Het echtscheidings-convenant

Bij een scheiding hoort een echtscheidingsconvenant. Wij hebben een gratis download voor je klaargezet en helpen je hierbij graag op weg!

 

Het
echtscheidings-convenant

Bij een scheiding hoort een echtscheidingsconvenant. Wij hebben een gratis download voor je klaargezet en helpen je hierbij graag op weg!

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Over het echtscheidingsconvenant

Hebben jullie gezamenlijk besloten om uit elkaar te gaan? Dan komt er binnen korte tijd veel op je af. Zo krijg je te maken met het regelen van veel verschillende zaken om te zorgen dat jullie op een goede manier uit elkaar kunnen gaan.

Eén van de belangrijkste documenten waar je mee te maken krijgt bij een echtscheiding is het echtscheidingsconvenant. In het scheidingsconvenant benoem je alle zaken waar jullie afspraken over moeten maken. Het scheidingsconvenant dient de advocaat voor jullie in bij de rechtbank zodat er later geen misverstanden kunnen ontstaan over zaken die zijn afgesproken tijdens de scheidingsprocedure.

 

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Het echtscheidingsconvenant is een document waarin alle afspraken tussen jou en je aanstaande ex-partner zijn vastgelegd. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan afspraken over alimentatie. Het is daarom een belangrijk document waar je later op terug kunt vallen als er onverhoopt onenigheid over de gemaakte afspraken ontstaat.

 

Het echtscheidingsconvenant wijzigen?

In de meeste gevallen kan het echtscheidingsconvenant niet zomaar gewijzigd worden nadat deze is getekend en is ingediend. Dit is echter wel mogelijk wanneer beide ex-partners het eens zijn over de wijzigingen of er sprake is van onvoorziene veranderingen. Je moet dan het bestaande echtscheidingsconvenant opvragen en hier wijzigingen in aanbrengen. Het is verstandig om in dit geval een advocaat of mediator in te schakelen om je hierbij te helpen.

Alsjeblieft, jouw echtscheidingsconvenant

Hieronder kun je het echtscheidingsconvenant van NetjesScheiden gratis downloaden.

Echtscheidingsconvenant voorbeeld

In het echtscheidingsconvenant voorbeeld zie je welke zaken er allemaal moeten worden benoemd in het document. Je kunt een voorbeeld van het document opvragen zonder enige kosten. Dit is handig als je je nog aan het oriënteren bent over hoe je de scheiding wilt gaan regelen maar ook als je al midden in het scheidingsproces zit.

 

Bij NetjesScheiden helpen we je graag met het opstellen van de convenant echtscheiding. Daarom hebben we een stappenplan samengesteld waarin alle belangrijke onderdelen van de scheidingsconvenant op een rijtje zijn gezet. Door het stappenplan af te lopen, weet je zeker dat je geen zaken over het hoofd ziet. In het stappenplan staan alle belangrijke zaken omschreven, wat gaan jullie bijvoorbeeld doen met zaken als:

 

Het woonhuis: wonen jullie nu in een koophuis en hebben jullie samen een hypotheek? Dan moeten er afspraken worden gemaakt over mogelijke verhuizingen, de verkoop van het huis en de verdeling van de waarde.
De kinderen: hoe gaan jullie in de nieuwe situatie voor de kinderen zorgen? Als de kinderen bij één ouder gaat wonen, krijg je doorgaans ook te maken met alimentatie en een bezoekregeling.
De inboedel: Zijn er veel bezittingen die jullie beiden toebehoren? Dam moeten hierover afspraken worden gemaakt.
De bezittingen en schulden: Zijn er naast de hypotheek andere gezamenlijke bezittingen of schulden? Over de verdeling hiervan moeten duidelijke afspraken gemaakt worden.
De verzekeringen: Hebben jullie gemeenschappelijke verzekeringen? Dan moeten deze worden opgezocht en voor jullie individueel worden afgesloten. Zo voorkom je dat je onverzekerd achterblijft.
Het opgebouwde ouderdomspensioen van beiden: Doen jullie afstand van elkaars pensioen of verdelen jullie het op een andere manier? Maak hier afspraken over en geef dit op tijd door aan je pensioenfonds.

 

Wat gebeurt er als het scheidingsconvenant niet wordt nagekomen?

Het is van belang dat de afspraken uit het echtscheidingsconvenant door beide partners goed worden nageleefd. Deze zijn immers door jullie samen opgesteld in het belang van elkaar. Als je ex-partner de afspraken uit het scheidingsconvenant niet naleeft, kun je de naleving ervan afdwingen. Dit kun je doen met behulp van een advocaat, de rechtbank of een deurwaarder. Om deze reden is het belangrijk dat het oorspronkelijke echtscheidingsconvenant volledig is en deze voldoet aan alle juridische eisen. Zo kan er in alle gevallen voor worden gezorgd dat de afspraken uit het echtscheidingsconvenant worden nageleefd.

