Het ouderschapsplan

Een goed ouderschapsplan zorgt voor rust; bij jullie maar vooral ook bij de kinderen.

Onze dienstverlening wordt beoordeeld met een 9,2 op Kiyoh.nl!

Over het ouderschapsplan

Bij iedere echtscheiding waarbij minderjarige kinderen betrokken zijn, moet je als ouders een ouderschapsplan opstellen. In het ouderschapsplan leg je samen alle afspraken vast rondom de opvoeding en verzorging van de kinderen. Door alles juridisch goed en duidelijk vast te leggen, is voor iedereen helder wat de afspraken zijn en leg je een goede basis voor de toekomst. Een rechter hecht veel waarde aan een goed doordacht ouderschapsplan. NetjesScheiden heeft jaarlijks te maken met honderden echtscheidingen waar kinderen bij betrokken zijn. Deze ervaring willen we graag met je delen. Je kunt hier daarom gratis een ouderschapsplan downloaden en onze experts kunnen je helpen met het ouderschapsplan opstellen.

 

Hoe werkt online scheiden?

Eenvoudig zelf scheiden in slechts vier stappen

Stap 1

Intake

Wat houdt dit in?

Vrijblijvend advies voor de beste pakketkeuze

Hoe lang duurt dit?

Het adviesgesprek duurt meestal 30 minuten 

Wie doet wat?

Wij informeren,
jullie beslissen

Stap 2

Dossier

Wat houdt dit in?

Opstellen van het dossier met alle documenten

Hoe lang duurt dit?

Dit wordt in de meeste gevallen binnen 3 weken afgerond

Wie doet wat?

Jullie bepalen,
wij ondersteunen

Stap 3

Procedure

Wat houdt dit in?

Rechtbankprocedure met de beschikking als resultaat 

Hoe lang duurt dit?

De rechtbank doet er 2 tot 4 weken over

Wie doet wat?

Jullie tekenen,
wij handelen het af

Stap 4

Inschrijving

Wat houdt dit in?

 Inschrijven van de scheiding bij de gemeente

Hoe lang duurt dit?

 Dit wordt binnen één week afgehandeld

Wie doet wat?

Jullie tekenen,
wij handelen het af

Maak goede afspraken!

“Voor de kinderen is het superbelangrijk dat de ouders goede afspraken maken over de verzorging en opvoeding. Als je gaat scheiden is dit ook wettelijk verplicht. Omdat het ouderschapsplan aan bepaalde voorwaarde moet voldoen, help ik altijd met het opstellen hiervan en bereken ik de kinderalimentatie. Ik merk dat mensen zich snel verkijken op de hoeveelheid werk die hierbij komt kijken en waar ze afspraken over moeten maken. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat mensen niks vergeten in te vullen in het ouderschapsplan zodat het in een keer wordt goedgekeurd door de rechter.”

– Tom Derrez, Scheidingsspecialist en Mediator NetjesScheiden

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan

Hieronder kun je het ouderschapsplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

Waar wij voor staan

Wij handelen in goed overleg jullie scheiding netjes af.

Betaalbaar

Transparante prijzen.
Subsidie bijna altijd mogelijk.

}

Snel

Een scheiding kan binnen 4 à 5 weken geregeld zijn.

Deskundig

Gecertificeerde scheidingsspecialisten en mediators waarborgen hoge kwaliteit.

Persoonlijke aandacht

Jullie krijgen een persoonlijke scheidingsspecialist of mediator die klaarstaat voor al jullie vragen.

l

Geen rechtbankbezoek

Wij regelen alles met de rechtbank en schrijven de scheiding voor jullie in.

Wat staat er in het ouderschapsplan?

Hieronder staan alle belangrijke punten.

Het ouderlijk gezag

Jullie als ouders zijn de wettelijke vertegenwoordigers van jullie minderjarige kinderen. Je hebt het gezag over het vermogen van het kind, je hebt bepaalde rechten en plichten over de verzorging en opvoeding en je bent verplicht de band tussen het kind en de andere ouder te bevorderen en te stimuleren.


