Mijn partner wil niet scheiden, wat nu?

Het besluit om te scheiden is lastig en als je dit eenmaal bespreekbaar wilt maken, hoop je waarschijnlijk dat je partner er hetzelfde in staat. Het kan echter ook gebeuren dat je partner nog niet toe is aan een scheiding en niet bereid is om hier aan mee te werken. Als dat het geval is en je partner echt niet bereid is om mee te werken, heb je de mogelijkheid om een eenzijdig verzoek tot echtscheiding in te dienen. Je stelt dan zelf een verzoek tot echtscheiding op, waarin staat uitgelegd dat jullie huwelijk duurzaam ontwricht is en dat je wilt scheiden. Je advocaat dient dit verzoek vervolgens voor je in bij de rechtbank. Daarnaast wordt je partner per brief op de hoogte gesteld van het door jou ingediende verzoek. Hij of zij krijgt vervolgens een aantal weken de tijd om hier eventueel bezwaar tegen aan te tekenen. Hoe de procedure vervolgens verder gaat, is afhankelijk van of je partner bezwaar aantekent. In ieder geval zal de zaak altijd in de rechtbank behandeld worden.

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.