Het ouderschapsplan

Een goed ouderschapsplan zorgt voor rust; bij jullie maar vooral ook bij de kinderen.

 

 

Onze dienstverlening wordt beoordeeld met een 9.3

Over het ouderschapsplan

Tijdens een scheiding kan er veel verwarring ontstaan over alle zaken die er geregeld moeten worden en de afspraken die jullie moeten maken. Als je samen kinderen hebt, is de scheiding plots nog een stuk ingewikkelder. Je wilt er immers voor zorgen dat alles goed is geregeld voor je kinderen. Om je te helpen, vertellen we hier alles over het ouderschapsplan anno 2021 én kun je een gratis voorbeeld van een ouderschapsplan downloaden. Door de stappen uit het ouderschapsplan na scheiding na te lopen zijn jij, je ex-partner en je kinderen goed voorbereid op de toekomst.

 

Wat is een ouderschapsplan?

Het ouderschapsplan is een document dat wordt opgesteld door de beide ouders van een kind. In het ouderschapsplan leg je samen alle afspraken vast rondom de opvoeding en verzorging van de kinderen. Door alles juridisch goed en duidelijk vast te leggen, is het voor iedereen helder wat de afspraken zijn. Het ouderschapsplan na een scheiding zorgt ervoor dat je een goede basis legt voor de toekomst.

 

Is een ouderschapsplan verplicht?

Bij iedere echtscheiding waar minderjarige kinderen bij betrokken zijn, is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht. Een rechter hecht dan ook veel waarde aan een goed doordacht ouderschapsplan. NetjesScheiden heeft jaarlijks te maken met honderden echtscheidingen waar kinderen bij betrokken zijn. Deze ervaring willen we graag met je delen. Je kunt hier daarom gratis een ouderschapsplan downloaden. Onze experts kunnen je helpen met het ouderschapsplan maken. Zo weet je zeker dat je alles goed hebt geregeld voor je kinderen.

 

De kosten van een ouderschapsplan

Als je een ouderschapsplan opstelt, moet je er rekening mee houden dat deze moet voldoen aan verschillende juridische eisen. Het ouderschapsplan moet namelijk worden ingediend bij de rechtbank. Het is daarom verstandig om het ouderschapsplan op te stellen met behulp van een mediator of advocaat. Doe je dit toch liever zelf? Dan kun je het opgestelde document ook ter controle door een advocaat laten nakijken. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de tijd die een advocaat moet besteden aan het document. Bij het controle of begeleiding pakket van NetjesScheiden zit het ouderschapsplan al inbegrepen. Zo ben je dus meteen al uitgerust met alle tools die je nodig hebt.

 

Is het mogelijk om het ouderschapsplan te wijzigen?

Hebben jullie na het opstellen van het ouderschapsplan samen besloten dat er toch dingen gewijzigd moeten worden? Dan kan dat altijd als jullie het hierover eens zijn. Structurele veranderingen moeten in het ouderschapsplan worden vastgelegd, maar incidentele wijzigingen kunnen jullie informeel met elkaar overeenkomen.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan

Hieronder kun je het ouderschapsplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

Wat staat er in het ouderschapsplan?

Hieronder staan alle belangrijke punten. Door al deze punten na te lopen, zorg je ervoor dat je een goede basis legt voor de toekomst.

In het ouderschapsplan voorbeeld staan de belangrijkste punten waarover afspraken gemaakt moeten worden. Daarnaast is er ruimte voor optionele afspraken die jullie samen overeen zijn gekomen.

Het ouderlijk gezag

Jullie als ouders zijn de wettelijke vertegenwoordigers van jullie minderjarige kinderen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld het gezag hebt over het vermogen van het kind. Daarnaast heb je bepaalde rechten en plichten over de verzorging en opvoeding, en ben je verplicht de band tussen het kind en de andere ouder te bevorderen en te stimuleren. Zo zorg je ervoor dat het kind niet lijdt onder de scheiding.

 

Woon/verblijfplaats

Als je samen bepaald hebt waar de kinderen gaan wonen, kunnen jullie bepalen wat de beste omgangsregeling is voor de situatie. Er zijn vele mogelijkheden en jullie moeten bekijken welke het beste is voor de kinderen. Zo kan het kind bij één ouder wonen en de andere ouder bezoeken, of juist evenveel tijd doorbrengen bij beide ouders. Neem bij het maken van deze beslissing ook vooral de mening van je kind mee. Er zijn vele vormen van co-ouderschap, waardoor er altijd wel eentje is die aansluit bij jullie situatie.