 

Woon/verblijfplaats

Als je samen bepaald hebt waar de kinderen gaan wonen, kan je samen gaan bepalen wat voor omgangsregeling jullie willen. Er zijn vele mogelijkheden en jullie moeten bekijken welke het beste is voor de kinderen.

 

Contact tussen ouder en kind

Ook leg je vast hoe het contact plaatsvindt na de scheiding tussen het kind en beide ouders. Als het kind bij de ene ouder is, moet het altijd contact kunnen hebben met de ander.

 

Contact tussen jullie als ouders

Jullie hebben een informatie- en communicatieplicht naar elkaar toe over de kinderen. Leg in het ouderschapsplan vast hoe je contact houdt en op welke manier je samen beslissingen neemt.

 

Financiële zaken

Tot het 21e levensjaar moet er kinderalimentatie betaald worden. Je bent als ouders verplicht te voorzien in de kosten van levensonderhoud en opvoeding. Maak ook hier duidelijke afspraken over in het ouderschapsplan.

 

Overige zaken

Hoe gaan jullie om met vakanties en verjaardagen en wat gebeurt er als er wordt afgeweken van de omgangsregeling? In het voorbeeld ouderschapsplan is er ruimte voor verschillende overige zaken.

Waarom zou je het ouderschapsplan downloaden?

Het ouderschapsplan is verplicht wanneer er minderjarige kinderen zijn betrokken bij de echtscheiding en er moeten heel veel zaken in vastgelegd worden. Het voorbeeld ouderschapsplan van NetjesScheiden is het plan dat wij gebruiken wanneer je met onze hulp online gaat scheiden. Het is een handige leidraad dat je stap voor stap door alle belangrijke zaken heenloopt die je moet vastleggen. Een compleet en juridisch kloppend ouderschapsplan doe je met behulp van onze scheidingsspecialisten. Zo vergeet je niets en ben je verzekerd van een goed en duidelijk ouderschapsplan. Een werkbaar document voor niet alleen de rechter, maar ook voor jullie als ouders.

Onze klanten over het ouderschapsplan scheiden

“We vonden het lastig waar we moesten beginnen en waar we beslissingen over moesten maken. Met het ouderschapsplan voorbeeld van NetjesScheiden kwam alles aan bod.” Lisette, oktober 2018

“Zonder het ouderschapsplan voorbeeld hadden we nooit een compleet plan ingeleverd bij de rechter. We hadden geen idee wat er allemaal bij kwam kijken, veel meer dan we verwacht hadden! We hebben het ook nog juridisch laten controleren door NetjesScheiden zodat we zeker wisten dat we het niet nog een keer aan hoefden te passen.”Anja, september 2018

“We gingen het ouderschapsplan downloaden en door het stap voor stap te doorlopen, konden we samen goede afspraken maken. Een goede eerste stap in onze nieuwe toekomst voor ons als gescheiden ouders met onze kinderen.”

Marianne, februari 2018

Bekijk ook eens onze andere documenten!

Het ouderschapsplan is onderdeel van het echtscheidingsconvenant. Deze kan alleen een advocaat indienen bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant leg je alle afspraken vast rondom alle zaken die jullie delen, buiten de kinderen om. Hierbij moet je denken aan wat jullie doen met het huis, hoe jullie de bezittingen, schulden, inboedel, pensioenen, enzovoort verdelen. Wil je weten hoe dit eruit ziet? Dan kan je ook ons voorbeeld echtscheidingsconvenant gratis downloaden.

Meest gestelde vragen over het ouderschapsplan

Is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht?

Hebben jullie samen de zorg over minderjarige kinderen? Dan is een ouderschapsplan verplicht wanneer je gaat scheiden. Ook samenwonende ouders met gezamenlijk gezag, zijn wettelijk verplicht een ouderschapsplan op te stellen. In beide gevallen kunnen wij helpen met een goede totstandkoming van het ouderschapsplan.

Moet ik alle punten invullen in een ouderschapsplan?

