3 tips voor depressieve of sombere gevoelens na scheiding

door | 22 apr, 2024 | Actueel, Tips & Tricks

De periode van een scheiding brengt heftige gevoelens met zich mee. Het gevoel van stress is helaas tijdens deze situatie niet te voorkomen. Er moeten immers veel afspraken worden gemaakt met je ex-partner en veel dingen geregeld worden in een vaak korte periode. Toch is het belangrijk dat stress niet te lang duurt. Deze emoties kunnen namelijk slecht zijn voor je (mentale) gezondheid en – in het ergste geval – zorgen voor een depressie. Lees in dit artikel de 3 belangrijkste tips om om te gaan met sombere gevoelens. 

 

Tip #1: Doe niet te lang over het regelen van je scheiding 

Een korte periode van stress kan zorgen voor vermoeidheidsklachten en slecht slapen. Duurt deze periode echter te lang, dan kan dit wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Zorg er daarom voor dat je tot goede afspraken komt samen met je ex-partner in een niet al te lange tijd. Zodra alles geregeld is, kunnen jij en je ex-partner beginnen met wennen aan de nieuwe situatie. Als het jullie niet lukt om goede afspraken samen te maken, is het handig om te scheiden met hulp van een mediator. Zeker als je samen met je ex-partner kinderen hebt, is een mediator een goede stap. 

 

Tip #2: Praat over je gevoelens binnen jouw veilige kring 

Merk je dat je steeds moeilijker je bed uitkomt of niet meer (leuke) dingen wilt ondernemen? Het is belangrijk dat je praat over je gevoelens om een depressie te voorkomen. Geef bijvoorbeeld op je werk of studie aan dat je in een scheiding ligt. Vertel aan degenen die dicht bij je staan wat de periode van een scheiding met je doet en welke gevolgen het voor je heeft. Ondanks dat het moeilijk is om open te zijn over je gevoelens, levert het ook veel op. Jouw veilige kring kan met je meedenken en zo nodig helpen. 

 

Heb je kinderen samen met je ex-partner? Vergeet dan ook niet om de juf of meester in te lichten. Op school kan worden gekeken naar en rekening gehouden worden met het gedrag van je kind of kinderen. Als het niet goed gaat, zal de juf of meester dit eerder kunnen opvallen. Ook is er een duidelijke reden als het niet goed gaat op school. Merk je dat je kind veel last heeft van de scheiding? Vraag dan hulp bij een kindercoach.  

 

Tip #3: Vraag zo nodig hulp aan een professional 

Lukt het niet om open te praten over je gevoelens tegen vrienden, familie, collega’s of kennissen? Alleen door een moeilijke periode als een scheiding komen kan gevolgen hebben voor je gezondheid. Wil je er niemand in je omgeving mee ‘lastigvallen’? Zoek dan hulp bij een professional. Hij of zij kan je helpen met het verwerken van en praten over de verschillende emoties die bij een scheiding komen kijken. 

 

Ben je ongelukkig in je relatie en ben je van plan om te gaan scheiden? Bij NetjesScheiden is het mogelijk om snel en eenvoudig online te scheiden. Lees hier meer over het snel en goed regelen van je scheiding

 

Wil je meer weten over de stappen die je doorloopt bij een scheiding Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste en meest duurzame oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.