 

Contact tussen ouder en kind

Ook leg je in het ouderschapsplan vast hoe het contact na de scheiding plaats zal vinden tussen het kind en beide ouders. Als het kind bij de ene ouder is, moet het altijd contact kunnen hebben met de ander. Zo voorkom je dat er schuldgevoelens ontstaan, of het kind een slechtere band krijgt met één van de ouders.

 

Contact tussen jullie als ouders

Jullie hebben een informatie- en communicatieplicht naar elkaar toe over de kinderen. Dit betekent dat jullie bijvoorbeeld contact hebben over doktersafspraken, de gezondheid van je kind en het onderwijs. Leg in het ouderschapsplan vast hoe je contact houdt en op welke manier je samen beslissingen neemt. Zo creëer je duidelijke verwachtingen en voorkom je eventuele ergernissen.

 

Financiële zaken

Tot het 21e levensjaar moet er kinderalimentatie betaald worden. Je bent als ouders verplicht te voorzien in de kosten van levensonderhoud en opvoeding. Het is belangrijk om een goede verdeling te maken zodat jullie beiden financieel rond kunnen komen en de beste financiële situatie creëren voor de kinderen. Maak dus ook duidelijke afspraken over de financiën voor nu en in de toekomst in het ouderschapsplan.

 

Overige zaken

Hoe gaan jullie om met vakanties en verjaardagen en wat gebeurt er als er wordt afgeweken van de omgangsregeling? In het voorbeeld ouderschapsplan is er ruimte voor verschillende overige zaken. Zo kun je er ook voor zorgen dat de kinderen regelmatig hun opa en oma, en andere familieleden kunnen zien.

Kies het pakket dat het beste bij je past

Wij bieden verschillende pakketten aan, volledig afgestemd op jouw situatie.

 

Zelf doen*

Je regelt zoveel mogelijk zelf, zonder begeleiding

Procedure inclusief
 • Convenant
 • Griffiekosten
 • Bekrachtiging convenant bij de rechtbank
 • Inschrijving bij de gemeente
€ 296,- p.p.
 

Controle

Wij controleren het dossier op alle belangrijke punten!

Procedure inclusief
 • Convenant
 • Griffiekosten
 • Bekrachtiging convenant bij de rechtbank
 • Inschrijving bij de gemeente 
 • Ouderschapsplan 
 • Alimentatieberekening
 • Juridische controle van alle ingevulde documenten
 • Bespreking van het complete dossier met een expert
 • Financiële check
 
€ 599,- p.p.
Meest gekozen

Begeleiding

Alles goed geregeld,
van dossier tot belasting!

Procedure inclusief
 • Convenant
 • Griffiekosten
 • Bekrachtiging convenant bij de rechtbank
 • Inschrijving bij de gemeente 
 • Ouderschapsplan 
 • Alimentatieberekening
 • Juridische controle van alle ingevulde documenten
 • Bespreking van het complete dossier met een expert
 • Financiële check
 • Belastingaangifte en toeslagen aanvragen
 • Op maat gemaakte checklist
 • Extra gesprek met een mediator ter begeleiding en ondersteuning
 
€799,- p.p.
* Meer over de procedure

Wij voorzien je van de benodigde documenten die je zelf invult en terugstuurt.

Je zorgt zelf dat het convenant juridisch klopt en maakt zelf een alimentatieberekening. Onze experts controleren de ingestuurde documenten niet op juridische juistheid

Wij dienen een verzoekschrift inclusief convenant** in bij de rechtbank, en na de uitspraak schrijven we de scheiding in bij de gemeente.

** Dit pakket is exclusief ouderschapsplan. Wanneer je de zorg draagt over minderjarige kinderen, is een ouderschapsplan verplicht en raden wij aan MINIMAAL het controle pakket te kiezen.

Handige documenten

Bekijk ook onze andere gratis documenten. Wij helpen je hiermee graag op weg.

Checklist

De checklist laat zien waar je allemaal afspraken over moet maken.

Stappenplan

Een goed stappenplan maakt het scheidingsproces overzichtelijker.

Convenant

Leg alle gemaakte afspraken juridisch vast in een convenant.

Ouderschapsplan

Het ouderschapsplan zorgt ervoor dat de afspraken rondom de kinderen geborgd zijn.

Onze scheidingsexperts

Netjes online scheiden met de juiste persoonlijke ondersteuning. Onze specialisten zijn allemaal MfN- of ADR- gecertificeerd en staan klaar om jullie zorgvuldig te begeleiden.

