Wanneer scheiden?
Hoewel je misschien dacht dat het jou en je partner nooit zou overkomen, kan er toch een moment komen waarop je denkt: ik wil scheiden. Scheiding is echter geen beslissing die je overhaast moet nemen. Hoe neem je deze beslissing en wanneer is scheiden daadwerkelijk de beste oplossing?
Bespreek je gevoelens met je partner
Als je aan een scheiding denkt, is het belangrijk om je gevoelens allereerst met je partner te bespreken. Waarom denk je aan een scheiding? Waar gaat het mis tussen jullie? Voer dit gesprek op een rustige plaats en op een rustige toon. Spreek je gevoelens en frustraties uit, zonder dat je boos wordt. In een gesprek met je partner kom je erachter of hij of zij er hetzelfde in staat als jij en waar het probleem ligt. Jullie kunnen vervolgens besluiten om hier samen aan te gaan werken, bijvoorbeeld door de hulp van een relatietherapeut in te schakelen. Het kan echter ook zo zijn dat je partner ook aan een scheiding denkt. Stel jezelf een aantal vragen voordat jullie een definitief besluit nemen.
Stel jezelf vragen
De allerbelangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: Houd ik nog van mijn partner? Probeer daarbij randzaken even te vergeten, bijvoorbeeld de ruzies die jullie hebben over wie de kinderen naar zwemles brengt. Ga terug naar de essentie: Hebben we nog leuke momenten samen en waarom viel ik voor hem of haar? Als je die vragen positief kunt beantwoorden, is het wellicht nog mogelijk om jullie huwelijk te redden. Natuurlijk hangt dit wel af van de aard van de problemen en of jij en je partner beiden bereid zijn hier aan te werken. Wellicht is je partner zich van geen probleem bewust, wat het moeilijk maakt om verandering in de situatie aan te brengen..
Blijf niet bij elkaar voor de kinderen
Stellen met kinderen hebben vaak meer moeite met het besluit om te scheiden, omdat een gezin met gescheiden ouders uiteraard niet optimaal is voor kinderen. Toch is het niet verstandig om voor de kinderen bij elkaar te blijven. Wanneer er veel ruzies zijn, krijgen zij dit uiteraard ook mee. Een gezin met gescheiden ouders is in dat geval beter dan een gezin met ruziënde ouders.
Ik wil niet scheiden
Het kan uiteraard ook gebeuren dat je partner jou vertelt dat hij of zij wil scheiden, terwijl jij dit niet aan zag komen of zelf helemaal niet aan een scheiding dacht. Vaak heeft je partner zijn of haar beslissing al gemaakt en kun je hier niets meer aan veranderen. Probeer dan ook niet om je partner op andere gedachten te brengen. Belangrijk is dat jullie contact goed blijft, zodat jullie goede afspraken kunnen maken over de scheiding. Opper het idee om een mediator in te schakelen. Dit is een onafhankelijke scheidingscoach die jullie helpt bij het maken van afspraken en deze op papier zetten. De mediator kiest geen partij en wil dus tot een goede oplossing komen voor jullie beiden, in tegenstelling tot een advocaat, die slechts de belangen van één partij behartigt.
Alsjeblieft, jouw checklist
Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.