Het ouderschapsplan
Een goed ouderschapsplan zorgt voor rust; bij jullie maar vooral ook bij de kinderen.
Over het ouderschapsplan
Tijdens een scheiding kan er veel verwarring ontstaan over alle zaken die er geregeld moeten worden en de afspraken die jullie moeten maken. Als je samen kinderen hebt, is de scheiding plots nog een stuk ingewikkelder. Je wilt er immers voor zorgen dat alles goed is geregeld voor je kinderen. Om je te helpen, vertellen we hier alles over het ouderschapsplan Ć©n kun je een gratis voorbeeld van een ouderschapsplan downloaden. Door de stappen uit het ouderschapsplan na scheiding na te lopen zijn jij, je ex-partner en je kinderen goed voorbereid op de toekomst.
Wat is een ouderschapsplan?
Het ouderschapsplan is een document dat wordt opgesteld door de beide ouders van een kind. In het ouderschapsplan leg je samen alle afspraken vast rondom de opvoeding en verzorging van de kinderen. Door alles juridisch goed en duidelijk vast te leggen, is het voor iedereen helder wat de afspraken zijn. Het ouderschapsplan na een scheiding zorgt ervoor dat je een goede basis legt voor de toekomst.
Is een ouderschapsplan verplicht?
Bij iedere echtscheiding waar minderjarige kinderen bij betrokken zijn, is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht. Een rechter hecht dan ook veel waarde aan een goed doordacht ouderschapsplan. NetjesScheiden heeft jaarlijks te maken met honderden echtscheidingen waar kinderen bij betrokken zijn. Deze ervaring willen we graag met je delen. Je kunt hier daarom gratis een ouderschapsplan downloaden. Onze experts kunnen je helpen met het ouderschapsplan maken. Zo weet je zeker dat je alles goed hebt geregeld voor je kinderen.
De kosten van een ouderschapsplan
Als je een ouderschapsplan opstelt, moet je er rekening mee houden dat deze moet voldoen aan verschillende juridische eisen. Het ouderschapsplan moet namelijk worden ingediend bij de rechtbank. Het is daarom verstandig om het ouderschapsplan op te stellen met behulp van een mediator of advocaat. Doe je dit toch liever zelf? Dan kun je het opgestelde document ook ter controle door een advocaat laten nakijken. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de tijd die een advocaat moet besteden aan het document. Bij het controle of begeleiding pakket van NetjesScheiden zit het ouderschapsplan al inbegrepen. Zo ben je dus meteen al uitgerust met alle tools die je nodig hebt.
Is het mogelijk om het ouderschapsplan te wijzigen?
Hebben jullie na het opstellen van het ouderschapsplan samen besloten dat er toch dingen gewijzigd moeten worden? Dan kan dat altijd als jullie het hierover eens zijn. Structurele veranderingen moeten in het ouderschapsplan worden vastgelegd, maar incidentele wijzigingen kunnen jullie informeel met elkaar overeenkomen.
Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan
Hieronder kun je het ouderschapsplan van NetjesScheiden gratis downloaden.
Wat staat er in het ouderschapsplan?
Hieronder staan alle belangrijke punten. Door al deze punten na te lopen, zorg je ervoor dat je een goede basis legt voor de toekomst.
In het ouderschapsplan voorbeeld staan de belangrijkste punten waarover afspraken gemaakt moeten worden. Daarnaast is er ruimte voor optionele afspraken die jullie samen overeen zijn gekomen.
Het ouderlijk gezag
Jullie als ouders zijn de wettelijke vertegenwoordigers van jullie minderjarige kinderen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld het gezag hebt over het vermogen van het kind. Daarnaast heb je bepaalde rechten en plichten over de verzorging en opvoeding, en ben je verplicht de band tussen het kind en de andere ouder te bevorderen en te stimuleren. Zo zorg je ervoor dat het kind niet lijdt onder de scheiding.
Woon/verblijfplaats
Als je samen bepaald hebt waar de kinderen gaan wonen, kunnen jullie bepalen wat de beste omgangsregeling is voor de situatie. Er zijn vele mogelijkheden en jullie moeten bekijken welke het beste is voor de kinderen. Zo kan het kind bij Ć©Ć©n ouder wonen en de andere ouder bezoeken, of juist evenveel tijd doorbrengen bij beide ouders. Neem bij het maken van deze beslissing ook vooral de mening van je kind mee. Er zijn vele vormen van co-ouderschap, waardoor er altijd wel eentje is die aansluit bij jullie situatie.
Contact tussen ouder en kind
Ook leg je in het ouderschapsplan vast hoe het contact na de scheiding plaats zal vinden tussen het kind en beide ouders. Als het kind bij de ene ouder is, moet het altijd contact kunnen hebben met de ander. Zo voorkom je dat er schuldgevoelens ontstaan, of het kind een slechtere band krijgt met Ć©Ć©n van de ouders.
Contact tussen jullie als ouders
Jullie hebben een informatie- en communicatieplicht naar elkaar toe over de kinderen. Dit betekent dat jullie bijvoorbeeld contact hebben over doktersafspraken, de gezondheid van je kind en het onderwijs. Leg in het ouderschapsplan vast hoe je contact houdt en op welke manier je samen beslissingen neemt. Zo creƫer je duidelijke verwachtingen en voorkom je eventuele ergernissen.
Financiƫle zaken
Tot het 21e levensjaar moet er kinderalimentatie betaald worden. Je bent als ouders verplicht te voorzien in de kosten van levensonderhoud en opvoeding. Het is belangrijk om een goede verdeling te maken zodat jullie beiden financieel rond kunnen komen en de beste financiƫle situatie creƫren voor de kinderen. Maak dus ook duidelijke afspraken over de financiƫn voor nu en in de toekomst in het ouderschapsplan.
