Het stappenplan

De 10 stappen van een scheiding in één handig overzicht zodat je niets vergeet en alles puntsgewijs kan afhandelen.

 

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Over het stappenplan bij scheiding

Loopt jullie relatie al een tijdje niet lekker en hebben jullie besloten uit elkaar te gaan? Dan komt er opeens heel veel op je af. Het is niet alleen emotioneel een hele moeilijke tijd, maar zorgt ook voor veel vragen op het gebied van financiën, de woonsituatie en de veranderingen voor de toekomst. Als jullie samen kinderen hebben, komen er nog veel meer zaken om de hoek kijken. In korte tijd komen er zo veel beslissingen op je af waardoor het proces van een echtscheiding erg overweldigend kan worden. Een scheidingsplan kan je helpen de belangrijkste punten op een rijtje te zetten.

Want hoe regel je nou een scheiding en wat zijn de eerste stappen bij echtscheiding? Je moet in korte tijd veel regelen, afspraken maken en overeenkomsten vastleggen. Het is dus heel belangrijk dat je niets vergeet. NetjesScheiden heeft daarom een stappenplan opgezet die de gehele echtscheidingsprocedure voor jou in kaart brengt. Dit is handig voor iedereen die nog in een oriënterende fase van het proces scheiding zit, maar ook voor degenen die al meer concreet bezig zijn met de procedure en willen weten wat de volgende stap is. Het stappenplan bij scheiding laat je stapsgewijs zien wat je allemaal te doen staat bij een echtscheiding.

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

Wat staat er in het stappenplan scheiden?

Hieronder staan alle belangrijke punten. Door alle stappen in het stappenplan op te volgen, zorg je ervoor dat je niks over het hoofd ziet of belangrijke zaken vergeet. Zo kan je met een gerust hart je scheiding afronden.

Het besluit

Wanneer jullie het besluit hebben genomen te gaan scheiden, is het verstandig om na de beslissing elkaar even wat ruimte te geven. Laat het even doordringen en denk apart van elkaar na over hoe je je leven straks voor je ziet na de scheiding. Nadat jullie elkaar wat tijd hebben gegeven, kunnen jullie er ook samen over praten als daar behoefte aan is. Tijdens het gesprek kunnen jullie je gevoelens en wensen voor de toekomst uitspreken. Uit deze fase zal blijken of jullie er samen goed uit kunnen komen of dat daar hulp bij nodig is. Het soort partnerschap dat jullie hebben, kan hierbij ook bepalend zijn. Gaat het bijvoorbeeld om een geregistreerd partnerschap, een huwelijk op huwelijkse voorwaarden of een huwelijk in gemeenschap van goederen?

 

Hulp bij scheiden

Kunnen jullie samen goed overleggen en afspraken maken? Dan kan je een hoop tijd en geld besparen door ervoor te kiezen om een online scheiding aan te vragen. Hierbij maken jullie samen de afspraken over de verdeling van eigendommen, de omgang met de kinderen en eventuele alimentatie. Een juridisch expert checkt alle gemaakte afspraken en regelt de afhandeling bij de rechter. Kom je er samen niet uit? Dan is het mogelijk om beide een advocaat in de arm te nemen. Let hierbij wel op dat dit in de meeste gevallen een meer kostbare en tijdrovende echtscheidingsprocedure met zich meebrengt. Je kunt ook samen een mediator inschakelen. Deze faciliteert gesprekken tussen jullie beiden waarin je gezamenlijk op zoek gaat naar een oplossing. Deze oplossing is voornamelijk geschikt voor koppels met kinderen. Hiermee is de kans namelijk groter dat jullie in goed overleg uit elkaar kunnen gaan.

 

De financiën

Een belangrijk onderdeel van de echtscheidingsprocedure is de financiële afhandeling van zaken. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de verdeling van jullie vermogen, eventuele schulden, het pensioen, de woning, alimentatie, de verzekeringen, enzovoort. Er bestaan vaak standaardprocedures voor de meerderheid van deze zaken, maar als jullie hier andere afspraken over willen maken, moeten deze op papier worden vastgelegd. Als jullie samen kinderen hebben, moeten ook afspraken worden gemaakt over de financiële zaken die betrekking hebben op de kinderen. Het stappenplan echtscheiding noemt alle onderdelen die hierbij horen. Alle afspraken die je hierover maakt, worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.

