fbpx

Scheiden wat nu?

 

Als je hebt besloten dat je wilt scheiden van je partner, moet er veel geregeld worden. Het begint altijd met het gesprek aan gaan met je partner.

Ga het gesprek aan met je partner en kinderen

Wellicht komt het besluit om te scheiden alleen bij jou vandaan. In dat geval is het van belang dat je dit je partner op een rustig moment vertelt. Bespreek samen of er nog andere oplossingen zijn dan een scheiding. Als jullie besluiten dat een scheiding toch de beste oplossing is, geef je partner dan de tijd om dit te verwerken. Nadat jullie voor jezelf het besluit hebben verwerkt, is het belangrijk om jullie kinderen hierover te informeren. Wacht hier niet te lang mee. Een echt goed moment om je kinderen te vertellen dat jullie gaan scheiden, komt er namelijk nooit. Vertel het jullie kinderen op een rustig moment en doe samen jullie verhaal. Zo voorkom je dat de kinderen een eenzijdig verhaal horen.

Advocaat of mediator

Als jullie beiden achter het besluit staan om te scheiden, kunnen jullie samen één advocaat uit kiezen. Deze dient uiteindelijk het verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank. Komen jullie er samen niet uit om afspraken te maken? Schakel hiervoor dan de hulp van een mediator in. Deze onafhankelijke coach helpt jullie om afspraken te maken die voor beide partijen goed zijn. Als het ook met een mediator niet lukt om samen afspraken te maken, hebben jullie allebei een eigen advocaat nodig. De kosten en de duur van de scheiding zijn van echter hoger, omdat de rechter beide partijen wil horen.

Afspraken maken

Nadat een advocaat of mediator gekozen is, is het tijd om afspraken te maken. Deze afspraken omvatten veel verschillende onderwerpen: de verdeling van jullie woning, jullie inboedel, verzekeringen, schulden, spaargeld en pensioen, maar ook de omgang met de kinderen. De afspraken over de kinderen moeten vastgelegd worden in een ouderschapsplan. Hierin moeten onder andere afspraken worden opgenomen over bij wie de kinderen gaan wonen, hoe vaak ze de andere ouder zien, hoeveel kinderalimentatie er betaald moet worden en hoe ouders elkaar op de hoogte zullen houden van belangrijke gebeurtenissen.

Aanvragen van de scheiding

Alle afspraken worden op papier gezet in een echtscheidingsconvenant. Als dat gebeurd is, kan de scheiding door jullie advocaat aangevraagd worden door middel van een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding. De advocaat kan dan het echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan meesturen, zodat de rechter dit meteen kan beoordelen. Als jij en je partner er niet uitgekomen zijn, kun je je advocaat vragen om een eenzijdig verzoekschrift tot scheiding in te dienen.

Uitspraak van de rechter

Nadat je advocaat het verzoek tot echtscheiding heeft ingediend, is het wachten op de uitspraak van de rechter. De rechter doet meestal binnen enkele weken een schriftelijke uitspraak als jullie samen een verzoek tot echtscheiding ingediend hebben. In het geval van een eenzijdig verzoek tot echtscheiding moet de rechter eerst beide partijen horen, voordat hij uitspraak kan doen.

Scheiding inschrijven

Ook na de uitspraak van de rechter is de scheiding nog niet helemaal definitief. Dat is pas het geval wanneer deze in de registers van de burgerlijke stand is opgenomen. Dit kan gedaan worden nadat de periode om in beroep te gaan voorbij is. Vanaf dat moment zijn er 6 maanden om de scheiding in te laten schrijven. Is de scheiding na 6 maanden nog niet ingeschreven, dan blijft het huwelijk alsnog in stand. Vaak wordt dit echter zo snel mogelijk geregeld door de advocaat.

Onze dienstverlening wordt beoordeeld met een 9.4

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.4

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.