Echtscheiding en een eigen bedrijf, hoe gaat dat?

door | 4 mei, 2021 | Actueel, Tips & Tricks

Echtscheiding en een eigen bedrijf, hoe gaat dat?
De pandemie is nauwelijks terug te zien in de cijfers rondom echtscheidingen. Experts denken dat scheidingen worden uitgesteld omdat we al in erg onzekere tijden leven. De verwachting is dan ook dat de cijfers zullen oplopen wanneer we weer langzaam teruggaan naar normaal. Het is in deze tijd niet gemakkelijk om nieuwe huisvesting te vinden en ook de financiële toekomst is onzeker door corona. Dit geldt zeker wanneer je een eigen bedrijf hebt. Welke gevolgen heeft een scheiding voor je bedrijf en waar moet je allemaal rekening mee houden?

 

Het regelen van de scheiding

Nadat je de beslissing hebt genomen om uit elkaar te gaan, moeten er een hoop praktische zaken worden geregeld. Zo moet je de scheiding aanvragen, afspraken maken en bezittingen verdelen. Je kunt een echtscheiding gemakkelijk online aanvragen. Experts helpen je dan zowel bij het opstellen van het dossier als het indienen ervan bij de gemeente.

 

Gevolgen voor je bedrijf

Ook na de scheiding moeten er verschillende zaken geregeld worden. Bijvoorbeeld wanneer je een onderneming hebt. Het kan zijn dat je ex-partner betrokken was bij het bedrijf. Dit betekent dat de rollen binnen het bedrijf zullen veranderen. Mogelijk verlaat je ex-partner het bedrijf, komt er een nieuw persoon bij en/of veranderen er functies. Daarnaast zullen gezamenlijke bezittingen en vermogen binnen de onderneming verdeeld moeten worden.

 

Financiële gevolgen

Het is mogelijk dat het huwelijksgoederenregime doorkruist is met de samenwerking akte van de maatschap of vennootschap onder firma. Bij een gemeenschap van goederen moet er een verdeling van bezittingen en schulden plaatsvinden. Daarbij hoort dan ook de waarde van jouw bedrijf. Heb je als ondernemer huwelijkse voorwaarden opgesteld? Dan scheelt dat een hoop onderhandeling. Zeker wanneer je de schulden en het vermogen van je onderneming buiten het gemeenschappelijke bezit hebt gehouden.

 

Veranderingen bedrijfsstructuur

Een scheiding heeft dus effect op de bedrijfsstructuur, zeker wanneer je partner ook een aandeel in het bedrijf had. Rollen en taken zullen verschuiven en misschien moet er wel een derde persoon worden aangenomen. Dit kan zorgen voor een extra kostenpost of hogere werkdruk. Wanneer het om een familiebedrijf gaat, kan er tevens een hoop emotionele lading bijkomen.
Onze mediators en experts helpen je graag bij deze lastige tijd en het regelen van allerlei zaken rondom de scheiding. Lees hier meer over het regelen van een scheiding.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.