Ja. Wanneer niet alle punten worden ingevuld, kan de rechter het plan afkeuren. Wanneer een ouderschapsplan wordt afgekeurd, moet het worden aangepast en weer opnieuw worden ingediend. Hierdoor kan de echtscheidingsprocedure veel vertraging oplopen.

Waarom worden kinderen uitgenodigd voor de rechtbank?

De rechter vindt het belangrijk dat kinderen vanaf 12 jaar worden betrokken rondom afspraken in het ouderschapsplan. Zij worden bij de rechtbank uitgenodigd voor een informeel gesprek. Bij dit gesprek zijn de ouders niet aanwezig. Is je kind niet in de gelegenheid om hiervoor naar de zitting te gaan, dan is een schriftelijke reactie ook voldoende.

Als er sprake is van co-ouderschap, ben ik dan ook verplicht kinderalimentatie te betalen?

Wanneer de ouders evenveel verdienen, kan het zijn dat er geen kinderalimentatie betaald hoeft te worden. Uitgangspunt is dat de kinderen bij beide ouders in een gelijke financiële situatie terecht komen. Meestal is het zo dat een van de partners een hoger inkomen heeft dan de ander en deze betaalt dan ook kinderalimentatie aan de ander. Wanneer er sprake is van co-ouderschap, wordt hier rekening mee gehouden omdat de draagkracht hierdoor afneemt.

Kies het pakket dat het beste bij je past

Wij bieden verschillende pakketten aan, volledig afgestemd op jouw situatie.

Zelf doen

Je regelt zoveel mogelijk zelf, zonder begeleiding

Meer over de procedure

Wij voorzien je van de benodigde documenten die je zelf invult en terugstuurt.

Je zorgt zelf dat het convenant juridisch klopt en maakt zelf een alimentatieberekening. Onze experts controleren de ingestuurde documenten niet op juridische juistheid

Wij dienen een verzoekschrift inclusief convenant* in bij de rechtbank, en na de uitspraak schrijven we de scheiding in bij de gemeente.

* Dit pakket is exclusief ouderschapsplan. Wanneer je de zorg draagt over minderjarige kinderen, is een ouderschapsplan verplicht en raden wij aan MINIMAAL het controle pakket te kiezen.

Procedure inclusief
 • Convenant
 • Griffiekosten
 • Bekrachtiging convenant bij de rechtbank
 • Inschrijving bij de gemeente
€ 296,- p.p.
Meest gekozen

Controle

Wij controleren jouw aanvraag op alle belangrijke punten!

Procedure inclusief
 • Convenant
 • Ouderschapsplan
 • Griffiekosten
 • Bekrachtiging convenant bij de rechtbank
 • Inschrijving bij de gemeente
 • Juridische controle van alle ingevulde documenten
 • Alimentatieberekening
 • Bespreking van het complete dossier met een expert
€ 499,- p.p.

Volledige begeleiding

Je wordt volledig ontzorgd door onze specialisten!

Procedure inclusief
 • Convenant
 • Ouderschapsplan
 • Griffiekosten
 • Bekrachtiging convenant bij de rechtbank
 • Inschrijving bij de gemeente
 • Juridische controle van alle ingevulde documenten
 • Alimentatieberekening
 • Bespreking van het complete dossier met een expert
 • Volledige begeleiding door expert bij het opstellen van de documenten
 • Persoonlijk gesprek van 1 uur met een specialist naar keuze (hypotheekadviseur, financieel planner, mediator, enz.)
€ 799,- p.p.

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

ADR International Register

ADR

Al onze mediators voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk waarvan verwacht wordt dat deze, net zoals het MfN keurmerk, in 2019 erkend zal worden door de Raad voor Rechtsbijstand.

High Trust

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

In het nieuws

“Digitale scheidingen worden populairder”

Nu logo

“Het moet eens afgelopen zijn met de slopende procedures en dure advocaten die scheiden onnodig moeilijk maken”

BNR logo

“Online scheiden brengt geestelijke én financiële verlichting”

Elsevier logo