Wat kost een mediator?

De kosten van een mediator verschillen, er bestaat namelijk geen vast tarief. De prijzen zijn afhankelijk van het tarief dat de mediator hanteert. Dit hangt af van de kwaliteit die de mediator kan bieden. Gemiddeld kost een mediator zo’n €150 per uur (exclusief btw). Maak je gebruik van één van de betere mediators, dan kan dit oplopen tot honderden euro’s per uur. Daarnaast maken sommige mediators ook gebruik van een instaptarief. Dit kan ervoor zorgen dat de totale kosten wat hoger uitvallen.

Dan is er nog de optie om online te scheiden. Dit kan in veel gevallen tijd en geld besparen. Gezien deze vorm van scheiden niet locatiegebonden is, is dit doorgaans de goedkoopste optie om het echtscheidingsproces te doorlopen. Op netjesscheiden.nl kun je vanaf €297 pakketten kopen. Indien nodig kun jij zelfs een spoedscheiding aanvragen.

Hoeveel betaalde uren moet een mediator aanwezig zijn voordat de scheiding is afgerond?

Ook bij deze vraag is het uitsluitend mogelijk om een schatting te geven. Het is namelijk vooral afhankelijk van hoeveel problemen er besproken moeten worden. Hierop kunnen meerdere zaken een grote invloed hebben. Zo zal in het geval van kinderen en een koopwoning meer tijd nodig zijn. De totale uren die er nodig zijn variëren over het algemeen tussen de twee en de acht uur. Als er van het uurtarief van €150 uitgegaan wordt, dan zou het totaalbedrag uitkomen op een bedrag tussen de €300 en €1200.

Welke partij betaalt de kosten van een mediator buiten een gerechtelijke procedure?

In een gerechtelijke procedure worden de kosten voor mediation altijd gedeeld. Het is ook buiten een gerechtelijke procedure gebruikelijk dat beide partijen meebetalen aan een mediator. Het delen door de helft is daarom ook het meest voor de hand liggend. Het is echter niet uitgesloten om hier afwijkende afspraken over te maken. Het zou bijvoorbeeld kunnen worden verdeeld naar draagkracht. Mediation heeft als doel om samen ergens uit te komen, het is een goede eerste stap om helder afspraken te maken over wie deze hulp gaat betalen. Dit kan worden vastgelegd in een mediationovereenkomst.

Is het mogelijk om subsidie te krijgen voor mediation?

Ja, het is mogelijk om subsidie te krijgen voor mediation. Dit is echter wel afhankelijk van het inkomen. In de meeste gevallen heeft zeker één van de twee partijen recht op een subsidie. De mediator zal deze aanvraag voor u kunnen regelen. Hij of zij zal een verzoek doen bij de Raad van Rechtsbijstand. Dit noemt men ‘toevoeging’. Toevoeging kan de kosten van een scheiding flink naar beneden brengen. U doet er daarom verstandig aan om te controleren of jij in aanmerking komt voor toevoeging.

Kan de overheid de volledige kosten van mediation voor mij vergoeden?

Nee, dit is helaas niet mogelijk. Toevoeging zal alleen een tegemoetkoming in de kosten zijn. Er moet altijd een eigen bijdrage betaald worden als er gebruik wordt gemaakt van mediation. De eigen bijdrage is in Nederland minimaal €55. NetjesScheiden kiest er echter voor om de eigen bijdrage voor haar rekening te nemen wanneer je onder een bepaald verzamelinkomen komt. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Vergoedt mijn verzekeraar de kosten van een mediator?

Naast hulp van de overheid kun jij je ook verzekeren voor juridische kosten zoals een mediator. Dit kan door middel van een rechtsbijstandsverzekering. Het hebben van een rechtsbijstandverzekering is echter geen garantie voor een dekking van de kosten voor een mediator. Dit valt namelijk niet in alle gevallen binnen de polis. Vergelijk daarom de verschillende verzekeringen goed met elkaar. Je kunt altijd informeren bij jouw verzekeringsmaatschappij of mediation onderdeel is van jouw rechtsbijstandverzekering.

Is het voor mij financieel voordeliger om een mediator in te schakelen in plaats van een advocaat?

Ja, in veel gevallen zal het inschakelen van een mediator goedkoper uitpakken. Allereerst kan er gebruik worden gemaakt van een gezamenlijke mediator die opkomt voor de belangen van beide partijen. Dit scheelt veel geld ten opzichte van een advocaat voor beide partijen. Daarnaast zal het gebruik maken van een mediator in veel gevallen zorgen voor het versnellen van het proces. Ook dit zal zorgen voor lagere kosten.

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.