Hoe werkt online scheiden?

Eenvoudig zelf scheiden in slechts vier stappen

Stap 1

Intake

Wat houdt dit in?

Vrijblijvend advies voor de beste pakketkeuze

Hoe lang duurt dit?

Het adviesgesprek duurt meestal 30 minuten

Wie doet wat?

Wij informeren,
jullie beslissen

Stap 2

Dossier

Wat houdt dit in?

Opstellen van het dossier met alle documenten

Hoe lang duurt dit?

Dit wordt in de meeste gevallen binnen 4 weken afgerond

Wie doet wat?

Jullie bepalen,
wij ondersteunen

Stap 3

Procedure

Wat houdt dit in?

Rechtbankprocedure met de beschikking als resultaat

Hoe lang duurt dit?

De rechtbank doet er 2 tot 4 weken over

Wie doet wat?

Jullie tekenen,
wij handelen het af

Stap 4

Inschrijving

Wat houdt dit in?

Inschrijven van de scheiding bij de gemeente

Hoe lang duurt dit?

Dit wordt binnen één à twee weken afgehandeld

Wie doet wat?

Jullie tekenen,
wij handelen het af

Bekijk ook eens onze andere documenten!

Het ouderschapsplan is onderdeel van het echtscheidingsconvenant. Deze kan alleen een advocaat indienen bij de rechtbank. In het echtscheidingsconvenant leg je alle afspraken vast rondom alle zaken die jullie delen, buiten de kinderen om. Hierbij moet je denken aan wat jullie doen met het huis, hoe jullie de bezittingen, schulden, inboedel, pensioenen, enzovoort verdelen. Wil je weten hoe dit eruit ziet? Dan kan je ook ons voorbeeld echtscheidingsconvenant gratis downloaden.

Meest gestelde vragen over het ouderschapsplan

Is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht?

Hebben jullie samen de zorg over minderjarige kinderen? Dan is een ouderschapsplan verplicht wanneer je gaat scheiden. Ook samenwonende ouders met gezamenlijk gezag, zijn wettelijk verplicht een ouderschapsplan op te stellen. In beide gevallen kunnen wij helpen met een goede totstandkoming van het ouderschapsplan.

Moet ik alle punten invullen in een ouderschapsplan?

Ja. Wanneer niet alle punten worden ingevuld, kan de rechter het plan afkeuren. Wanneer een ouderschapsplan wordt afgekeurd, moet het worden aangepast en weer opnieuw worden ingediend. Hierdoor kan de echtscheidingsprocedure veel vertraging oplopen.

Waarom worden kinderen uitgenodigd voor de rechtbank?

De rechter vindt het belangrijk dat kinderen vanaf 12 jaar worden betrokken rondom afspraken in het ouderschapsplan. Zij worden bij de rechtbank uitgenodigd voor een informeel gesprek. Bij dit gesprek zijn de ouders niet aanwezig. Is je kind niet in de gelegenheid om hiervoor naar de zitting te gaan, dan is een schriftelijke reactie ook voldoende.

Als er sprake is van co-ouderschap, ben ik dan ook verplicht kinderalimentatie te betalen?

Wanneer de ouders evenveel verdienen, kan het zijn dat er geen kinderalimentatie betaald hoeft te worden. Uitgangspunt is dat de kinderen bij beide ouders in een gelijke financiële situatie terecht komen. Meestal is het zo dat een van de partners een hoger inkomen heeft dan de ander en deze betaalt dan ook kinderalimentatie aan de ander. Wanneer er sprake is van co-ouderschap, wordt hier rekening mee gehouden omdat de draagkracht hierdoor afneemt.

Maak goede afspraken, dat voorkomt irritatie achteraf!

– Noor Loos, Klantadviseur NetjesScheiden

Waar wij voor staan

Wij handelen in goed overleg jullie scheiding netjes af.

Betaalbaar

Transparante prijzen.
Subsidie bijna altijd mogelijk.

}

Snel

Een scheiding kan binnen 5 à 6 weken geregeld zijn.

Eenvoudig

Ons scheidingsproces is heel eenvoudig en online te regelen.

Deskundig

Gecertificeerde scheidingsspecialisten en mediators waarborgen hoge kwaliteit.

l

Geen rechtbankbezoek

Wij regelen alles met de rechtbank en schrijven de scheiding voor jullie in.

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.3

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.