Alimentatie afkopen: wanneer kies je hiervoor?

door | 17 apr, 2024 | Actueel

Als je partneralimentatie moet betalen na een scheiding, dan betaal je voor een aantal jaar een maandelijks bedrag aan je ex-partner. Zo ben je dus nog een hele tijd gebonden aan je ex-partner en de situatie kan in de loop van de tijd ook veranderen. Je kunt er ook voor kiezen om de alimentatie in één keer af te kopen. 

 

Hoe gaat alimentatie afkopen in zijn werk?

Indien je na de scheiding niet meer financieel gebonden wil zijn aan je ex-partner, dan kun je er ook voor kiezen om de partneralimentatie in één keer af te kopen. Het is mogelijk om de alimentatie af te kopen of je kunt kiezen voor overbedeling. Overbedeling kan plaatsvinden als bijvoorbeeld de gehele inboedel of de overwaarde van het huis volstaat en wordt toegekend aan de ex-partner die recht heeft op alimentatie.

 

Je moet hier samen afspraken over maken en vastleggen in het echtscheidingsconvenant. De experts van NetjesScheiden kunnen jullie hierbij helpen. Let op: het afkopen van kinderalimentatie is niet mogelijk.

 

De voor- en nadelen

Alimentatie afkopen heeft zowel voor- als nadelen. Wij zetten ze voor je op een rijtje, zodat je een goede afweging kunt maken.

Voordelen

  • Je bent niet meer (financieel) gebonden aan je ex-partner
  • Je bent elkaar niets meer verschuldigd en hoeft geen contact meer te hebben hierover
  • Veranderingen in de toekomst leveren geen verrassingen op die invloed hebben op de alimentatie

Nadelen

  • Herziening van de partneralimentatie is niet meer mogelijk na directe afkoop
  • Indien de ontvangende partij kort na de scheiding gaat samenwonen vervalt normaliter de alimentatieplicht, bij afkoop heeft de betalende partij het volledige bedrag al eerder betaald en is dit dus kwijt
  • De betalende partij moet in staat zijn om in één keer een groot bedrag te kunnen betalen en dit levert voor hem/haar een rente nadeel op 

 

Kies voor de hulp van een expert

Ben je ongelukkig in je relatie en ben je van plan om te gaan scheiden? Bij NetjesScheiden is het mogelijk om snel en eenvoudig (gratis) online te scheiden. Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen over de scheidingsprocedure of bijvoorbeeld over alimentatie afkopen. Samen kijken we naar de beste en meest duurzame oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.