Gebruik het stappenplan echtscheiding, de echtscheiding checklist en het ouderschapsplan om te voorkomen dat je iets vergeet. Als je stapsgewijs de zaken doorloopt en vastlegt in het echtscheidingsconvenant, heb je alles compleet en gestructureerd vastgelegd. Er kunnen dan later ook geen misverstanden ontstaan over de gemaakte afspraken. Komen jullie er samen niet uit? Eén van onze experts kan jullie helpen zodat de scheiding op een goede manier kan worden afgerond.

Kies het pakket dat het beste bij je past

Wij bieden verschillende pakketten aan, volledig afgestemd op jouw situatie.

 

Zelf doen

Je regelt alles zelf,
zonder controle!

Proces inclusief
 • Scheidingsplan (convenant)
 • Advocaatkosten
 • Afhandeling door advocaat (griffiekosten)
329,- p.p.
 

Controle

Wij controleren jullie afspraken op alle belangrijke punten!

Proces inclusief
 • Scheidingsplan (convenant)
 • Advocaatkosten
 • Afhandeling door advocaat (griffiekosten)
 • Zelf afspraken maken via online portaal
 • Alimentatieberekening
 • Juridische controle van alle afspraken
 • Bespreken van het scheidingsplan met een scheidingsexpert
699,- p.p.
Meest gekozen

Begeleiding

Alles goed geregeld,
van afspraken tot scheidingsplan!

Proces inclusief
 • Scheidingsplan (convenant)
 • Advocaatkosten
 • Afhandeling door advocaat (griffiekosten)
 • Zelf afspraken maken via online portaal
 • Alimentatieberekening
 • Juridische controle van alle afspraken
 • Bespreken van het scheidingsplan met een scheidingsexpert
 • Begeleiding rondom huwelijkse voorwaarden/ ondernemingen
849,- p.p.

Handige documenten

Bekijk ook onze andere gratis documenten. Wij helpen je hiermee graag op weg.

Checklist

De checklist laat zien waar je allemaal afspraken over moet maken.

Stappenplan

Een goed stappenplan maakt het scheidingsproces overzichtelijker.

Convenant

Leg alle gemaakte afspraken juridisch vast in een convenant.

Ouderschapsplan

Het ouderschapsplan zorgt ervoor dat de afspraken rondom de kinderen geborgd zijn.

Online scheiden in 99 seconden

In 4 stappen is jullie scheiding geregeld

Bekijk ook eens onze andere documenten!

Een goed echtscheidingsconvenant is alleen te realiseren als je niets over het hoofd ziet en alles juridisch klopt. Een scheiding is complex en bovendien erg emotioneel. Je moet veel documenten aanleveren en je kan dan al snel iets over het hoofd zien. Het stappenplan biedt structuur in de echtscheidingsprocedure. Met onze checklist scheiden ernaast zie je meteen de details van iedere stap in het stappenplan. Alle onderwerpen en documenten waar je aan moet denken staan hier opgesomd. Gebruik de checklist en laat alle gemaakte afspraken checken door onze juridische specialisten.

Meest gestelde vragen over het echtscheidingsconvenant

Ik ben getrouwd in gemeenschap van goederen. Moet ik mijn persoonlijke bezittingen opnemen in het convenant?

Al je persoonlijke spullen vallen binnen de gemeenschap en zijn in feite voor 50% van je partner. Dit geldt ook voor persoonlijke leningen en (spaar)bankrekeningen die op jouw naam staan. Je kan wel d.m.v. een convenant overeenkomen wie welke spullen meeneemt na de scheiding.

Mogen wij een eigen scheidingsconvenant gebruiken?

Een convenant voor een scheiding is vormvrij, dus je mag altijd een eigen variant gebruiken. Wij raden je echter aan om gebruik te maken van het hiervoor bedoelde sjabloon van Netjesscheiden, zodat je zeker weet dat je geen belangrijke afspraken vergeet te maken. Download het gratis voorbeeld van ons echtscheidingsconvenant om te zien hoe dit er precies uitziet.

Waarom is een partneralimentatieberekening nodig?

Om te kunnen bepalen wat de draagkracht en de behoefte van beide partijen zijn, maken wij altijd een berekening. Zodoende weten jullie allebei waar je volgens de wet- en regelgeving aan toe bent. Ook als je van de alimentatiebetaling wil afzien of als je een ander bedrag bent overeengekomen, raden wij aan deze berekening door ons te laten maken.

“Met juridische controle kom je niet voor verrassingen te staan”

– Robert den Nijs, Scheidingsspecialist NetjesScheiden

Waar wij voor staan

Wij handelen in goed overleg jullie scheiding netjes af.

Betaalbaar

Vaste en duidelijke prijzen.
Subsidie bijna altijd mogelijk.

}

Snel

Een scheiding kan binnen 5 à 6 weken geregeld zijn.

Makkelijk

Ons scheidingsproces is heel makkelijk en online te regelen.

Professioneel

Onze scheidingsexperts en mediators
zorgen voor hoge kwaliteit.

l

Online

Het proces verloopt online, bezoek is niet nodig.

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.