Geregistreerd Partnerschap beëindigen versus ontbinden

Het ontbinden of beëindigen van een geregistreerd partnerschap kan verwarrend lijken, maar het is belangrijk om het verschil tussen deze twee termen te begrijpen. Wij willen  helderheid bieden over deze twee opties, zodat je de juiste keuze kunt maken die past bij jouw situatie.

Geregistreerd Partnerschap ontbinden

 

Wat betekent het?

Bij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap gaat het om een formele scheiding die wordt bekrachtigd door de rechter. Dit proces houdt in dat de rechtbank de scheidingspapieren goedkeurt nadat beide partners een handtekening hebben gezet. Het resultaat is een wettelijke beëindiging van het partnerschap.

 

Wanneer is dit van toepassing?

Als jullie kinderen hebben onder de 18 jaar, is een ouderschapsplan verplicht en moet het worden goedgekeurd door de rechtbank. Het geregistreerd partnerschap moet daarom ontbonden worden om deze afspraken afdwingbaar te maken.

Geregistreerd Partnerschap beëindigen

 

Wat betekent het?

Bij het beëindigen van een geregistreerd partnerschap is een advocaat betrokken. De advocaat zet zijn of haar handtekening onder jullie scheidingsdocumenten om de scheiding formeel te maken, zonder dat de rechtbank hierbij betrokken is. De beëindiging is een juridisch erkende afspraak tussen jou en je partner.

 

Wanneer is dit van toepassing?

Als jullie geen kinderen hebben onder de 18 jaar, is ontbinding niet verplicht. In dit geval kunnen jullie ervoor kiezen om het geregistreerd partnerschap te beëindigen door een advocaat, zonder de noodzaak van een ouderschapsplan. Het belangrijkste verschil is dat de gemaakte afspraken niet juridisch afdwingbaar zijn.

Belangrijke aandachtspunten

Het is van cruciaal belang om te begrijpen dat de keuze tussen ontbinding en beëindiging afhankelijk is van jullie specifieke situatie en of jullie kinderen hebben onder de 18 jaar. Ook is het belangrijk te beseffen waarom juridische afdwingbaarheid aan te raden is. Hier zijn enkele belangrijke aandachtspunten:

 

Kinderen betrokken: Als jullie kinderen hebben, is ontbinding de aangewezen weg om hun rechten en belangen te beschermen. Het ouderschapsplan wordt juridisch bindend gemaakt.

 

Geen kinderen betrokken: Als er geen minderjarige kinderen zijn, kunnen jullie ervoor kiezen om het partnerschap te beëindigen, wat sneller en eenvoudiger kan zijn. Houd er echter rekening mee dat de gemaakte afspraken niet wettelijk afdwingbaar zijn, wat in de toekomst tot discussies kan leiden.

 

Het is ook belangrijk om op te merken dat de kosten kunnen variëren tussen ontbinding en beëindiging. Voor gedetailleerde informatie over de tarieven en de procedure voor beide opties kun je onze website raadplegen.

Online Scheiden bij Geregistreerd Partnerschap

Bij NetjesScheiden.nl begrijpen we dat elke situatie uniek is. Of jullie nu kiezen voor ontbinding of beëindiging van het geregistreerd partnerschap, we bieden begeleiding en ondersteuning op maat voor een soepel en zorgeloos proces. Neem vandaag nog contact met ons op om de juiste stappen te zetten in de volgende fase van jullie leven.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.