Alimentatie – Aftrekbaar

Wij begrijpen dat het betalen van alimentatie een financiële last kan zijn tijdens en na een scheiding. Gelukkig is er goed nieuws voor degenen die partneralimentatie betalen – in sommige gevallen is het aftrekbaar van de belastingen. In dit artikel leggen we uit hoe dit werkt en welke kosten wel en niet aftrekbaar zijn.

 

Alimentatie aftrekbaar van de belasting

De alimentatie die je betaalt, wordt in sommige gevallen beschouwd als een aftrekbare kostenpost bij de belastingaangifte. Dit komt omdat het alimentatiebedrag niet wordt beschouwd als inkomen voor de ontvanger, maar eerder als een verplichte financiële bijdrage. Om in aanmerking te komen voor belastingaftrek moeten de alimentatieafspraken door beide partners zijn ondertekend en officieel zijn vastgelegd.

 

Welke uitgaven zijn aftrekbaar?

Bijna alle kosten die verband houden met alimentatie kunnen worden afgetrokken van de belastingen. Hier is een overzicht van aftrekbare uitgaven:

– Maandelijkse betalingen voor partneralimentatie en eventuele aanvullingen daarop.

– Afkoopsommen van partneralimentatie.

– Ouderdomspensioenbetalingen als onderdeel van de partneralimentatie.

– Verrekeningen van pensioenrechten en lijfrentes.

– Bijstandsuitkeringen waarvoor jij de kosten draagt.

– Een deel van het eigenwoningforfait als je ex-partner in jullie gezamenlijke woning blijft wonen.

– Andere wettelijke onderhoudsverplichtingen.

 

Welke uitgaven zijn niet aftrekbaar?

Het is belangrijk op te merken dat kosten met betrekking tot kinderalimentatie niet aftrekbaar zijn van de belastingen sinds 1 januari 2015. De hierboven genoemde aftrekposten hebben betrekking op partneralimentatie. Bovendien zijn kosten zoals het inhuren van een advocaat en juridische proceskosten voor het vaststellen, verlagen of beëindigen van alimentatie ook niet aftrekbaar.

 

Belangrijke overwegingen

Bij het overwegen van de aftrekbaarheid van alimentatie is het raadzaam om altijd advies in te winnen bij een belastingdeskundige of een financieel adviseur. Dit zal je helpen om de specifieke regels en richtlijnen te begrijpen die van toepassing zijn op jouw situatie.

 

Bespaar tijd en geld met NetjesScheiden.nl

NetjesScheiden.nl staat klaar om je te begeleiden bij alle aspecten van scheiden, inclusief de financiële implicaties zoals alimentatie. We begrijpen dat elke scheiding uniek is, en we zijn hier om je te helpen het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

 

Als je meer wilt weten over de aftrekbaarheid van alimentatie of als je hulp nodig hebt bij andere scheiding gerelateerde vragen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We zijn er om jou te ondersteunen tijdens deze uitdagende tijd.

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.