Overige zaken
Hoe gaan jullie om met vakanties en verjaardagen en wat gebeurt er als er wordt afgeweken van de omgangsregeling? In het voorbeeld ouderschapsplan is er ruimte voor verschillende overige zaken. Zo kun je er ook voor zorgen dat de kinderen regelmatig hun opa en oma, en andere familieleden kunnen zien.
Kies het pakket dat het beste bij je past
Wij bieden verschillende pakketten aan, volledig afgestemd op jouw situatie.
Controle
Scheidingsexpert controleert het dossier op alle belangrijke punten.
Procedure inclusief
- Scheidingsplan (convenant)
- Griffiekosten
- Bekrachtiging convenant bij de rechtbank
- Inschrijving bij de gemeente
- Berekening kinder- en partneralimentatie
- Ouderschapsplan
- Informatiepakket ‘Kinderen en scheiden’
- Juridische controle van alle afspraken
- Videogesprek met scheidingsexpert ter controle
Begeleiding
Volledige begeleiding door een scheidingsexpert.
Procedure inclusief
- Scheidingsplan (convenant)
- Griffiekosten
- Bekrachtiging convenant bij de rechtbank
- Inschrijving bij de gemeente
- Berekening kinder- en partneralimentatie
- Ouderschapsplan
- Informatiepakket ‘Kinderen en scheiden’
- Juridische controle van alle afspraken
- Videogesprek met scheidingsexpert ter controle
- Extra videogesprek ter begeleiding
- Fiscale module
Met kindercoaching
Volledige begeleiding door zowel scheidingsexpert als kindercoach.
Procedure inclusief
- Scheidingsplan (convenant)
- Griffiekosten
- Bekrachtiging convenant bij de rechtbank
- Inschrijving bij de gemeente
- Berekening kinder- en partneralimentatie
- Ouderschapsplan
- Informatiepakket ‘Kinderen en scheiden’
- Juridische controle van alle afspraken
- Videogesprek met scheidingsexpert ter controle
- Extra videogesprek ter begeleiding
- Fiscale module
- Kindercoaching (1 kind) door kindercoach
Online scheiden in 99 seconden
In 4 stappen is jullie scheiding geregeld
Handige documenten
Bekijk ook onze andere gratis documenten. Wij helpen je hiermee graag op weg.
Checklist
De checklist laat zien waar je allemaal afspraken over moet maken.
Stappenplan
Een goed stappenplan maakt het scheidingsproces overzichtelijker.
Convenant
Leg alle gemaakte afspraken juridisch vast in een convenant.
Ouderschapsplan
Het ouderschapsplan zorgt ervoor dat de afspraken rondom de kinderen geborgd zijn.
Bekijk ook eens onze andere documenten!
Het ouderschapsplan is onderdeel van het echtscheidingsconvenant. Deze kan alleen een advocaat indienen bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant leg je alle afspraken vast rondom alle zaken die jullie delen, buiten de kinderen om. Hierbij moet je denken aan wat jullie doen met het huis, hoe jullie de bezittingen, schulden, inboedel, pensioenen, enzovoort verdelen. Wil je weten hoe dit eruit ziet? Dan kan je ook ons voorbeeld echtscheidingsconvenant gratis downloaden.
Meest gestelde vragen over het ouderschapsplan
Is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht?
Hebben jullie samen de zorg over minderjarige kinderen? Dan is een ouderschapsplan verplicht wanneer je gaat scheiden. Ook samenwonende ouders met gezamenlijk gezag, zijn wettelijk verplicht een ouderschapsplan op te stellen. In beide gevallen kunnen wij helpen met een goede totstandkoming van het ouderschapsplan.
Moet ik alle punten invullen in een ouderschapsplan?
Ja. Wanneer niet alle punten worden ingevuld, kan de rechter het plan afkeuren. Wanneer een ouderschapsplan wordt afgekeurd, moet het worden aangepast en weer opnieuw worden ingediend. Hierdoor kan de echtscheidingsprocedure veel vertraging oplopen.
Waarom worden kinderen uitgenodigd voor de rechtbank?
De rechter vindt het belangrijk dat kinderen vanaf 12 jaar worden betrokken rondom afspraken in het ouderschapsplan. Zij worden bij de rechtbank uitgenodigd voor een informeel gesprek. Bij dit gesprek zijn de ouders niet aanwezig. Is je kind niet in de gelegenheid om hiervoor naar de zitting te gaan, dan is een schriftelijke reactie ook voldoende.
Als er sprake is van co-ouderschap, ben ik dan ook verplicht kinderalimentatie te betalen?
Wanneer de ouders evenveel verdienen, kan het zijn dat er geen kinderalimentatie betaald hoeft te worden. Uitgangspunt is dat de kinderen bij beide ouders in een gelijke financiƫle situatie terecht komen. Meestal is het zo dat een van de partners een hoger inkomen heeft dan de ander en deze betaalt dan ook kinderalimentatie aan de ander. Wanneer er sprake is van co-ouderschap, wordt hier rekening mee gehouden omdat de draagkracht hierdoor afneemt.
āMaak goede afspraken, dat voorkomt irritatie achteraf!ā
ā Sanne, Klantadviseur NetjesScheiden
Waar wij voor staan
Wij handelen in goed overleg jullie scheiding netjes af.
Betaalbaar
Vaste en duidelijke prijzen.
Subsidie bijna altijd mogelijk.
Snel
Een scheiding kan binnen 5 Ć 6 weken geregeld zijn.
Makkelijk
Ons scheidingsproces is heel makkelijk en online te regelen.
Professioneel
Onze scheidingsexperts en mediators
zorgen voor hoge kwaliteit.
Online
Het proces verloopt online, bezoekĀ is niet nodig.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.Ā
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.