 

Het echtscheidingsconvenant

Het echtscheidingsconvenant is het belangrijkste document waar je mee te maken krijgt bij een scheiding. Hierin worden namelijk alle beslissingen en afspraken met betrekking tot de scheiding vastgelegd. Het is dus van groot belang dat je zorgt voor een duidelijke en juridische correcte echtscheidingsconvenant. In sommige gevallen zijn er al bepaalde afspraken gemaakt en vastgelegd in bijvoorbeeld de huwelijkse voorwaarden. Als jullie er echter samen voor kiezen om andere afspraken te maken, is het belangrijk dat dit wordt vastgelegd zodat er later geen misverstanden over kunnen ontstaan. In sommige gevallen is het later nog mogelijk het echtscheidingsconvenant te wijzigen. Dit kan bijvoorbeeld wanneer jullie het beiden eens zijn over de verandering, of er onvoorziene omstandigheden zijn ontstaan.

 

Het ouderschapsplan

Wanneer je samen minderjarige kinderen hebt, is een ouderschapsplan verplicht. Je dient dit in samen met het echtscheidingsconvenant. In het ouderschapsplan leg je vast wat je afspreekt over de opvoeding en verzorging van de kinderen na de scheiding. In het stappenplan vind je concreet de onderwerpen waar beslissingen over moeten worden genomen. Zo zorg je ervoor dat je geen belangrijke zaken over het hoofd ziet en jullie samen zo goed mogelijk voor de kinderen kunnen zorgen. In het ouderschapsplan worden ook afspraken vastgelegd over zaken die in de toekomst plaats kunnen vinden. Denk dus goed na over de situaties die in de toekomst kunnen ontstaan. Dit geeft niet alleen jou en je ex-partner rust, maar creëert ook een veilig gevoel bij het kind.

 

Aanvraag echtscheiding

De juridisch expert moet een gemeenschappelijk verzoek voor een echtscheiding indienen bij de rechtbank. Bij dit verzoek wordt het echtscheidingsconvenant toegevoegd. Hebben jullie samen minderjarige kinderen? Dan is het verplicht om ook het ouderschapsplan toe te voegen bij de echtscheiding aanvraag. Een advocaat of mediator kan jullie helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan. Alle papieren moeten daarna worden ondertekend door een advocaat om ervoor te zorgen dat ze rechtsgeldig zijn. Daarnaast kan een advocaat de documenten nog nalopen om ze te controleren op eventuele fouten. Het is belangrijk dat deze juridisch geldig zijn en ook het ouderschapsplan geen fouten bevatten. Anders kan dit negatieve gevolgen hebben in de toekomst.

 

De rechter

De rechter neemt het verzoek tot echtscheiding in behandeling. Wanneer het een gemeenschappelijk verzoek is, neemt de rechter het echtscheidingsconvenant en eventuele ouderschapsplan op in de echtscheidingsbeschikking. Bij dit proces hoef je zelf niet aanwezig te zijn. Het verzoek kan door de advocaat worden ingediend en door de rechter worden voltooid. Zijn jullie het niet eens over de scheiding? De procedure bij een eenzijdig verzoek verloopt anders. Eén van jullie dient in dit geval het verzoek in om te scheiden. Meer informatie over de stappen die je in dit geval moet doorlopen, vind je in het stappenplan scheiden.

 

Definitief maken

Na de uitspraak van de rechter, moet de scheiding worden opgenomen in het register van de burgerlijke stand. Daarna ben je officieel van elkaar gescheiden. Lees verder in het stappenplan scheiden hoe dit proces precies verloopt.

Als de scheiding niet in goed overleg kan worden gedaan, is er sprake van een eenzijdig verzoekschrift. Dit betekent dat jij of je partner het initiatief heeft genomen voor de scheiding en deze niet in goed overleg gedaan kan worden. De advocaat dient dan een verzoek in tot een echtscheiding bij de rechtbank. De andere partij ontvangt dan een kopie van het verzoekschrift en kan bezwaar maken. In dit geval is het scheidingsproces een stuk complexer en kan de hele procedure lang duren en veel tijd in beslag nemen.

Kies het pakket dat het beste bij je past

Wij bieden verschillende pakketten aan, volledig afgestemd op jouw situatie.

 

Zelf doen

Je regelt alles zelf,
zonder controle!

Proces inclusief
  • Scheidingsplan (convenant)
  • Advocaatkosten
  • Afhandeling door advocaat (griffiekosten)
329,- p.p.
 

Controle

Wij controleren jullie afspraken op alle belangrijke punten!

