Scheiden van tafel en bed

Bij een scheiding van tafel en bed wonen jullie niet meer samen. Jullie delen dus jullie tafel en bed niet meer.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Een scheiding van tafel en bed is een stap die je kunt nemen voordat je daadwerkelijk een echtscheiding aanvraagt, of het kan een time-out zijn van jullie relatie. Bij een scheiding van tafel en bed wonen jullie apart. Jullie delen dus letterlijk de tafel en het bed niet meer. De procedure van een scheiding van tafel en bed laat veel overeenkomsten zien met een klassieke echtscheidingsprocedure. Er zullen afspraken gemaakt en compromissen gesloten moeten worden ten behoeve van het echtscheidingsconvenant.

 

Wat is scheiden van tafel en bed?

Bij een scheiding van tafel en bed leven jij en je partner apart van elkaar, maar zijn jullie officieel nog wel getrouwd. Als jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen, wordt dit bij een scheiding van tafel en bed wel omgezet in een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden. De gezamenlijke bezittingen en het vermogen worden bij een scheiding van tafel en bed dan ook verdeeld. Deze vorm van scheiden kan een praktische oplossing zijn, als het financieel gezien niet lukt om te scheiden, of omdat samenwonen niet meer gaat. Een scheiding van tafel en bed kan ook een oplossing zijn wanneer het geloof een echtscheiding bijvoorbeeld niet toestaat.

 

Scheiding van tafel en bed aanvragen

Een scheiding van tafel en bed kun je alleen aanvragen als je getrouwd bent. Wanneer jullie een geregistreerd partnerschap hebben, is deze vorm van scheiden niet mogelijk. De aanvraag lijkt op die van een echtscheiding en moet opgesteld worden door een advocaat, die de aanvraag vervolgens indient bij de rechtbank. De rechter doet vervolgens uitspraak over de scheiding. Net als bij een echtscheiding is ook bij een scheiding van tafel en bed een ouderschapsplan verplicht als jullie minderjarige kinderen hebben. Het ouderschapsplan zorgt ervoor dat alles goed geregeld is voor jullie kinderen, tijdens en na de scheiding.

 

Procedure scheiding van tafel en bed

Net als bij een klassieke echtscheiding dien je een scheiding van tafel en bed met een verzoekschrift aan de rechtbank aan te vragen. De inboedel, het vermogen en de schulden worden verdeeld, er worden afspraken over alimentatie gemaakt en als er minderjarige kinderen in het spel zijn, wordt er verplicht een ouderschapsplan opgesteld. Jullie moeten afspraken maken over:

 • De verdeling van goederen, spaargelden, schulden en inkomen.
 • De omgang met en zorg en opvoeding van de kinderen. Deze afspraken leggen jullie vast in het ouderschapsplan.
 • De verdeling van het ouderdomspensioen.
 • De opbouw van het nabestaandenpensioen (eventueel kunnen jullie de opbouw hiervan nog laten doorgaan).

 

Nadat de scheiding van tafel en bed officieel is, hebben jullie in feite een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden: alle bezittingen en schulden behoren tot specifieke partners in plaats van tot jullie als koppel. Dit betekent dat jullie niet (meer) verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor elkaars schulden. Ook is het mogelijk om een nieuw leven op te bouwen met een andere partner. Echter, hertrouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan met een ander is niet mogelijk. Let ook op dat jullie, net als na een klassieke echtscheiding, jullie nog altijd een onderhoudsplicht naar elkaar toe hebben en de één wellicht partneralimentatie aan de ander moet betalen.

Kies het pakket dat het beste bij je past

Wij bieden verschillende pakketten aan, volledig afgestemd op jouw situatie!

 

Zelf doen

Je regelt alles zelf,
zonder controle!

Proces inclusief
 • Scheidingsplan (convenant)
 • Advocaatkosten
 • Afhandeling door advocaat
296,- p.p.
 

Controle

Wij controleren jullie afspraken op alle belangrijke punten!

Proces inclusief
 • Scheidingsplan (convenant)
 • Advocaatkosten
 • Afhandeling door advocaat
 • Alimentatieberekening
 • Juridische controle van alle afspraken
 • Bespreken van het scheidingsplan met een scheidingsexpert
649,- p.p.
Meest gekozen

Begeleiding

Alles goed geregeld,
van afspraken tot scheidingsplan!

Proces inclusief
 • Scheidingsplan (convenant)
 • Advocaatkosten
 • Afhandeling door advocaat
 • Alimentatieberekening
 • Juridische controle van alle afspraken
 • Bespreken van het scheidingsplan met een scheidingsexpert
 • Extra gesprek met de scheidingsexpert voor begeleiding en verdieping
799,- p.p.

Kinderen en scheiden

Hebben jullie kinderen onder de 18 jaar?
Dan is het laten maken van een ouderschapsplan verplicht.

Beëindigen scheiding van tafel en bed

Een scheiding van tafel en bed heeft geen maximale duur. In principe zouden jullie dus de rest van je leven een scheiding van tafel en bed kunnen hebben, waarbij je officieel dus nog getrouwd bent. Je kunt de scheiding van tafel en bed uiteraard ook beëindigen. Je kunt hiermee twee kanten op: jullie kunnen de scheiding van tafel en bed beëindigen omdat jullie toch samen verder gaan, of jullie kunnen alsnog een echtscheiding aanvragen en definitief van elkaar scheiden.

 

Wat kost scheiden van tafel en bed?

Je kunt een scheiding van tafel en bed op verschillende manieren doen. Zo kun je dit op de ouderwetse manier doen bij een advocaat. Doorgaans zijn de kosten hiervoor echter aan de hoge kant en kan het proces lang duren. Een alternatieve manier is om de scheiding van tafel en bed online te regelen. Het scheidingsproces kan dan samen worden doorlopen onder begeleiding van een mediator. Deze kan je helpen eventuele vragen te beantwoorden en afspraken op te stellen. Een online scheiding is een goede oplossing voor partners die in goed overleg uit elkaar willen gaan. Online scheiden kan op deze manier op goedkoper en efficiënter.

NetjesScheiden kan jullie helpen om het scheiden van tafel en bed makkelijk en probleemloos te laten verlopen. Twijfel je over welk pakket geschikt is voor jullie situatie? Neem dan contact met ons op voor meer informatie!

Online scheiden in 99 seconden

In 4 stappen is jullie scheiding geregeld

Waar wij voor staan

Wij handelen in goed overleg jullie scheiding netjes af.

Betaalbaar

Vaste en duidelijke prijzen.
Subsidie bijna altijd mogelijk.

}

Snel

Een scheiding kan binnen 5 à 6 weken geregeld zijn.

Makkelijk

Ons scheidingsproces is heel makkelijk en online te regelen.

Professioneel

Onze scheidingsexperts en mediators
zorgen voor hoge kwaliteit.

l

Online

Het proces verloopt online, bezoek is niet nodig.

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.

“Niemand wil duizenden euro’s uitgeven aan hun scheiding en dat is ook echt niet nodig”

– Sanne, Klantadviseur NetjesScheiden