Ik wil scheiden, maar mijn partner wil dit niet. Wat nu?

door | 6 apr, 2021 | Actueel, Praktijk Cases

Jullie relatie loopt al lange tijd niet lekker en je bent niet langer gelukkig in jullie huwelijk. Ruzies en onvrede hebben de overmacht in jullie relatie en je kunt je niet voorstellen dat je partner nog gelukkig is. Je hebt daarom besloten dat je wilt scheiden, maar wanneer je dit aan je partner vertelt reageert deze niet zoals je had verwacht. Je partner wil niets horen over het beëindigen van jullie huwelijk. Het resultaat: jij wilt een scheiding, maar je partner niet.
Wat nu? Er zijn verschillende actiepunten die je kunt ondernemen om het proces in goede banen te leiden. We hebben hieronder daarom enkele tips voor je op een rijtje gezet.

 

Waarom wil je partner niet scheiden?

Wanneer je wilt scheiden, maar je partner geeft aan dit niet te willen, dan is het belangrijk om uit te zoeken waarom je partner jullie huwelijk niet wil ontbinden. Ook is het belangrijk om erachter te komen waarom je partner liever samen blijft met iemand die geen vertrouwen meer heeft in de relatie.
Er zijn een aantal veel voorkomende redenen zoals: onzekerheid, gezichtsverlies, angst voor de toekomst, financiële teruggang, angst om de kinderen kwijt te raken en het verlies van controle. Dit zijn allemaal geldige redenen die zeker niet genegeerd mogen worden. Door hierover te praten met je partner en deze redenen serieus te nemen, kunnen jullie tot een beslissing komen.

 

In welke fase zitten jij en je partner?

Na het bespreken van jullie gevoelens en het aanhoren van elkaars standpunten, is het mogelijk dat je partner nog altijd niet wil scheiden. Dan is het van belang om de verschillende fases van het scheidingsproces met elkaar te bespreken. Stel daarom vast in welke fase jij en je partner je bevinden. Hierdoor kan je wederzijds begrip creëren. Het scheidingsproces kent de volgende fases: ontkenningsfase, protest, onderhandelen, verdriet en aanvaarding. Als initiatiefnemer van de scheiding zit je vaak enkele fases verder in het proces dan je partner. Houd hier dus rekening mee wanneer je je wensen communiceert.

 

Schakel de hulp van een scheidingsmediator in

Wanneer het niet lukt om samen op een lijn te komen, kunnen jullie het beste de hulp van een scheidingsmediator inschakelen. Deze kan jullie begeleiden tijdens de scheiding en gaat te werk met behulp van een overzichtelijk scheiden stappenplan. Een mediator zal naar de belangen van jullie beiden kijken en samen met jullie op zoek gaan naar een gulden middenweg. Ook zullen de onzekerheden omtrent kinderen, het huis en de financiën worden besproken. Een mediator kan jullie helpen om beiden aan een frisse toekomst te beginnen.

 

Is het jullie niet gelukt om samen tot het besluit te komen om te gaan scheiden, dan kun je uiteindelijk de hulp van een advocaat inschakelen. Wanneer je hiervoor kiest wordt het proces van de eenzijdige scheiding in gang gezet. Dit is een duur en lang proces, daarom is het zeker aan te raden om dit te voorkomen.

Een scheiding is een grote verandering en gaat gepaard met veel emoties. Het is belangrijk om te blijven communiceren met je partner. Wanneer jullie er samen niet langer uitkomen, schakel dan hulp in, want scheiden is voor niemand makkelijk.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.