Proces inclusief
  • Scheidingsplan (convenant)
  • Advocaatkosten
  • Afhandeling door advocaat (griffiekosten)
  • Zelf afspraken maken via online portaal
  • Alimentatieberekening
  • Juridische controle van alle afspraken
  • Bespreken van het scheidingsplan met een scheidingsexpert
699,- p.p.
Meest gekozen

Begeleiding

Alles goed geregeld,
van afspraken tot scheidingsplan!

Proces inclusief
  • Scheidingsplan (convenant)
  • Advocaatkosten
  • Afhandeling door advocaat (griffiekosten)
  • Zelf afspraken maken via online portaal
  • Alimentatieberekening
  • Juridische controle van alle afspraken
  • Bespreken van het scheidingsplan met een scheidingsexpert
  • Extra gesprek met de scheidingsexpert voor begeleiding en verdieping
849,- p.p.

Handige documenten

Bekijk ook onze andere gratis documenten. Wij helpen je hiermee graag op weg.

Checklist

De checklist laat zien waar je allemaal afspraken over moet maken.

Stappenplan

Een goed stappenplan maakt het scheidingsproces overzichtelijker.

Convenant

Leg alle gemaakte afspraken juridisch vast in een convenant.

Ouderschapsplan

Het ouderschapsplan zorgt ervoor dat de afspraken rondom de kinderen geborgd zijn.

Online scheiden in 99 seconden

In 4 stappen is jullie scheiding geregeld

Bekijk ook eens onze andere documenten!

Wil je de echtscheidingsprocedure met het stappenplan scheiden helemaal volledig doorlopen? Download dan ook ons gratis echtscheidingsconvenant. Dit is een handig vervolgdocument waarin je de afspraken juridisch kan vastleggen. Kom je er niet uit? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag de documenten op te stellen en juridisch te checken.

Veel gestelde vragen over het stappenplan scheiden

Als wij er onderling goed uit komen samen en alles al hebben verdeeld en besproken, moet ik dan alsnog een convenant opmaken?

Het feit dat jullie er samen uit komen en alles hebben verdeeld is een goed teken, maar het is echter niet voldoende. Op papier zijn jullie nog getrouwd en bestaan de gemaakte afspraken (nog) niet. Het convenant zorgt ervoor dat de afspraken op papier komen te staan en juridisch afdwingbaar worden zodra de rechter het convenant bekrachtigt.

Met betrekking tot financiële afspraken: moet ik ook individuele schulden van voor het huwelijk aangeven?

Dat hangt af van een aantal factoren. Ten eerste van de manier waarop jullie zijn gehuwd. Indien jullie voor 1 januari 2018 getrouwd zijn in gemeenschap van goederen, vallen ook individuele schulden van voor het huwelijk in de gemeenschap en dienen we ook deze schulden in het convenant te verdelen. Indien jullie na 1 januari 2018 in gemeenschap van goederen zijn gehuwd, geldt de beperkte gemeenschap van goederen. Dan vallen alleen de schulden aangegaan tijdens het huwelijk in de gemeenschap, dus niet meer individuele schulden van voor het huwelijk. Indien jullie op huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd met uitsluiting van iedere gemeenschap dien je je eigen individuele schulden te dragen.

Is alimentatie verplicht?

Kinderalimentatie is verplicht. Wij moeten dit vaststellen en van betaling mag niet worden afgeweken. Van partneralimentatie mag in onderlinge overeenstemming worden afgezien. Ook als ervan af wordt gezien, dienen wij de berekening van de partneralimentatie in het convenant op te nemen. De rechter wil namelijk zien dat de alimentatiegerechtigde weet waar hij of zij nee tegen zegt.

Hoe maken we de afspraken online? Moeten we tijdens een videocall in dezelfde ruimte zijn?

Je krijgt van ons een link waarmee je zelf een dag en tijdstip kunt uitkiezen voor de videocall. Jullie hoeven hiervoor niet in dezelfde ruimte te zijn, jullie kunnen namelijk afzonderlijk van elkaar in deze videocall komen.

“Een stukje houvast kan een hoop zorgen verlichten”

– Daniël Nieuwendijk, Klantadviseur NetjesScheiden

Waar wij voor staan

Wij handelen in goed overleg jullie scheiding netjes af.

Betaalbaar

Vaste en duidelijke prijzen.
Subsidie bijna altijd mogelijk.

}

Snel

Een scheiding kan binnen 5 à 6 weken geregeld zijn.

Makkelijk

Ons scheidingsproces is heel makkelijk en online te regelen.

Professioneel

Onze scheidingsexperts en mediators
zorgen voor hoge kwaliteit.

l

Online

Het proces verloopt online, bezoek is niet nodig.

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.