Blue Monday: De meest deprimerende dag van 2022!

door | 11 jan, 2022 | Actueel

Sinterklaas, kerst en oud en nieuw zijn voorbij, net als de kerstvakantie. Je goede voornemens voor dit jaar lijken steeds lastiger vol te houden en de eerstvolgende vakantie is nog ver weg. Waarom lijkt alles in januari zo lastig te gaan?

17 januari is het Blue Monday! Deze dag, die ook bekend staat als ‘depri-maandag’ of ‘de meest deprimerende dag van het jaar’ valt ook dit jaar middenin januari. En het is geen toeval dat dit zo is!

 

Ontstaan van Blue Monday 

Elk jaar is het de derde maandag van januari Blue Monday, een dag met extra aandacht voor negatieve gevoelens en de 800.000 Nederlanders die jaarlijks kampen met de gevolgen van stemmingsstoornissen. Waarom is daar deze maandag voor gekozen?

Januari is de eerste maand van het nieuwe jaar, en op 1 januari zitten de meeste mensen nog vol goede moed en goede voornemens. Na een paar weken blijkt het dat je niet altijd je goede voornemens gaat halen, of dat het erg lastig is. Een gevoel van falen kan ontstaan, de gezelligheid van de decembermaand is over en januari voelt ineens heel zwaar  


Cliff Arnall is de Britse psycholoog die Blue Monday heeft bedacht. Met zijn wetenschappelijke formule beweerde hij dat de derde maandag van januari de deprimerendste dag van het jaar is. Op deze dag voelen de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig. We noemen dat ook wel eens de winterblues! 

 

Winterblues? Het bestaat echt! 

Het fenomeen winterblues bestaat echt. Bekende symptomen als vermoeidheid, lusteloosheid, somberheid en moeite met opstaan worden veroorzaakt door een gebrek aan daglicht tijdens de wintermaanden. Tijdens deze maanden zijn de dagen korter, wordt het pas laat licht en vroeg donker.

Je krijgt daardoor weinig zonlicht en loopt risico op een tekort aan vitamine D. Daglicht wordt in je ogen vastgelegd. Via het netvlies in je ogen worden er signalen naar het brein toe gestuurd. Deze signalen beïnvloeden de aanmaak van verschillende stoffen zoals de gelukshormonen dopamine en serotonine, en in donkere maanden gebeurt dit dus minder!

 

Scheiden in de wintermaanden 

Ga je scheiden in de wintermaanden? Je bent dan zeker niet de enige! En zeker in de wintermaanden kan een scheiding nog meer impact maken, dan dit normaal al doet. Je bent gevoelig voor negatieve emoties en daarmee kwetsbaar om in een winterblues te raken of last te hebben van depressieve gevoelens. Wat kun je daar tegen doen?

De grootste tip om zonder last van de winterblues in deze periode te scheiden, is om zoveel mogelijk daglicht en zon mee te pakken. Ga bijvoorbeeld een ommetje maken wanneer de zon op is, vooral in de middag wanneer het zonlicht het sterkst is! Zelfs wanneer het een donkere winterdag is, pak je altijd meer daglicht buiten mee dan binnen. Of verplaats je thuiswerkplek naar een ruimte waar meer daglicht binnenkomt.

Hou jezelf daarnaast bezig met positieve activiteiten. Hou ook na de feestdagen sociaal contact, en draai je favoriete muziek of besteed tijd aan je hobby’s. Wat ook een groot verschil maakt is het verloop van de scheiding. Een grote hulp kan zijn om professionele ondersteuning te vragen bij het soepel afhandelen van alles wat bij scheiden komt kijken.

 

Het hele jaar door professionele hulp bij scheiden 

Ben je van plan om te gaan scheiden van je partner? Tegenwoordig is er de mogelijkheid om bij NetjesScheiden online je scheiding aan te vragen en de bij jou passende hulp te regelen. De afspraken maak je gemakkelijk zelf samen met je partner, en er staan op professionele scheidingsspecialisten voor je klaar die je hierbij kunnen helpen. 

 

Heb je behoefte aan meer begeleiding omdat jij en je (ex-)partner het niet eens worden met elkaar over een aantal punten? Dan is mediation bij scheiding de ideale oplossing. Met behulp van onze gecertificeerde mediators, is het mogelijk om met elkaar tot goede afspraken te komen en voorkom je veel stress. 

Heb je vragen over scheiden? Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen kijken we naar de beste oplossing in je situatie, en zorgen we ervoor dat je 2022 toch goed van start kunt!

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.