geen officiële afspraken zijn vastgelegd over de verdeling van bezittingen en de financiële verantwoordelijkheid voor het koophuis. Toch hebben beide partners mogelijk een bijdrage geleverd aan het huis en de hypotheek. Het ontbreken van een contract maakt het verdelen van eigendommen en verantwoordelijkheden niet onmogelijk, maar het vraagt wel om een andere benadering. NetjesScheiden helpt jullie om ook zonder contract heldere afspraken te maken en rechtvaardige oplossingen te vinden.

 

De rol van het koophuis bij de breuk

Het koophuis kan een belangrijk aspect zijn wanneer jullie uit elkaar gaan. Beslissingen over wie in het huis blijft wonen, of het huis verkocht wordt, en hoe de eventuele overwaarde verdeeld moet worden, zijn essentieel om goed vast te leggen. Deze stappen moeten zorgvuldig en in goed overleg worden gezet om te zorgen voor een eerlijke en werkbare oplossing.

 

Stappenplan: Uit elkaar zonder samenlevingscontract met koophuis

Stap 1: Inventariseren van eigendomsverhoudingen

Allereerst is het belangrijk om te bepalen wie juridisch eigenaar is van het huis en hoe de hypotheek is geregeld. Dit kan afhangen van de manier waarop het huis destijds is aangekocht. 

 

Stap 2: Besluiten over de woning en hypotheek

Er zijn enkele opties om de woning en hypotheek te regelen wanneer jullie uit elkaar gaan zonder contract:

  • Eén partner blijft in het huis wonen: Degene die in het huis blijft, zal de ander moeten compenseren voor zijn of haar deel van de woning. Dit kan door de ander uit te kopen.
  • Verkoop van de woning: Jullie kunnen er ook voor kiezen het huis samen te verkopen. Bij een verkoop worden de opbrengsten, na aftrek van de hypotheekschuld, verdeeld.
  • Hypotheek herzien: Blijft één van jullie in het huis, dan moet de hypotheek mogelijk worden aangepast. De hypotheekverstrekker zal nagaan of degene die blijft de lasten alleen kan dragen.

Neem gratis en vrijblijvend contact op met onze financieel echtscheidingsadviseur voor vragen of meer informatie over jullie situatie.

 

Stap 3: Overwaarde en verdeling

Als er overwaarde is, bijvoorbeeld als de verkoopwaarde van het huis hoger is dan de hypotheekschuld, dan moet ook dit eerlijk verdeeld worden. Dit is vaak het meest gevoelig, zeker als er geen contract is om op terug te vallen. NetjesScheiden helpt bij het opstellen van duidelijke afspraken om toekomstige conflicten te voorkomen.

 

Tips voor een soepele afhandeling zonder samenlevingscontract

  • Blijf in gesprek: Goede communicatie is essentieel, ook al is het soms emotioneel zwaar.
  • Schakel juridisch advies in: Zeker zonder contract is een ervaren scheidingsexpert/ mediator een uitkomst. Dit kan helpen om eventuele juridische valkuilen te vermijden.
  • Denk aan emotionele ondersteuning: Praat met familie, vrienden of een professional om emotionele steun te vinden tijdens deze fase.

 

NetjesScheiden helpt jullie verder

Bij NetjesScheiden weten we dat uit elkaar gaan zonder samenlevingscontract ingewikkeld kan zijn, vooral als er een koophuis bij betrokken is. Wij zorgen voor heldere, werkbare afspraken en begeleiden jullie in dit proces. Zo kunnen jullie elk een nieuwe start maken, zonder onnodige conflicten of verwarring over wat er met het huis moet gebeuren. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek met een van onze adviseurs.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.