Wat kost een mediator?

Als je overweegt om een mediator in te schakelen om je scheiding te regelen, is het belangrijk om te begrijpen hoe de kostenstructuur werkt. De kosten van mediation bij een scheiding zijn niet vastgesteld en variëren afhankelijk van verschillende factoren. In dit artikel zullen we je informeren over wat je kunt verwachten als het gaat om de kosten van een mediator.

Kostenstructuur van mediation

Het eerste wat je moet weten, is dat mediators doorgaans werken op uurbasis. Dit betekent dat er geen vast bedrag is voor hun diensten. Het uurtarief van een mediator kan variëren op basis van hun ervaring en expertise. Gemiddeld gezien liggen de uurtarieven voor mediators rond de €180 (exclusief btw). Voor ervaren mediators kunnen deze tarieven echter aanzienlijk hoger zijn.

 

Sommige mediators hanteren ook een instaptarief, dat de totale kosten kan verhogen. Het is belangrijk om bij het kiezen van een mediator rekening te houden met je budget en je persoonlijke behoeften.

Online scheiden als voordelig alternatief

Een voordelig alternatief voor traditionele mediation is online scheiden. Deze optie kan zowel tijd als geld besparen, omdat het niet gebonden is aan een fysieke locatie. Wij bieden al een pakket aan vanaf €329. In geval van een spoedeisende situatie is het zelfs mogelijk om een spoedscheiding aan te vragen.

Hoeveel uren zijn nodig voor mediation?

Het aantal benodigde uren voor mediation kan sterk variëren en hangt af van de complexiteit van je situatie. Zaken zoals kinderen en het bezit van onroerend goed kunnen de tijdsduur van mediation beïnvloeden. Dit wordt van te voren besproken

Verdeling van de kosten

Bij mediation buiten een juridische procedure om is het gebruikelijk dat beide partijen de kosten delen. Meestal wordt de kostenverdeling fifty-fifty gehanteerd, maar afwijkende afspraken zijn mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld worden gebaseerd op draagkracht. Het is raadzaam om duidelijke afspraken te maken over de kostenverdeling, wat kan worden vastgelegd in een mediationovereenkomst.

Subsidie voor mediation

Het is mogelijk om subsidie te krijgen voor mediation, afhankelijk van je inkomen. In de meeste gevallen heeft ten minste één van de twee partijen recht op subsidie, ook wel bekend als ’toevoeging’. Dit kan aanzienlijk bijdragen aan het verlagen van de kosten van scheiding. De mediator kan de aanvraag voor toevoeging indienen bij de Raad van Rechtsbijstand.

Eigen bijdrage en verzekering

Het is belangrijk op te merken dat toevoeging alleen een tegemoetkoming in de kosten is en niet de volledige kosten dekt. Er moet altijd een eigen bijdrage worden betaald, die minimaal €61 bedraagt. NetjesScheiden neemt echter de eigen bijdrage voor haar rekening als je onder een bepaald verzamelinkomen valt. Neem contact met ons op voor meer informatie hierover.

Rechtsbijstandsverzekering

Sommige verzekeraars bieden dekking voor mediationkosten via een rechtsbijstandsverzekering. Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle polissen mediation dekken. Het is verstandig om verschillende verzekeringsopties te vergelijken en contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij om te verifiëren of mediation onder de dekking valt.

Voordelen van mediation

In veel gevallen zal het inschakelen van een mediator financieel voordeliger zijn dan het inhuren van een advocaat. Mediators streven naar een oplossing die voor beide partijen acceptabel is, waardoor de kosten voor juridische strijd worden geminimaliseerd. Bovendien kan mediation het proces versnellen, wat ook leidt tot lagere kosten.

 

In conclusie biedt mediation een kostenefficiënte en effectieve manier om scheidingen te regelen, met opties voor subsidie en financiële bijdragen. Het is belangrijk om de kostenstructuur en financieringsmogelijkheden goed te begrijpen voordat je besluit welke route het beste bij jouw situatie past.

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.