Dag van de Scheiding: De Nationale Echtscheidingsmonitor 2023

door | 5 sep, 2023 | Actueel

In Nederland vond de eerste officiële scheiding plaats op de tweede vrijdag van september in 1796. Vandaar dat deze dag is benoemd tot de ‘Dag van de Scheiding’. In de afgelopen jaren zijn er diverse trends te zien als het gaat om trouwen en scheiden. De belangrijkste ontwikkelingen worden weergegeven in de Echtscheidingsmonitor van Judex. Ook voor 2023 is de Nationale Echtscheidingsmonitor gepubliceerd. Je leest de belangrijkste bevindingen van de monitor in dit artikel. 

 

Wat zijn de trends op het gebied van trouwen?

Van het totaal aantal stellen is 44.5% getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan. Vooral in juni en september zijn in 2023 de populairste maanden. De grootste reden dat bijna de helft van het aantal stellen gaan trouwen is financiële en emotionele stabiliteit. Dit jaar bestaat het geregistreerd partnerschap precies 25 jaar. Nog altijd is dit een populaire manier van trouwen onder hetero en homostellen, vooral onder mannen. Wel is het voor het eerst dat er een daling te zien is in het aantal geregistreerd partnerschappen. Er wordt namelijk meer gekozen voor ceremoniële huwelijken. 

 

Waarom zijn het vooral vrouwen die de negatieve gevolgen van scheiden ervaren?

Op het gebied van scheiden is het opvallend dat in het begin van 2023 vooral mannen eraan dachten om te gaan scheiden. De hogere kosten voor levensonderhoud spelen hierbij een grote rol. Er ontstaan meer ruzies binnen een gezin en er is minder geld over om met elkaar leuke dingen te doen. Als stellen uit elkaar gaan, zijn het vooral vrouwen die onder de armoedegrens komen. Het vinden van een (nieuwe) baan is moeilijker en heeft vaker geldproblemen dan bij mannen. Kinderen, financiën, het vinden van een woning en de scheiding zelf zijn de onderwerpen waarover stellen die gaan scheiden zich het meest zorgen over maken. 

 

Welke rol heeft de woningmarkt op het aantal scheidingen?

In de woningmarkt is het ook in 2023 nog steeds een hele zoektocht om een betaalbare woning te vinden na de scheiding. De grootste reden is de bouw die uitgesteld is door onder andere de coronacrisis. Verwacht wordt dat dit in ieder geval blijft duren tot 2025. Wel zijn de prijzen voor een koophuis minder hard gestegen sinds 2022. Dit maakt dat er een trendbreuk wordt gezien. Als je op zoek bent naar een huurwoning, maak je de meeste kans bij een particuliere aanbieder dan voor een sociale huurwoning. In sommige steden in Nederland duurt het tot wel 15 jaar voordat je een huis aangeboden krijgt. 

 

Nieuw in 2023: hulp voor kinderen met gescheiden ouders 

Ouders met kinderen kiezen nog altijd om te gaan trouwen. Juist voor deze groep is het belangrijk dat een scheiding op een goede manier wordt afgehandeld. Alles moet namelijk zo goed mogelijk worden geregeld voor de kinderen. Daarom is het sinds 1 januari 2023 mogelijk om subsidie aan te vragen als je vanuit de rechtspraak wordt doorverwezen naar de mediator. Samen met een mediator ga je het gesprek aan en maak je belangrijke afspraken met je partner. Ook kan je kiezen voor een kindercoach. Er wordt hierbij niet alleen gekeken naar het kind, maar ook naar het hele gezin. 

 

Wat gaat er veranderen in 2024?

Sinds 2023 zijn de regels over het pensioen veranderd. Je krijgt automatisch het deel waar je recht op hebt, zodra je met pensioen gaat. Sinds dit jaar kan je ervoor kiezen om een maximumbedrag in één keer uit te laten keren. In de Echtscheidingsmonitor van 2023 lees je wat de gevolgen zijn van de nieuwe regeling.

 

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.